Salòrepubliken

Från Wikipedia
Italienska sociala republiken
Repubblica Sociale Italiana (Italienska)

1943–1945
Flagga Vapen
Valspråk: För Italiens ära
Nationalsång: Giovinezza ("Ungdom")
Gult = Under Salòrepublikens kontroll Grönt = Formellt under Salòrepublikens kontroll men de facto tyskt styre
Gult = Under Salòrepublikens kontroll
Grönt = Formellt under Salòrepublikens kontroll men de facto tyskt styre
Gult = Under Salòrepublikens kontroll
Grönt = Formellt under Salòrepublikens kontroll men de facto tyskt styre
Huvudstad Salò (de facto)
Rom (de jure)
Språk Italienska
Statsskick Republik
Bildades 23 september 1943
 – bildades genom Tysklands ockupation av Italien
 – bildades ur Kungariket Italien
Upphörde 2 maj 1945
 – upphörde genom De tyska truppernas kapitulation i Italien
 – uppgick i Kungariket Italien

Italienska sociala republiken (italienska: Repubblica Sociale Italiana), även kallad Salòrepubliken, var en fascistisk marionettregim i det av Nazityskland ockuperade Norditalien. Regimen upprättades 23 september 1943 sedan Benito Mussolini fritagits ur fängelse av Otto Skorzeny och sedan den postfascistiska italienska regeringen kapitulerat till de allierade.

Struktur

I spetsen för Salòrepubliken stod formellt Mussolini själv, i ledning för det omorganiserade Republikanska fascistpartiet. Som namnet antyder var huvudstaden förlagd till den lilla staden Salò vid Gardasjön i norra Italien. På papperet var huvudstaden Rom, men i praktiken var den Salò där Mussolini hade sitt högkvarter. Salòrepubliken fick endast diplomatiskt erkännande från Tyskland och dess allierade. Republikens existens erkändes aldrig av de allierade. Salòrepubliken gjorde anspråk på de flesta av kungariket Italiens områden, förutom vissa landavträdelser som gjordes till den oberoende staten Kroatien, och den italienska koncessionen i Tianjin som avträddes till en av Japans lydstater. (Dessa avträdelser erkändes aldrig internationellt, och hade ingen laga verkan efter kriget.) Till en början tilläts man styra över Trieste, Istrien och Sydtyrolen, men tvingades snart avstå dessa områden till tyskt direktstyre.

Krigsmakt

Officer från Salòrepublikens krigsmakt.

Salòrepubliken satte upp en egen militär som fortsatte att kämpa tillsammans med tyskarna. Man hade infanteri, flygvapen och en mindre marin. När kungariket Italien kapitulerade tillfångatog tyskarna alla italienska soldater de kunde komma åt. De gavs valet att kämpa tillsammans med tyskarna eller gå i fångenskap. De flesta valde fångenskapen, och Salòrepublikens militär blev därför inte lika stor som kungariket Italiens.

Kollaps

Salòrepubliken kollapsade 1945. 25 april 1945 gjorde den italienska motståndsrörelsen ett stort uppror mot tyskarna och Mussolini. Tyskarna var redan innan stadda i reträtt och Mussolini försökte fly norrut men togs tillfånga 27 april och avrättades dagen efter av motståndsrörelsen. De sista resterna av Salòrepubliken upphörde 2 maj, då de tyska trupperna i Italien kapitulerade. Salòrepublikens försvarsminister Rodolfo Graziani erbjöd vid detta tillfälle republikens kapitulation men ignorerades av de allierade som inte kändes vid republiken som en självständig stat.

Se även

Externa länkar


Den italienska sociala republikens örlogsflagga.