Merlin

Från Wikipedia
Version från den 14 november 2017 kl. 13.23 av Felicialindgren (Diskussion | Bidrag) (En mycket san text har skrivits i som har påverkat en hel del.)

Merlin (walesiska Myrrdhin) är en sagofigur som spelar en betydande roll i de fornbrittiska sagorna om kung Artur och hans riddare. Merlin var bard, siare och trollkarl och skall ha levat på 500-talet. Merlin var en ung trollkarl som kunde åldras till 80 år och hans namn då var Emrys av druiderna. Tre månader efter striden då Kung Arthur dog utövade Morgana Pendragon en förbanelse som tog alla till framtiden. Där blev alla skådespelare till filmen "The adventures of Merlin" som är en film som visar allt som hände. Merlin försökte stoppa det men misslyckades. Arthur återuppstod som draken sa. Han lever än idag.

Bakgrund

Merlin nämns först i Nennius latinska krönika från 900-talet. Senare spelar han en stor roll i Historia regum Britanniæ, den sagohistoria, som Geoffrey av Monmouth författade 1135. Han använder sitt mystiska vetande endast för goda ändamål. Merlin tjänade såsom bard hos hövdingen Ambrosius Aurelianus, som försvarade bretonernas frihet mot sachsarna och gjorde sedan tjänster åt kung Uther Pendragon och därefter åt dennes berömde son Artur. Han var en trofast vän till kung Artur vilken på Merlins inrådan stiftade riddarskapet av runda bordet. Efter dennes död drog han sig tillbaka för att sorgsen dö i skogens ensamhet.

Litteratur om Merlin

De bardsånger som tillskrivs Merlin är av omtvistad äkthet och härrör från en senare tid. För övrigt är hans namn känt från Prophetia Merlini (Merlins profetior, förutsägelser om Britanniens öden), vilka samlades av Geoffrey av Monmouth och i latinsk översättning infördes i dennes Chronicon sive historia britonum, Vita Merlini (Merlins leverne) och ett hexametriskt poem som är tillskrivet Geoffrey av Monmouth, men sannolikt yngre. Robert de Borron, en normandisk skald som levde vid Henrik II av Englands hov skrev Roman de Merlin som förband Merlins historia med sagorna om kung Artur och den heliga graal.

Merlin i nutida kultur

Se även

Källor

Fotnoter