Pricken Jansson knackar på

Från Wikipedia
Pricken Jansson knackar på
(1-24 december 1983[1])
GenreAdventskalender
Antal avsnitt24
LandSverige Sverige
SpråkSvenska
Produktion
ProduktionsbolagSR
Sändning
KanalSR P3

Pricken Jansson knackar på var SR:s julkalender 1983. Ramberättelsen till den sagosamling som förekommer i kalendern skrevs av Hans-Eric Hellberg.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Gumman (Birgitta Valberg) gillar att berätta sagor, och har lärt känna Pricken Jansson (Anna Borg) som varje dag knackar på hennes dörr och kliver in i hennes ostädade kök för att få lyssna till sagorna.

Lilla gumman är inte mycket för att städa och baka. Men då hon ibland gör det kan det hända något ger henne en anledning att berätta en saga. Pricken Jansson tycker om sagor, och kommer därför gärna till Lilla gumman och hjälper henne med förberedelserna inför julen. Pricken Jansson får höra berättelser ur Gåsmors sagor, till exempel sagan om "Den lilla rödhättan" (Rödluvan) och sagan om Mästerkatten. Lilla gumman känner till sagor från olika länder, till exempel Sköldpaddan och haren från Ghana, sagan om Näcken från Jugoslavien och Katinka och kungen från Ungern. Hon kan även gamla nordiska sagor som Lucia och Korven.

Gumman berättar sagor för Pricken varje dag fram till jul, och ibland sker då av naturliga skäl missöden i köket, till exempel med pepparkaksbaket, och katten som blir skrämd när gumman snavar på trasmattan.[2][3]

Papperskalender[redigera | redigera wikitext]

Papperskalendern

Sven Nordqvist illustrerade kalendern, som visar Gumman och Pricken Jansson som bakar pepparkakor i köket.[4] Det finns även med en katt med gröna byxor som påminner om Findus, året innan Findus debuterade i Pannkakstårtan.[5]

Utgivningar[redigera | redigera wikitext]

Birgitta Valbergs inläsning av sagorna utgavs samma år på kassett.[6]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]