Qanat

Från Wikipedia
Version från den 23 december 2017 kl. 08.48 av InternetArchiveBot (Diskussion | Bidrag) (Räddar 0 källor och märker 1 som döda. #IABot (v1.6.1))
Principskiss för en qanat
En qanattunnel nära Isfahan

En qanat (persiska: قنات/کاریز) är ett underjordiskt kanalsystem som används till bevattning och till att ge samhällen pålitlig vattenförsörjning. Konstruktionen består av en svagt sluttande underjordisk kanal med en serie av vertikala schakt, som används för att transportera vatten från en akvifer under en kulle. Qanattunnlar ger tillförlitlig leverans av vatten i varma, torra och halvtorra klimat. En underjordisk vattenledning har den fördelen att mindre mängd vatten avdunstar jämfört med en kanal i ytläge.

Beskrivning

Tekniken med qanater utvecklades av perser någon gång i början av första årtusendet f.Kr. och spred sig därifrån långsamt västerut och österut.[1][2][3][4][5] Qanatsystem kom att byggas i Indien, Arabien, Egypten, Nordafrika, Spanien och även i Nya världen.

Värdet på qanat är direkt relaterad till kvalitet, volym och ett regelbundet vattenflöde. En stor del av befolkningen i Iran och andra torra länder i Asien och Nordafrika har historiskt varit beroende av vattnet från qanater. De befolkade områdena motsvarar de områden där qanater är möjliga att bygga. Även om en qanat var dyr att bygga, hade den ett långsiktigt värde för samhället.

Qanater har fördelen att vara motståndskraftiga mot naturkatastrofer som jordskalv, brand och viss ödeläggelse under krig. Dessutom är dessa närmast okänsliga för stora mängder nederbörd. Vattenmängden de levererar varierar inte så mycket mellan torra år och våta år.

Qanatsystem i Iran

I Iran finns över 22 000 qanater med en total längd på över 270 000 kilometer. Efter flera tusen år fungerar stora delar av detta nätverk. För inte så länge sedan fick Iran 75% av sitt vatten från qanater, både för hushållsbehov och för bevattning.[1] Tack vare qanater kunde ökenområden omvandlas till oaser. Vattentillgången kunde vara så stor att man lät anlägga persiska trädgårdar.[4]

Se även

Referenser

Artikeln är fritt översatt från engelska wikipedias artikel Qanat, läst den 4 februari 2016.

Noter

Externa länkar