Ross Edgar

Från Wikipedia
Ross Edgar
Ross Edgar
Ross Edgar

Ross Edgar.

Cykelsport, herrar
Olympiska spel
Silver Peking 2008 Keirin
Världsmästerskap
Silver Manchester 2008 Lagsprint
Samväldesspelen
Guld Melbourne 2006 Lagsprint
Guld Melbourne 2006 Sprint
Brons Manchester 2002 Lagtempo
Brons Melbourne 2006 Keirin

Ross Edgar, född 3 januari 1983 i Newmarket, Suffolk, är en skotsk bancyklist. Han representerade Skottland i Samväldesspelen 2002 och 2006. Tillsammans med Craig McLean och Chris Hoy vann han guldmedaljen i lagsprint i de båda Samväldesspelen. Han tävlade för Storbritannien i de Olympiska sommarspelen 2004 och i de Olympiska sommarspelen 2008.

Ross Edgar tog guld i 2006 när han vann lagsprinten i tävlingen. Han tog också en silvermedalj i sprint och brons i keirin.

Under året 2006 vann han keirin i nationsmästerskapen. Ross Edgar slutade tillsammans med Matthew Crampton och Jamie Staff tvåa i nationsmästerskapens lagsprint efter Chris Hoy, Craig McLean och Jason Queally. Han tog också silver i individuell sprint efter Craig McLean.

I mitten av januari 2007 reste Ross Edgar över till Los Angeles för sin första tävlingen av säsongen. Han slutade tvåa efter Chris Hoy i keirin innan han fortsatte tävlingen med att bli trea i individuell sprint och i lagsprint.

En månad senare fortsatte han till Manchester där han slutade trea i keirin efter landsmannen Chris Hoy och nederländaren Teun Mulder. Under tävlingen vann han också lagsprint, framför Tyskland och Australien, tillsammans med Hoy och Craig McLean.

I slutet av mars 2007 började världsmästerskapen på bana i Palma de Mallorca. Edgar vann där en silvermedalj i lagtempo och en bronsmedalj i keirin.

Nationsmästerskapen på bana startade i början av oktober 2007 och Ross Edgar tog guld i individuell sprint och fick därmed bära den brittiska nationströjan under ett år i grenen. Två månader senare, i december, tog Edgar silver i keirin under världscupen efter Chris Hoy, men framför Theo Bos.

Under de Olympiska sommarspelen 2008 tog han silvermedalj i keirin efter landsmannen Chris Hoy.

Under säsongen 2008 slutade han tillsammans med Chris Hoy och Jamie Staff som silvermedaljörer i lagsprint på världsmästerskapen i Manchester efter Frankrike, bestående av cyklisterna Grégory Bauge, Kévin Sireau och Arnaud Tournant. Han slutade tvåa i Manchester International Keirin bakom Matthew Crampton. Tillsammans med Jason Kenny och Jamie Staff tog han första platsen i lagsprint.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Webbplats om Ross Edgar