Tolvanloppet

Från Wikipedia

Tolvanloppet - Stockholms charmigaste gatulopp - är ett motionslopp årligen arrangerat av Bromma IF, med start och mål på Ålstensgatan i Bromma, Stockholm.

Tolvanloppets historia[redigera | redigera wikitext]

Loppet startades 1983 som en manifestation för att bevara den då nedläggningshotade spårvagnslinjen Nockebybanan linje 12, som i folkmun även kallas Tolvan. I det första historiska loppet startade man klockan 12 och sprang ca 12 kilometer längs med spårvagnens sträckning. Från och med 2008 lades loppets bana om och blev därmed exakt 12 km.

Tolvan var älskad av alla och därför blev det ramaskri när politikerna tänkte lägga ner linjen. Massprotesterna tog skruv och spårvägen blev kvar, lika populär då som nu. Spårvagnen kanske inte blev kvar bara på grund av loppet, men eftersom det blev en sådan succé bestämde man sig för att köra vidare även med loppet som fortfarande har den gamla spårvagnen som logotyp. Dessutom ställer den lokala tågentreprenören upp och startar loppet genom att ta jubileumsspårvagnen upp till Ålstenstorget och tuta igång loppet.

Området och banan[redigera | redigera wikitext]

Loppet går genom Brommas villakvarter just när syrener och fruktträd blommar som vackrast. Många tycker att det är den perfekta genomköraren inför Stockholm Marathon eftersom 12-kilometersloppet bjuder på så väl flacka delar som ordentliga uppförslut. Grönviksvägens backar har bland Tolvanlöparna nästan samma rykte som Lidingöloppets Abborrbacke. Samtidigt fylls hela start- och målområdet på Ålstensgatan av löpare, livemusik, jublande åskådare, gemensam uppvärmning, sponsorer, ballonger, aktiviteter för barnen och mycket mer.

Tolvanloppet genomförs i slutet av maj eller början på juni och brukar ofta bjuda på varmt och soligt väder, här brukar villaägarna ställa upp och ta fram vattenslangen för att hjälpa till att kyla ner varma löpare. Loppet brukar benämnas av många som Stockholms charmigaste gatulopp!

Samarbetspartners och vänner[redigera | redigera wikitext]

I takt med att löparfesten har vuxit har även sponsorerna strömmat till vilket ger ett välkommet överskott till Bromma IF:s ungdomsverksamhet. Klubbens målsättning är att loppet ska växa ytterligare så att man får in mer pengar och kan ta hand om fler ungdomar. Vi vill också få vuxna att komma i gång med motion. Tolvanloppet ska vara som en motor som får folk att röra sig, säger loppets tävlingsgeneral Jan Björnum.


Referenser[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]