Portal:Helsingborg/Helsingborgsquizen

Från Wikipedia
 
Portal:Helsingborg
Helsingborgsquizen
Testa hur mycket grundkunskaper du har om Helsingborg i Helsingborgsportalens quiz!
Svara på frågorna nedan och tryck på "skicka" för att få dina poäng.

Antal frågor: 20


1

Det äldsta beviset för Helsingborgs status som stad förekommer i ett gåvobrev från Knut den helige till Lunds domkyrka. Datumet för brevet räknas som Helsingborgs officiella grundande. Vilket datum utfärdades brevet?

21 maj 980
21 maj 1070
21 maj 1085
21 maj 1105
 

2

Helsingborgs systerstad Helsingör ligger på motsatta sidan av Öresund i väster. Hur långt avstånd skiljer de två städerna åt, på ett ungefär?

cirka 2 km
cirka 4 km
cirka 6 km
cirka 8 km
 

3

Helsingborgs IF deltog i den första allsvenskan år 1924 och ligger på sjätte plats i dess maratontabell. Vilket år tog föreningen sin första allsvenska serieseger?

1926
1927
1928
1929
 

4

Sofiero slott med tillhörande slottspark testamenterades till Helsingborgs kommun av Gustav VI Adolf efter dennes död. Han hade i sin tur fått slottet i gåva från en annan svensk kung, som även var den som uppförde slottet. Vem var kungen?

Oscar I
Karl XV
Oscar II
Gustav V
 

5

Denna populära badstrand kallas i folkmun för "Fria bad", men heter egentligen något annat. Vad heter stranden officiellt?

Örestrandsbadet
Vikingstrand
Tinkarpsbadet
Örby ängar
 

6

Hans Alfredson föddes i Malmö, men växte upp i Helsingborg. Handlingen i en av Alfredsons romaner, en kontrafaktisk berättelse som utspelas under andra världskriget, är förlagd till Helsingborg. Vad heter romanen?

Attentatet i Pålsjö skog
Smugglaren från Råå
Mordet i Jordbodalen
Storm över Öresund
 

7

En av Sveriges mest kända arkitekter ritade Helsingborgs konserthus, som kom att bli den första monumentalbyggnaden i funktionalistisk stil i Sverige. Vad hette arkitekten?

Sigurd Lewerentz
Gunnar Asplund
Ragnar Östberg
Sven Markelius
 

8

Fredriksdalsteatern anlades 1927 och invigdes 1932. 1966 övertogs den av Nils Poppe som drev teatern fram till 1993, varefter driften övertogs av Eva Rydberg. Men vilken var den första pjäs som Poppe satte upp på teatern?

Charleys tant
En enkel man
Den glade soldaten Bom
Vita Hästen
 

9

Gustav Adolfs torg lades ut enligt en plan från 1876 och är den naturliga samlingsplatsen i stadsdelen Söder. Torget fick dock inte sitt nuvarande namn förrän 1909. Vad hette torget innan dess?

Södra torg
Nya torg
Fisketorg
Lilla torg
 

10

Genom gummikoncernen Tretorn AB kom Henry Dunker att så småningom bli Sveriges rikaste man. På grund av företagets verksamhet kom han att få ett smeknamn. Vilket var smeknamnet?

Stövelmagnaten
Däckfursten
Galoschkungen
Gummikejsaren
 

11

Författaren Birger Sjöberg flyttade till Helsingborg 1907 och kom att verka resten av sitt liv i staden. En av hans romaner utspelar sig i en fiktiv stad som drar mycket av sin inspiration från Helsingborg. Vad heter romanen?

Markurells i Wadköping
Bokhandlaren som slutade bada
I en främmande stad
Kvartetten som sprängdes
 

12

Idrottsplatsen Olympia är en av Sveriges äldsta allsvenska arenor. När invigdes den?

31 juli 1898
7 juni 1900
31 juli 1903
7 juni 1907
 

13

Den första reguljära färjan mellan Helsingborg och Helsingör sattes i trafik på sundet 1842. Vad hette ångfartyget?

S/S Hamlet
S/S Helsingør
S/S Helsingborg
S/S Ophelia
 

14

Ramlösa hälsobrunn invidges 1707 på initiativ av en tysk läkare och professor vars avbild numera pryder Ramlösas mineralvattenflaskor. Vem var denne läkare?

Jacob Fredrik Below
Kilian Stobæus
Johan Jacob Döbelius
Conrad Quensel
 

15

Fredriksdal Museer och Trädgårdar är ett av Sveriges största friluftsmuseer och skapades efter att Fredriksdals herrgård med tillhörande marker donerats till staden 1918. Vem var donatorn?

Nelly Krook
Gerda Dunker
Beata Henckel
Gisela Trapp
 

16

De tidigaste beläggen för Råå fiskeläge kommer från 1400-talet och runt sekelskiftet 1900 var orten Sveriges största fiskeläge. Vad betyder ortsnamnet, som härstammar från forndanskans ra?

Angöringsplats
Gränsmärke
Vadställe
Åmynning
 

17

Riksväg 1, den så kallade Riksettan, var huvudvägen mellan Helsingborg och Stockholm från 1945 till 1962 och sträckte sig norrut från Helsingborg via Ängelholmsleden. Numera är denna riksväg ersatt med en Europaväg, som dessutom är omdirigerad via södra Helsingborg och Malmöleden. Vad heter Europavägen?

E4
E6
E20
E55
 

18

Zoégas klassiska kaffeblandning, Mollbergs blandning, har fått sitt namn efter att ha skapats åt krögaren på Hotell Mollberg i Helsingborg. En annan klassisk blandning är Skånerost, vilken skapades åt ett hotell i Malmö vars ursprungliga namn speglade detta. Vad hette blandningen?

Kramers blandning
Strands blandning
Horns blandning
Fersens blandning
 

19

Denna regissör och författare från Helsingborg var Svenska Akademiens ständige sekreterare mellan 1964 och 1977, samt Svenska Akademiens Nobelkommittés ordförande 1970 till 1980. Han ska ha ogillat de fotoblixtar som mötte honom då han tillkännagav nobelpristagaren i litteratur varför han flera gånger bar solglasögon vid tillkännagivandet. Vad hette han?

Per Hallström
Anders Österling
Karl Ragnar Gierow
Lars Gyllensten
 

20

Hur uttalas Ramlösa?

Med långt inledande a (Raamlösa)
Med kort inledande a (Rammlösa)