Hoppa till innehållet

Raivola

Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.

Raivola på kartan över Leningrad oblast
Raivola
Raivola på kartan över Leningrad oblast.
Gata i dagens ryska samhälle, Rosjtjino.

Raivola (ryska Rosjtjino, Ро́щино) är en stad på Karelska näset i Leningrad oblast i Ryssland. Folkmängden i centralorten uppgick till 14 315 invånare i början av 2015, med totalt 20 734 invånare inom hela kommunen.[1]

Raivola är känt som Edith Södergrans hemby. Raivola är vänort till Närpes i Österbotten, den ort som Edith Södergrans fädernesläkt på kom från, och representanter från de båda orterna besöker varandra åtminstone vartannat år. 1 juli 2005 skänkte Raivola en minnesplatta tillägnad Edith Södergran till Närpes stad.

Historia

Till 1721 var området officiellt svenskt, men i praktiken besatt av Ryssland sedan tidigt 1700-tal under Stora nordiska kriget. Från 1812 hörde trakten till Storfurstendömet Finland, senare Republiken Finland. Byn tillhörde en tid kommunen Kivinebb. Efter freden i Moskva i mars 1940 hamnade byn på den sovjetiska sidan av gränsen. Invånarna hade flytt i början av kriget. År 1944 överläts näset för andra gången till Sovjetunionen. Byn kom att på ryska heta Rosjtjino.

Galleri

Källor

Externa länkar