Photios

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Photios, född cirka 815 i Konstantinopel, död 6 februari 893, var en bysantinsk sammanställare av en encyklopedi och patriark av Konstantinopel, som Photios I.

Hans far hette Sergios och var spatharios - kejserlig livvakt. Enligt Symeon Magister var hans mor en förrymd nunna och Photios kan därför möjligen ha varit av utomäktenskaplig börd. Redan som ung man började Photios undervisa i grammatik, filosofi och teologi, samt skissa på sitt verk myrobiblion eller bibliotheka.

På grund av att hans bror gifte sig med kejsarens moster, kunde Photios avancera snabbt och blev kejserlig sekreterare och protospatharios - kapten för den kejserliga livvakten. 838 blev han skickad som ambassadör till Bagdad, och på juldagen 857 blev han patriark i Konstantinopel och tog del i schismen mellan den katolska och ortodoxa kyrkan.

I oktober 867 blev han dock avsatt från sin position, efterträdd av Ignatius av Konstantinopel och förvisad till klostret Stenos vid Bosporen, där han tillbringade sju år. Han lyckades dock ta sig tillbaka till Konstantinopel och, när Ignatius dog 877, kunde han återta sin tidigare position som patriark. 886 hamnade Photios åter i onåd, och blev, anklagad för högförräderi, förvisad igen. Det är inte känt i vilket kloster han tillbringade de sista åren av sitt liv.

Photios är mest känd för att han sammanställde verket Myrobiblion, även kallat Bibliotheca, som innehåller 279 epitomer av böcker han läst. Många av dessa är numera förlorade och Photios beskrivningar är därför av visst värde.

Han skrev även ett lexikon, och ett stort antal teologiska verk, varav Amphilochia är det mest kända. Dessa verk är ofta kritiska mot påven. Även ett rätt stort antal av Photios brev finns bevarade.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]