Newfoundland och Labrador

Från Wikipedia
Version från den 27 december 2013 kl. 19.04 av Maundwiki (Diskussion | Bidrag) (fixad wikilänk)
Newfoundland och Labrador
(Newfoundland and Labrador,
Terre-Neuve-et-Labrador)
Provins
L'Anse aux Meadows, platsen för en nordisk koloni.
L'Anse aux Meadows, platsen för en nordisk koloni.
Flagga
Motto: Latin: Quaerite prime regnum Dei
"Söken först efter Guds rike" (Matt 6:33)
Land Kanada Kanada
Största stad St. John's
Huvudstad St. John's
Area 405 212 km²
Folkmängd 530 000
Befolkningstäthet 1 invånare/km²
Grundad 31 mars 1949
Tidszon UTC-3,5/UTC-4
Geonames 6354959
Lägeskarta.
Lägeskarta.
Lägeskarta.
Webbplats: www.gov.nl.ca

Newfoundland och Labrador (engelska: Newfoundland and Labrador; franska: Terre-Neuve-et-Labrador; iriska: Talamh an Éisc) är en provins i Kanada. Provinsen består av ön Newfoundland och fastlandsregionen LabradorLabradorhalvön och har cirka 530 000 invånare. Huvudstad är St. John's.

Historia

Mänsklig bebyggelse i Newfoundland och Labrador kan spårastillbaka ca 9000 år. De maritima arkaiska folken var grupper av arkaiskajägar-kulturer som jagade havsdäggdjur i det subarktiska området. De blomstrade från omkring 7000 f.kr till 1500 f.kr. (9000–3500 år sedan) längs Nordamerikas atlantkust. Deras bosättningar inkluderar långhus och tillfälliga hus och hyddor för säsongsboende. De hade långväga affärskontakter och använde en sorts vita stenar som betalningsmedel. Den maritima arkaiska perioden är bäst känd från en begravningsplats på Newfoundland vid Port au Choix. De maritima arkaiska folken kom att gradvis ersättas av folk från Dorsetkulturen (den sista stora paleo-eskimå-kulturen) och sedan av Inuiter i Labrador och av Beothukfolket på ön Newfoundland. Dorsetkulturen (800 f.kr – 1500) var väl anpassade till att leva i ett mycket kallt klimat, och mycket av deras mat kom från jakt på havslevande däggdjur genom hål i isen. Den storskaliga minskningen av havsis som den medeltida värmeperioden gav upphov till blev förmodligen katastrofal för deras sätt att leva.

Omkring år 1000 upptäckte den isländske sjöfararen Leif Eriksson nutida Newfoundland och kallade ön för Vinland. Han var den första européen som upptäckte Amerika. Christofer Columbus återupptäckte Amerika 12 oktober 1492. År 1912 kolliderade fartyget Titanic med ett isberg som var 600 nautiska mil utanför Newfoundland och bara hälften av passagerarna överlevde katastrofen. Den 31 mars 1949 slogs Newfoundland - som då var provinsens officiella namn - ihop med Kanada; fram till dess hade den varit en separat brittisk besittning, men nu blev den en provins i Kanada. Namnet på provinsen ändrades officiellt till Newfoundland and Labrador den 6 december 2001.

Externa länkar

Vinland