Sjöfartsmuseet Nordfriesland

Museibyggnaden, maj 2018.

Sjöfartsmuseet Nordfriesland (tyska: Schiffahrtsmuseum Nordfriesland) är ett museum vid hamnen i staden Husum i det nordtyska förbundslandet Schleswig-Holstein. Museet visar stadens historik med fokus på sjöfart, valfångst, kustnära fiske, fartygsbygge och liknande. Till museet hör ett friområde med större exponat som ankare, sjömärken och mindre fartyg. I den närbelägna hamnen ligger bland annat museets bojläggare ”Hildegard”.

Museet[redigera | redigera wikitext]

Museibyggnaden med sina markanta trappgavlar och adress Zingel 15 härrör från år 1902. Här inreddes ett sjöfartsmuseum på privat initiativ som invigdes 1988. Museets samlingar visas på fyra våningar och i ett nybyggt annex som härbärgerar vraket av ett mindre segelfartyg (Uelvesbüller Wrack) från omkring 1600 som fraktade socker. Vraket upptäcktes 1994 och konserverades under flera år i sockerlösning innan det kunde utställas 1998.

Bland andra utställningsföremål märks fartygsmodeller, olika maskintelegrafer, modeller på fyrtorn, originalbrygga av ett mindre fartyg, diverse sjömärken och aktern av en större snipa i originalstorlek. Fartygsbygge i trä och stål demonstreas med hjälp av modeller och informationstavlor. Museet visar även Nordfrielands historiska valfångst, 1 000 år sjöfart i Nordfriesland från vikingatiden till idag och presenterar några arbeten av kartografen Johannes Mejer som levde i Husum.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]