Ugandas herrlandslag i fotboll

Från Wikipedia
Ugandas herrlandslag i fotboll
Uganda FIFA-landskod
UGA
FotbollsförbundFederation of Uganda Football Associations
FörbundskaptenSerbien Milutin Sredojević
FIFA-rankning92 (15 februari 2024)[1]
Flest landskamperGodfrey Walusimbi (105)
Flest målEmmanuel Okwi (28)
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Hemmaställ
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Bortaställ
Världsmästerskap
 Spelade mästerskap0
  Guld0
  Silver0
  Brons0
Olympiska spelen
 Spelade turneringar0
  Guld0
  Silver0
  Brons0
Afrikanska mästerskap
 Spelade turneringar7
  Guld0
  Silver1
  Brons0

Ugandas herrlandslag i fotboll representerar Uganda i fotboll för herrar, och de spelade sin första match den 1 maj 1926, vilket resulterade i 1-1 borta mot Kenya i Gossage Cup.

African Nations Cup[redigera | redigera wikitext]

1962[redigera | redigera wikitext]

I den första playoffen blev resultaten 1-0 borta och 0-1 hemma mot Kenya. Uganda behövde inte köra playoffen då de regerande afrikanska mästarna Sudan lämnade walk-over. I semifinalen förlorade Uganda med 1-2 mot Egypten och förlorade sedan bronsmatchen med 0-3 mot Tunisien.

1968[redigera | redigera wikitext]

Uganda spelade i grupp 4 där de först vann mot Kenya hemma (2-1) och spelade oavgjort borta (3-3). I cupen mötte Uganda Stor-Etiopien (som bestod av spelare från Eritrea och Etiopien) i första matchen som slutade med förlust (1-2). I nästa match blev Uganda bestulna på skorna, vilket innebär en storförlust mot Algeriet med 0-4. I sista matchen mot Elfenbenskusten förlorade Uganda med 1-2.

1974[redigera | redigera wikitext]

Uganda mötte Somalia i kvalmatcher, där Somalia vann första matchen med 0-2, medan Uganda vann returmatchen med 5-0. Därefter mötte de Kenya och vann båda matcherna med 1-0 hemma och 2-1 borta. I sista kvalspelet till cupen mötte Uganda Algeriet med en vinst hemma med 2-1 och oavgjort (1-1) i returmatchen och var därmed klara för cupen. I första matchen mötte Uganda Egypten och blev slagna med 1-2, medan de spelade oavgjort (2-2) mot Elfenbenskusten. Även nästa match mot Zambia blev en förlust (0-1). Uganda tog tredjeplatsen i cupen före Elfenbenskusten på målskillnad.

1976[redigera | redigera wikitext]

I kvalserien vann Uganda över Mauritius med 4-0 hemma och spelade oavgjort (1-1) i returmatchen. Nästa kvalomgång mot Zambia slutade med en förlust (1-2) och en vinst (3-0). I första matchen i cupen förlorade Uganda med 0-2. Detta följdes av två förluster mot Egypten (1-2) och Guinea (1-2) varpå Uganda kom sist i turneringen.

1978[redigera | redigera wikitext]

I kvalserien lämnade Tanzania walk-over till Uganda och de gick direkt vidare till den andra omgången där de mötte Etiopien. Efter en oavgjord match (0-0) hemma vann Uganda med 2-1 borta och kvalificerade sig för cupen. Där vann de premiärmatchen mot Kongo-Brazzaville med 3-1, men förlorade nästa match mot Tunisien med 1-3. Efter ytterligare en vinst mot Marocko (3-0), slog Uganda ut Nigeria med 2-1 i semifinalen. I finalen mot Ghana vann Ghana med 0-2. Silverplatsen är Ugandas bästa insats i African Nations Cup.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]