Sibbarps skans

Från Wikipedia
Version från den 25 november 2017 kl. 13.20 av Ola Andreasson (Diskussion | Bidrag) (Justering WP-länkar)

Sibbarps skans är en mindre befästningsanläggning vid byn Sibbarp, strax söder om Osby i Osby kommun. Den uppfördes omkring 1611 under Kalmarkriget, sannolikt som ett skydd för en ganska viktig vägs passage över Helge å, och är fortfarande bevarad.

Striden vid Sibbarp 1657

Under det dansk-svenska kriget 1657-1658 utspelades vid Sibbarps skans den 28 september 1657 en strid, där bland andra den danske översten Knud Ulfeld stupade i strid mot svenska trupper. Vid skansen fanns Ulfeld med ett regemente ryttare, en avdelning skånska dragoner och ett uppbåd göingebönder, med uppdrag att utföra störningsanfall mot de svenska trupperna i nordöstra Skåne och södra Småland. Söderifrån kom en svensk styrka, ungefär 110 småländska ryttare och dragoner, anförda av översten Sven Ranck på hemväg från spaningar i Skåne. De fann vägen avskuren och försökte slå sig igenom. Striden blev ojämn, många ryttare föll och överste Ranck drog sig, med resterna av truppen, tillbaka längs Helge å mot byn Malshult. Där kunde de, med hjälp av en bonde som anvisade ett vadställe, passera ån för att sedan fortsätta mot Småland. Kvar på valplatsen låg förutom många av sunnerbodragonerna även den danske befälhavaren Knud Ulfeld.

Skansens hembygdsmuseum

Huvudartikel: Skansens hembygdsmuseum

Sibbarps skans är fortfarande bevarad, liksom en stor minnessten som 1911 restes över striden 1657. Stafshultsgården, en ryggåsstuga från 1600-talet, ligger intill Sibbarps skans. Den flyttades från Visseltofta socken till Sibbarp i slutet av 1930-talet. På platsen finns också Friskatorpet, en torpbyggnad från 1700-talet som är ditflyttad från centrala Osby. Byggnaderna förvaltas som Skansens hembygdsmuseum av Osby hembygdsförening.

Källor

  • Sven-Eric Nilsson: Striden på Sibbarps ryd år 1657 i Osby hembygdsförenings årsbok 1992