Nirvana

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Den här artikeln handlar om begreppet inom buddhismen. För andra betydelser, se Nirvana (olika betydelser).
Portal:Buddhism

Buddhismen

Buddha
Nirvana
Kanoniska skrifter
Theravada
Mahayana
Tibetansk buddhism
Buddhistiska riktningar
Karma
De fyra sanningarna
Åttafaldiga vägen
Zen
Bodhisattvor
Tempel
Personligheter
Portal:Buddhism

Nirvâna (sanskr., निर्वाण "icke-vara"), alternativt pali nibbâna, eftersträvansvärt själsligt slutmål inom buddhismen. Inom buddhismen ses nirvana som fullständig frihet från begär, hat och självbedrägeri. Att uppnå nirvana är detsamma som att bli upplyst eller uppvaknad.[ifrågasatt uppgift] Man uppnår nirvana genom att handla rätt, och att handla rätt inom buddhismen är att följa fem enkla moralregler: att inte skada eller döda, att inte stjäla, att inte vara otrogen, att inte ljuga och att inte använda droger. Man måste även följa den åttafaldiga vägen.

Sa-uppadisesa-nibbâna, "nirvana med en kvarvarande rest": det tillstånd som en arahant lever i fram till sin fysiska död.

An-uppadisesa-nibbâna, "nirvana utan någon kvarvarande rest": det som en arahant uppnår efter döden, och om vilken ingenting kan sägas, då det ligger bortom alla begrepp. Man kan varken säga att en arahant lever efter döden, att han inte lever efter döden, att han både lever och inte lever efter död eller att han varken lever eller inte lever efter döden.

Att uppnå nirvana, innebär inom buddhismen att man slipper födas om i ett nytt liv.

Se även[redigera | redigera wikitext]