Sulevad

Sulevad ligger vid ån Lidan, strax nedströms Finnestorp i Larvs socken i Västergötland, Västra Götalands län. Gården Sulevad som förr var en grupp hus, bestod för längesedan av ett antal bosättningar som man ännu kan se husgrunder och fä-led från. Sulevad har sitt namn efter det gamla vadet som fortfarande finns kvar, och var en del av den gamla betydelsefulla vägen mellan Vilske och Laske härader[1]. Över detta vad har den äldsta vägförbindelsen mellan Vilske och Laske härad gått fram över Lidan. Ännu kan man på Sulevad ana spår på flera platser av den gamla stensatta vägen mellan Larfs hed och Trävattna kyrka. Den ena byggnadens (idag endast stengrund) namn på 1700-talet var Larstorp efter gårdens ägare Lars Hökenflycht. Lars, (son till Lars Hökenflycht), endast känd till namnet. Gift 1737-12-04 Krabbelund s socken, Älvsborgs län med Christina Andersdotter Collin, född 1713, död 1785-02-12 på Sulevad, dotter till korpralen Anders Collin. En dotter levde kvar på Sulevad: Anna Sofia, döpt 1738-09-29, i Hällestads socken, död 1808-08-09 på Sulevad.

Lars var son till Lars den yngste, till Attorp i Ryda socken, Skaraborgs län. Född tvilling 1661-05-08. Kornett vid Västgöta kavalleriregemente 1678-03-00. Löjtnant därst. 1679-05-00. Avsked s. å. Död 1733-12-23 på Krabbelund i Hällestads socken, Älvsborgs län. Gift 1684 vid mickelsmässotiden med Sofia Dorotea Wulffschmidt, dotter till ryttmästaren Carl Magnus Wulffschmidt och Dorotea von Krakewitz.

Före storskiftet i mitten på 1800-talet fanns en by på Sulevad men många av dessa byggnader plockades ner, och flyttades till andra ställen i bygden. Men av de gamla husgrunderna, stenförstärkningarna för "landsvägen" och boskapsleden finns ännu tydliga spår kvar. Marken mot norr kallades förr "schlogdalslyckan", och därinnanför finns "speleberget", en plats där förr ungdomar träffades för att dansa. Sulevad ska eventuellt betyda liten öppning i skogen, men det kan även vara ett gammalt namn efter takstol på lada. Namnet vad betyder att det fanns ett lämpligt vadställe över Lidan. De kan också berätta hur vadstället blivit bekant. Liksom de äldsta stigarna har de äldsta vadställena först använts av djur. Särskilt är hästarna skickliga att upptäcka lämpliga platser där man kan vada över ett vattendrag. Trakten kring Sulevad är gammal kulturbygd i gränslandet mellan slätt och skog. Här övergår den öppna slätten i skogslandskapet.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]