Union of Antifascist Women of Romania

Från Wikipedia

Union of Antifascist Women of Romania var en statlig riksorganisation för kvinnors rättigheter i Rumänien, grundad 1944. Den var känd under namnet Consiliul Național al Femeilor (Kvinnors nationalråd) mellan 1958 och 1989.

Det var en avdelning av kommunistpartiet. Dess syfte var ideologisk mobilisering av kvinnor, samt genomförande av partiets policy om kvinnors rättigheter.

Under perioden 1946-1965 blev främst arbetarkvinnor medlemmar i föreningen. Föreningen fokuserade på att utbilda kvinnor i olika yrkeskunskaper, så som utbildning av bondhustrur i lantbruksteknik, för att engagera kvinnor i arbetet och höja och effektivisera produktionsnivån, jämsides med att medlemmarna utbildades ideologiskt jämsides med yrkeskurserna. Föreningen höll också läskurser och motverkade analfabetismen bland kvinnor.

Under Ceaușescu-regeringen 1965-1989 strävade regeringen efter att engagera inte enbart arbetarkvinnor utan alla kategorier av kvinnor i föreningen och göra den till ett redskap för ideologisk massmobilisering. Under denna tid lanserade regimen en intensiv satsning på jämställdhet, en princip som redan fanns inskriven i kommunistpartiet men som dittills hade försummats i praktiken. Kvinnor uppmuntrades att engagera sig politiskt, utbilda sig och arbeta och uppnå politiska poster, och involvera sig aktivt i statliga lokala tjänster. Samtidigt satsade dock också regeringen genom Dekret 770 på att öka nativiteten genom att motverka abort och preventivmedel, vilket gjorde det svårt för kvinnor att i praktiken fullfölja partiets officiella principer om emancipation.

Källor[redigera | redigera wikitext]