Testistorsion

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Testistorsion, (Testikeltorsion) eller pungvred som det kallas vardagligen, är ett tillstånd då mannens upplever hastigt påkomna (akuta) kraftiga smärtor i pungen. Det som händer är att testikelns sädesledare och blodkärl (de som förser testikeln med blod och näring) snott sig kring sig själva. Detta leder till att testikelns blodcirkulation upphör och den sväller upp och blir väldigt öm. Det främsta symtomet är smärta i pungen. Andra symtom kan vara illamående och kräkningar p.g.a. att smärtan är oerhört kraftig. Små barn kan ha svårt att lokalisera smärta och de kan vid testistorsion i stället klaga över magont. Det är därför viktigt att alltid undersöka testiklarna på barn som har ont i magen.

Pojkar/män med plötsligt påkomna, svåra smärtor i pungen ska alltid uppsöka sjukhus för undersökning av om de kan ha drabbats av testistorsion. Det gäller att snabbt ta sig till akutmottagningen på närmaste sjukhus med akutkirurgisk verksamhet då behandlingen är kirurgisk. Ambulans kan behöva användas om det krävs för att snabbt komma till sjukhus.

Diagnosen ställs vanligen genom patientens/föräldrarnas berättelse och en undersökning av pungen. Vid tveksamma eller svårbedömda fall kan en ultraljudsundersökning (med användning av dopplerteknik) utföras, om det kan ske utan väntetid, varvid man vid testistorsion kan se nedsatt blodcirkulation i den ena testikeln.

Behandlingen är kirurgisk, vanligen i narkos. Operationen bör ske så snart som möjligt efter att diagnosen har ställts och helst inom ett par timmar efter symtomdebut. Vid operationen görs snitt in till testiklarna. Den testikel som har vridit sig, vrids tillbaka och man ser till att blodcirkulationen återställs. Vid behov eller tveksamhet sys testikeln fast i pungen så att den inte ska kunna vrida sig igen. Den andra testikeln sys också fast i pungen för att förhindra samma sak på andra sidan. Om testikeln redan har dött opereras den bort. Om operation inte kan ske genast, till exempel p.g.a. otillräckliga operationsresurser eller lång väg till sjukhus med operationsavdelning, kan läkare försöka att vrida tillbaka testikeln utifrån, men det ska bara göras i nödfall.

Källor[redigera | redigera wikitext]