Södermanlands runinskrifter 344

Version från den 14 april 2015 kl. 17.43 av Averaterbot (Diskussion | Bidrag) (Tillägg av parameter: region:SE_type:landmark i coord-mall)
Södermanlands runinskrifter 344
Runristning
Land Sverige
Landskap Södermanland
Län Stockholms
Kommun Södertälje
Socken Södertälje
Plats Kiholm
Koordinater 59°14′18″N 17°35′42″Ö / 59.23821°N 17.59497°Ö / 59.23821; 17.59497
Kulturmärkning
Fast fornlämning
 - FMIS beteckn Södertälje 22:1
Tillkomsttid 1050-1080
Signum Sö 344
Runristare Östen 1 (A)
Stil Urnesstil: Pr3
Information från FMIS samt Samnordisk runtextdatabas.

Runinskrift Sö 344 är en runhäll vid Kiholm och Södertäljevikens västra strand i Västertälje socken och Södertälje kommun, Södermanland.

Vägvisningen, skyltningen och anläggningarna har utförts av Kulturhistoriska Föreningen i Södertälje med stöd av AstraZeneca och Södertälje kommun. Det går att parkera vid Lugnet och sedan följa markeringarna för att komma fram till runhällen.

Inskriften

Runsvenska: x auþbiarn x auk x sigbiarn x kuþbian x þaiR x byþr x litu x hakua x stain x þinsa x eftiR x biurn x fnþur x sin -ystain

Nusvenska: Ödbjörn och Sigbjörn och Gudbjörn, de bröderna, lät hugga denna sten efter Björn, sin fader. Östen (ristade).

Namnen är exempel på den germanska namntraditionen där Björns tre söner fått namn med -björn som senare led. Korset, som är placerat i ristningens centrum, betyder att Björns släkt var kristen.

Runhällen

Runhällen blev känd år 1884 genom en anmälan till Riksantikvarien och undersöktes första gången år 1888. När ristningen uppmålades i augusti 2007 omtolkades textens sista ord till Östen. Denne runmästare har även signerat Holmfastristningen vid Holmfastvägen i Södertälje, samt den nyfunna Bornhuvudristningen på Bornhuvud vid Vitsand i Salems socken.

Placering

Ristningen som skapades på 1000-talet är placerad vid sjöleden från Södertälje inåt Mälaren för att den skulle vara väl synlig för passerande sjöfarare. Runorna är därför ovanligt stora för att kunna läsas från sjön.

En runristning var dyrbar att göra och dåtidens statussymbol. Texten spred ära över släkten. Denna ristning kunde under många generationer läsas av dem som färdades med båt till och från Södertälje och vidare till Uppsala, Sigtuna, Adelsö och andra platser kring Mälaren. Den var välkänd i trakten men registrerades av Riksantikvarieämbetet först år 1884.

Landhöjningen

Då ristningen gjordes låg den cirka två meter över vattenytan men genom landhöjningen ligger den nu på fem meters höjd.

Se även

Bildgalleri

Källor