Talamus

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Thalamus omdirigerar hit. För företaget, se Thalamus (datorspelsföretag).
Snittbild av hjärnan (sedd från sidan) med talamus markerad.

Talamus (latin thalamus) är en parig struktur i hjärnan av grå hjärnsubstans, som utgör huvuddelen av mellanhjärnan. I talamus finns talamuskärnor.[1] Talamus bildar sidoväggarna för den tredje hjärnventrikeln (se ventrikelsystemet). [2]

Talamus har en viktig funktion då den framför allt fungerar som en integrerande kopplingsstation för inkommande sensoriska signaler, vilket är en viktig del av vår varseblivning av vår omgivning. Det vill säga, den tar emot stimuli från alla sinnen utom luktsinnet från basala ganglierna samt till och från hjärnbarken. Därmed bestämmer talamus vilka förnimmelser som är relevanta att skicka vidare (bearbetas av perceptionen) eller skall stoppas. Alla signaler är inte viktiga att bearbeta, beröring från kläder behöver vi inte tänka på i vårt vardagliga liv, men om man exempelvis bränner sig på handen, så är smärtan en viktig signal som måste bearbetas. Denna prioritering och hindrande av överinformation sker här.

Talamus har även viktiga funktioner i genererandet av viljestyrda rörelser, där talamus är en delstation i loopen mellan motoriska barken och basala ganglierna, som har en viktig funktion i att initiera rörelser. Den tar även emot korrigerande motorsignalering från lillhjärnan, som hjälper till att finjustera våra rörelser.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://mesh.kib.ki.se/swemesh/show.swemeshtree.cfm?Mesh_No=A08.186.211.730.317.826&tool=karolinska
  2. ^ Boron, Boulpaep (2008). Medical Physiology. Elsevier Saunders. ISBN 9781416031154