Sigismund von Vogel

Från Wikipedia
Version från den 29 juli 2017 kl. 12.14 av InternetArchiveBot (Diskussion | Bidrag) (Räddar 2 källor och märker 0 som döda. #IABot (v1.5beta))

Sigismund von Vogel, född omkring 1615 i Tyskland, död troligen 1654, var en grafiker och gravör verksam i Stockholm för svenska hovet.

Von Vogels tid i Stockholm föll samman med stadens första stora gatureglering som började under riksamiralen Clas Larsson Fleming på Norrmalm 1637 (se Stadsplanering i Stockholm). På latin kommenterade von Vogel det stora projektet:[1]

”…den konungslige regering med sådant allvar och sådan hast både med de andra gatorna i staden västan till, såsom i de båda förstäderna och mångenstädes, både längs med och tvärs igenom Brunkeberg, med fast otaligt arbete och skön gatureglering, såväl som präktige och magnifike hus uppbyggde och förfärdigade, både av furstlige, grevelige och adlige personer, som andra kronans tjänare och menige borgerskapet, varav månge äro med koppar betäckte och eljest ganska väl på åtskilliga sätt utantill beprydde, staden till icke till ringa prydnad.”
Sigismund von Vogel Stockholmspanorama från Skinnarviksberget, 1647.

Bland von Vogels stora verk märks ett Stockholmspanorama från 1647 sedd från Skinnarviksberget, som han kallade ”Hela Nordens högst berömda huvudstad”. Hans panorama över Stockholm tillkom under Drottning Kristinas tid och är smyckat med motiv av Stockholms sigill och med riksvapnet. Panoramat är 47,5 cm högt och 196,5 cm långt. Det består av sex blad och visar ett svep över Stockholm från FatburenSödermalm till Munklägret (nuvarande Kungsholmen).[2]

Von Vogel står även bakom en mycket detaljerad illustration av palatset Makalös som skapades troligen 1647. Det rör sig om ett kopparstick med storlek 70 cm högt och 55 cm brett. Ovanför byggnaden syns två latinska inskriptioner. Den vänstra inskriptionen innehåller byggherren Jacob de la Gardies namn och titlar, den högra hans makas Ebba Brahes. I nedre vänstra hörnet avbildas en grupp arbetande hantverkare samt en man som ansetts vara ett porträtt av palatsets arkitekt Hans Jacob Kristler.[3] Von Vogel finns representerad vid bland annat Uppsala universitetsbibliotek[4] och Nationalmuseum[5] i Stockholm.

Referenser

Palatset Makalös, 1647.

Noter

Tryckta källor

Externa länkar