Ryggmärgsbråck

Från Wikipedia
Version från den 5 november 2017 kl. 13.22 av 31.208.224.8 (Diskussion) (Ord ändrat från "dock" till "också".)
Ryggmärgsbråck
Myelomeningocele under graviditet
Klassifikation och externa resurser
ICD-10Q05, Q76.0
ICD-9741, 756.17
OMIM182940
DiseasesDB12306
eMedicineorthoped/557 
MeSHC10.500.680.800 svensk C10.500.680.800 engelsk

Ryggmärgsbråck, vanligtvis av typen myelomeningocele, är en defekt som uppstår under graviditetens första fyra veckor, då neuralröret som skall slutas och bilda centrala nervsystemet, det vill säga ryggmärg, hjärna och nerver, inte blir fullständigt slutet. Delar av ryggmärgen med nerver och hinnor lämnas sålunda öppna i en bråcksäck utanför ryggraden.

Detta opereras vanligen under första dygnet efter födseln av en neurokirurg, som skär upp bråcksäcken och låter ryggmärgsvävnaden sjunka tillbaka ner i den delade ryggraden för att sedan försluta och eventuellt täcka bråckstället med till exempel en goretexplatta. Ibland tar sedan en plastikkirurg vid och ser till att det blir möjligt att täcka bråcket med hud.

Ryggmärgsbråck innebär olika grader av förlamning (ofta i benen) eller muskelatrofi beroende på läge och skada. Många barn med ryggmärgsbråck (cirka 90%) får dessutom vattenskalle, hydrocephalus, och detta åtgärdas med en shunt som är en slags ventil som reglerar och leder ut överflödig ryggmärgsvätska via en slang som leder ner till bukhålan där den absorberas av vävnaderna. Ökade inlärningssvårigheter och en aningen ökad risk för att få ADHD har observerats hos barn med ryggmärgsbråck.

Ryggmärgsbråck innebär också att man får förändrade tarm- och urinfunktioner, ofta inkontinens av olika slag som kan behandlas med bland annat ren intermittent kateterisering, mediciner eller lavemang. Detta upplevs ofta som det största handikappet i samband med ryggmärgsbråck, speciellt i tonåren. Det finns också en tendens att barn med ryggmärgsbråck kommer i puberteten tidigare, och genom att vara uppmärksam på detta kan man genom medicinering fördröja den litet för att undvika att barnet slutar växa alltför tidigt.

Risken för ryggmärgsbråck kan reduceras om kvinnan äter folsyra före graviditet. Av Sveriges 20–25 ryggmärgsbråcksfall per år räknar man med att 5–10 av dem skulle kunna undvikas om vetemjöl folsyraberikades i Sverige.[källa behövs] En sådan berikning hade dock samtidigt ökat risken för tvillinggraviditeter och uppkomsten av vissa former av cancer.[källa behövs]

Det finns olika typer av ryggmärgsbråck. Den vanligaste är myelomeningocele (MMC), som också är den allvarligaste. Två andra varianter av ryggmärgsbråck är lipomyelomeningocele och spina bifida occulta, vilka båda brukar ge mildare symptom än myelomeningocele.

Se även