Mohammed Deif

Från Wikipedia
Mohammed Deif
FöddMohammed Diab Ibrahim Al-Masri
1965
Khan Yunis, Gaza, Palestina
NationalitetPalestinsk
Känd förLedare för Hamas militära gren

Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri (arabiska: محمد دياب إبراهيم المصري), född 1965 i Khan Yunis i den då av Egypten ockuperade Gazaremsan, känd som Mohammed Deif, är en palestinsk ledare inom Hamas i Gaza. Han blev 2012 ledare för Izz ad-Din al-Qassam-brigaderna, den militära grenen av Hamas.

Mohammed Diefs föräldrar flydde från al-Qubeiba i Palestina under 1948 års arabisk-israeliska krig. Han studerade på Islamiska universitetet i Gaza och tog en kandidatexamen i naturvetenskapliga ämnen där 1988. Han anslöt sig till Hamas 1987. År 1989 arresterades han av Israel under Första intifadan 1987–1993 och var häktad i 16 månader utan rättegång. Efter frigivningen var han en av grundarna av Izzadin al-Qassam-brigaderna.

Under 1990-talet deltog han enligt Israel i många attacker mot Israel, bland annat bombattentat i Jerusalem och Ashkelon. Mohammed Deif efterträdde i juli 2002 Salah Shehade som ledare av Izzadin al-Qassam-brigaderna, efter det att denne dödats av israelisk militär.

Mohammed Deif har överlevt, men skadats minst två gånger, av flera riktade israeliska flyganfall vid minst sex tillfällen mellan 2001 och 2021.[1] År 2014 gjordes ett flyganfall mot ett bostadshus i Gaza City, varvid hans 27-åriga fru och två av hans barn dödades.[1]

Mohammed Deif har inte synts offentligt på många år. Det finns (2023) bara tre kända bilder av honom: en mycket gammal, en med mask och en av hans skugga.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Denna artikel är delvis baserad på artikeln Mohammed Deif på nederländska Wikipedia.

Noter[redigera | redigera wikitext]