Paula Vesala

Från Wikipedia
Paula Vesala
FödelsenamnPaula Julia Vesala
Född10 december 1981 (42 år)
BakgrundFinland Kärsämäki, Finland
GenrerPoprock, alternativ rock
RollSångare, låtskrivare
År som aktiv2003 - idag
SkivbolagSony BMG
ArtistsamarbetenPMMP
WebbplatsPMMP
Utmärkelser
Reino Helismaa-priset (2019)
Statspriset i musik
Juha Vainio-priset

Paula Julia Vesala, född 10 december 1981 i Kärsämäki, Finland, är en finländsk sångerska och skådespelerska. Hon sjöng i poprockbandet PMMP, men gör numera solokarriär under artistnamnet Vesala.

Som medlem i PMMP har hon släppt fem studioalbum och har haft stor framgång i sitt hemland. Vesala var tillsammans med Mira Luoti frontfigur i bandet. Hon var också den som skriver de flesta av bandets låtar. Vesala har studerat på Sibeliusakademin i Helsingfors, där hon utövar andra ämnen som klassisk sång, piano samt fiol.

Vesalas självbetitlade debutalbum som soloartist släpptes i juni 2016, och det vann pris för årets album på 2017 års Emmagala. Vesala vann även i kategorierna årets låt ("Tequila"), årets kvinnliga solist och årets pop. [1]

Vesala samarbetade med Greenpeace på deras turné Toxic Tour 2006 när de besökte Finland, vilket var deras sista land att besöka under den turnén.

Privatliv[redigera | redigera wikitext]

Vesala gifte sig 2014 med Lauri Ylönen, sångare i The Rasmus.[2] Sedan april 2008 har de även en son tillsammans.[3] Paret meddelade 2016 att de skiljer sig. [2]

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Album med PMMP:

Soloalbum:

  • Vesala (2016)

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]