Ucayali (region)

Från Wikipedia
Version från den 12 mars 2013 kl. 22.50 av Addbot (Diskussion | Bidrag) (Bot överför 32 interwikilänk(ar), som nu återfinns på sidan d:q207424Wikidata)
Regionens läge i Peru

Ucayali-regionen är en av 25 regioner i Peru. Den är belägen i la Selva Central (den centrala delen av regnskogen), i östra delen av landet. Regionen gränsar i norr till Loreto; i söder till Madre de Dios, Cusco och Junín; i öster till Brasilien; och i väster till regionerna Huánuco, Pasco och Junín.

Klimat

Klimatet är främst varmt regnskogsklimat, det är mycket små variationer i temperaturerna dag och natt, regnen är rikliga men inte som i Selva Alta (den högt belägna regnskogen).

På topparna och sidorna av bergskedjan Cordillera del Sira och Cordillera Azul, är temperaturen på dagen hög och nätterna är kyliga. Det finns också mycket moln mellan bergstopparna.

Det finns ett meteorologiskt fenomen som kallas "Fríos de San Juan" (”San Juan-kyla”), under vilket temperaturen sjunker kraftigt under cirka 4 dagar. Detta beror på luftmassor från Antarktis tränger in över lågområdet Río de la Plata, fortsätter över dalgången Paraná och tränger in i Peru via Madre de Dios och fortsätter mot norr i riktning mot ekvatorns lågt belägna områden.

Regnperiod : februari, mars, april och maj.
Torrperiod : juni, juli och augusti.
Regnperiod : september, oktober och november.
Halvtorr period : december och januari.

Huvudort

Huvudorten är staden Pucallpa, som ligger på vänstra stranden av floden Ucayali i distrikten Callería, som är den viktigaste vattenleden i Selva Central.

Administrativ indelning

Administrativ indelning av Ucayali.

Regionen Ucayali bildades 1980 genom sammanläggning av provinserna Ucayali och Coronel Portillo; och sedan 1982 består regionen av fyra provinser::

Huvudort: Pucallpa
Huvudort: Atalaya
Huvudort: Aguaytía
Huvudort: Puerto Esperanza

Produktion

I regionen har man implanterat paiche, en fisk från regnskogen, avsett för intern konsumtion och för inledningsvis export till Tyskland, Spanien och Schweiz.

Källor

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från spanskspråkiga Wikipedia.