Saab-Scania

Från Wikipedia
1988 Saab 9000 Turbo 16
Scania 82 M från 1985
Saab JA 37 Viggen

Saab-Scania var en svensk industrikoncern, verksam 1968–1995. Saab-Scania skapades 19 december 1968 genom en sammanslagning av Saab AB och fordonstillverkaren Scania-Vabis. Bolaget upphörde under 1990-talet då personbilsdelen Saab Automobile bildades 1990 och blev en del av General Motors och Scania AB och Saab AB blev självständiga bolag 1995.

Historia

Saab och Scania hade båda ägarintressen från familjen Wallenberg och man ville skapa en svensk storkoncern inom industrin. Saab-Scania skapades 19 december 1968 genom en sammanslagning av Saab AB och fordonstillverkaren Scania-Vabis. Företagets styrelseordförande blev Marcus Wallenberg (1899-1982). Företagets båda delar slogs samman genom till exempel gemensamma utvecklingsdelar och tillverkning.

Koncernstruktur

I samband med samgåendet bildades Bildivisionen där last- och personbilar samt bussar samlades med huvudkontor i Södertälje. 1972 delades denna i Scaniadivisionen och Personbilsdivisionen. Saabs personbilsdel fick nu huvudkontor i Nyköping med Torsten Arnheim som chef.[1] Företagets vinstrika del var lastbilsdivisionen (Scania) och flygplanstillverkningen hos Saab, medan personbilsdivisionen ofta stod i fokus för sin olönsamhet.

1977 hade man långtgående planer för att slå samman Saabs personbilsdivision med Volvos men planerna skrinlades efter protester från Saab. Under mitten av 1970-talet befann sig de svenska personbilstillverkarna i svår kris, och förslag om en fusion mellan Saab-Scania och Volvo lanserades 1977. Ledningen för Saab-Scania befarade att en fusion skulle innebära att Saab-identiteten utplånades, och med Curt Mileikowsky i spetsen var den emot fusionsplanerna och förmådde Marcus Wallenberg ge upp idén.[2] Meningsskiljaktligheterna kring fusionen ledde dock till att Mileikowsky lämnade VD-posten 1978.

1983 skapades den gemensamma koncernlogotypen med Scanias skånegrip i grunden av Carl Fredrik Reuterswärd.

Delningen av Saab-Scania

Saabs personbilsdivisions alltmer prekära ekonomiska situation föranledde förändringar i slutet av 1980-talet och 1990 såldes personbilsverksamheten till amerikanska General Motors. Detta föranledde även delningen av storkoncernen Saab-Scania och företagen är åter skilda från varandra och Saab är i sin tur uppdelat. Scania blev 1995 återigen ett självständigt företag och lanserades på börsen den 1 april 1996.[3] Det som var kvar av Saab-koncernen blev Saab AB som bildades på nytt 1998. Dock kvarstår Skånegripen som ett gemensamt märke (logotyperna är i övrigt olika) för respektive företag trots att märket historiskt tillhör Scania.

Styrelseordförande i Saab-Scania

Verkställande direktörer

Referenser

Noter