Topfreedom

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Samhällets uppfattning om kvinnor som offentligt har bar överkropp varierar mellan olika kulturer.

Topfreedom är samlingsbegrepp på engelska för uppfattningen att kvinnor har rätt att visa sig toplessallmänna platser såsom stränder, pooler och parker, på samma sätt som män. Uppfattningen är framförallt manifesterad genom den kanadensiska organisationen Topfree Equal Rights Association (TERA).[1] Organisationen verkar i såväl Kanada som USA och arbetar främst mot straffbud och lagstiftning som förbjuder visande av kvinnobröst. Bakom uppfattningen ligger drivkrafter såsom att mödrar inte skall tvingas hitta "gömda platser" för att amma sina barn, att tillåta kvinnor att solbada på samma villkor som män, att öka komforten för kvinnor och jämställdhet.

Uppfattningen har i Sverige kommit till uttryck i nätverket Bara Bröst vilket lyfte frågan om kvinnors möjlighet att bada barbröstade under hösten 2007. Bakgrunden var att två kvinnor avvisats från ett badhus när de brutit mot reglerna genom att försöka bada topless. Bara Bröst bildades med motivering "Att ändra reglerna så att män och kvinnor har samma rättigheter att gå barbröstade på badhus ser vi som ett självklart steg mot ett mer jämställt samhälle".[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Topfree Equal Rights Association (TERA)”. http://www.tera.ca. 
  2. ^ ”Bättre för bröstbadare”. Bättre för bröstbadare. skånskan. http://www.skanskan.se/article/20080114/NYHETER/698050169/-/battre-for-brostbadare. Läst 1 juli 2013. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]