Ronny Jönsson

Från Wikipedia

Ronny Jönsson, skådespelaren Claes Malmbergs genombrottsroll, är en komisk figur med en folklig stil och stort intresse för hårdrock. Han kommer från Mölndalsbro.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Ronny Jönsson föddes 1988, i ett inslag i lokalradiokanalen Radio Göteborg Sjuhärad. Den improviserade rebellen och värstingen från Mölndalsbro[1] (i Mölndal) hördes flitigt i radio och blev snart rikskänd. Han syntes därefter i både tv- och ståuppkomiksammanhang. Under en tid titulerades han också nynazist i etern, i samband med satir om nynazister.

Kopplingen till Mölndal[redigera | redigera wikitext]

Claes Malmberg anser att komik handlar om den svage mot den starke och har dragit kopplingar mellan Ronny Jönsson och hans Mölndal, som ligger i skuggan av det större Göteborg. "En del av Ronny Jönssons storhet är att han inte kommer från Göteborg. Det gör att han kan skoja om Göteborg."[1]

Malmberg är uppvuxen i Bergsjön och har därefter bland annat varit bosatt i skånska Lomma. 2011 var han själv bosatt i Mölndal.[1] 2021 var han bosatt i Malmö[2] och 2023 folkbokförd i Helsingborg.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Flanke, Johan (2011-11-14): "Intervju: ”Vi behöver ha lite tråkigt”". Arkiverad 5 november 2013 hämtat från the Wayback Machine. Troochpolitik.se. Läst 5 november 2013.
  2. ^ Ekfeldt, Johan (4 april 2021). ”Claes Malmberg stortrivs med sitt nya liv i Skåne”. gp.se. https://www.gp.se/1.43942864. Läst 1 maj 2023.