Hoppa till innehållet

Sixten (gatukonstnär)

Från Wikipedia
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.
Stencil av Sixten

Sixten, egentligen Carl Nyman, är en svensk gatukonstnär främst verksam i Australien. Han är en av de aktiva bakom Stencil Revolution,[1] en av de mer omfattande webbplatserna ägnade åt gatukonst.

Sixten finns representerad med målningar i National Gallery of Australias permanenta samling.[2]

Boken Stencil Graffiti Capital: Melbourne innehåller ett kapitel om Sixten.[3] Hans verk finns också dokumenterade i böckerna Stencil Pirates av Josh McPhee, Conform av Saskia Folk samt Schablone Berlin av Caroline Koebel och Kyle Schlesinger.

Sixten medverkar även i filmen Rash[4], en dokumentär om graffiti i Melbourne. Filmen utsågs till Best Feature Documentary av The Film Critics Circle of Australia, 2005.[5] Det refereras till Sixten i operan Kurfursten, där han inspirerat till rollen som signaturen 6-10.

Det amerikanska punkrockbandet Green Day har omnämnt Sixtens målning The Kiss som inspiration till omslaget för skivan 21st Century Breakdown(2009), [1]. Sixten medverkade även till "The Art of Rock", en utställning organiserad av bandet, i London mellan oktober 23 och 1 november 2009. Sixten bidrog med en målning baserad på texten till låten Horseshoes and Handgrenades, [2].

Målningen The Kiss utgör även omslagsmotiv till skivan Heck (2007), av den kanadensiske hiphop-artisten Buck 65, [3].

Vidare läsning

Referenser

Noter

Externa länkar