Nationellt centrum för kvinnofrid

Från Wikipedia
Nationellt centrum för kvinnofrid

Våld i nära relationer

Den här artikeln är en del i serien om våld i nära relationer:
Typer
Psykisk misshandel · Fysisk misshandel · Sexuellt våld · Materiellt våld · Ekonomiskt våld
Organisationer
Kvinnojour · Mansjour · Tjejjour · Nationellt centrum för kvinnofrid · Kvinnofridslinjen · Välj att sluta · Utväg Skaraborg
Övrigt
Istanbulkonventionen
Se även
Alla artiklar om våld i nära relationer


Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) är ett kunskaps- och resurscentrum vid Uppsala universitet. NCK arbetar på regeringens uppdrag med att på nationell nivå höja kunskapen om mäns våld mot kvinnor och utveckla metoder för omhändertagande av våldsutsatta kvinnor.

NCK:s patientmottagning på Akademiska sjukhuset tar emot kvinnor som utsatts för misshandel och våldtäkt. NCK driver också Kvinnofridslinjen, en nationell stödtelefon för våldsutsatta kvinnor och deras anhöriga. På NCK:s webbplats finns också en nationell kunskapsbank om våld, som samlar forskning, myndighetspublikationer, ämnesguider och litteraturtips.

Uppdraget utökades 2008 till att också omfatta våld i samkönade relationer och hedersrelaterat våld och förtryck.[1]

2011 fick NCK i uppdrag att under en fyraårsperiod utveckla och kvalitetssäkra, den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen. Uppdraget slutredovisades till Utbildningsdepartementet den 1 april 2015.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”NCK:s olika regeringsuppdrag”. Uppsala Universitet. http://www.nck.uu.se/om-nck/regeringsuppdrag/. Läst 10 mars 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]