Användare:Anna.h.bauer

Från Wikipedia
Hej!

Hmm ... Alltså, till slut, en kort presentation av mig och mitt förhållande till det här öppna bildningsprojektet som det finns så många åsikter om. Det tog ett tag ... Jag är fascinerad av Wikipedia som har väckt min nyfikenhet kring uppslagsverk (vilka tidigare inte engagerade mig nämnvärt), bibliotek (som jag har massor med trevliga erfarenheter av) samt källkritik och sanning (som inte är så enkla begrepp som man kan förledas till att tro). Här har du en rapport om mina vandringar i Wikipedia.

Faktum är att det finns mer att lära av Wikipedia än innehållet i artiklarna. Det gäller för såväl dagisbarn som för diplomater ... Genom att studera framväxt av och diskussioner om artiklar kan man få konkreta exempel på hur människor reagerar då de blir ifrågasatta. Hur reagerar du när du möter motstånd? Det kan ju kännas rätt jobbigt ibland. Speciellt om man brinner för sitt ämne. När M började på dagis fick jag anledning att läsa en bok om deras pedagogiska filosofi (som härstammar från den lilla italienska staden Reggio Emilia som även fått ge namn åt filosofin). Där kan man hitta följande citat som känns relevant både för dagis, på Wikipedia och i diplomati på högsta nivå:

"Det är när vi kommer till en punkt i ett samtal då vi inte är överens som något intressant kan hända, resonerar man. Konflikten, gränsen och skillnaden är platser för möten och lärande." [1]

"Det är ett förhållande som bygger på respekt för olikheter, åsikter, subjektivitet, inte som beståndsdelar som bidrar till separation, likgiltighet eller distans, utan som ett erkännande av den potential och betydelse varje individs bidrag kan ge till vårt gemensamma forskande." [2]

Visst känns det som hämtat ur en beskrivning av konsensus?

Nu lite om kvalitet och kontroll. Jag hittade en text om The Free Universal Encyclopedia and Learning Resource av Richard Stallman. Jag tyckte texten var så bra att jag översatte några rader:

"Folk antyder ofta att "kvalitetskontroll" är nödvändig för en encyklopedi och undrar vilket sorts "beslutande organ" som skall bestämma vilka artiklar som skall accepteras som en del av det fria uppslagsverket. Svaret är "inget". Vi har inte råd att låta någon inneha sådan makt.

Om den fria encyklopedin blir framgångsrik så kommer den att bli så allerstädes närvarande och viktig att vi inte vågar tillåta någon organisation att avgöra vad som räknas vara del av den. En sådan organisation skulle ha alltför mycket makt - människor skulle försöka politisera eller korrumpera den - och skulle enkelt kunna lyckas med sitt uppsåt.

Den enda lösningen på detta problem är att inte ha någon sådan organisation och att förkasta idén om en centraliserad kvalitetskontroll. Istället borde vi låta alla bestämma. Om en webbsida handlar om ett lämpligt ämne och passar förutsättningarna för en artikel så kan vi anse att det är en artikel. Om en sida möter kriterierna för en kurs, då kan vi anse den vara en kurs.

Men om några sidor är felaktiga eller till och med missvisande? Vi kan inte förutsätta att detta inte kommer att hända. Men lösningen är att låta andra artiklar peka ut felet. Istället för att ha en "kvalitetskontroll" utförd av en privilegierad organisation så kommer vi att ha en inspektion utförd av olika grupper som kommer att vinna anseende genom sina egna regelverk och handlingar. I en värld där ingen är ofelbar är detta det bästa vi kan göra. "

Wikiträffar +/-

Veckovisa träffar:

Månatliga träffar:


Wikipedia:Projekt Skellefteå


160114: Apropå att Wikipedia fyller 15 år: Wikipedia har gått från att vara en lattjo liten grej som folk bidrog till för att det var skoj, hett och coolt till ett seriöst uppslagsverk med många utmärkta artiklar och tydliga riktlinjer för innehållet. Den tillgänglighet som Wikipedia erbjuder är ovärderlig när det gäller att ge fri kunskap åt alla!

Till dig som undrar varför din artikel raderas[redigera | redigera wikitext]

Varken du eller någon annan kan på egen hand (dvs av egna skäl som inte sammanfaller med Wikipedias grundprinciper) bestämma om en artikel ska få vara kvar på Wikipedia eller inte. Med det sagt så kan kan du emellertid maximera chanserna att artikeln ska få vara kvar genom att följa Wikipedias riktlinjer och hänvisa till dessa om du och andra användare har olika åsikter om vad Wikipedia ska innehålla.

Vid en radering brukar det hänvisas till en orsak. Har du t ex fått något meddelande på din diskussionssida? Under alla omständigheter så bör du vara införstådd med grundprinciperna.

Om du vill skriva en artikel om ett kommersiellt företag eller liknande så bör du speciellt läsa:

Möjliga projekt[redigera | redigera wikitext]

Om Wikipedia[redigera | redigera wikitext]

https://en.wikipedia.org/wiki/User:Timeshifter/More_articles_and_less_editors

Verktygslådan[redigera | redigera wikitext]

Upphovsrätt[redigera | redigera wikitext]

Att göra[redigera | redigera wikitext]

Viktoriasjön Sanga Island in Lake Victoria, Uganda http://blip.tv/file/622992

Betalsystem - Betallösning Den gröna cykeln (film, 2012)

Stencilregeln

Översätta engelska Wikipedias

Bilder:

  • Redigerare/Administör/Byråkrat - roller


Kul[redigera | redigera wikitext]

Intressant[redigera | redigera wikitext]

smerge POV warrior forum shopping hatnote meat puppet fancruft transclusion

Sysselsättningslös tillväxt - http://en.wikipedia.org/wiki/Jobless_recovery

Hur tiden har ändrat vår syn på vem som skriver ner kunskap ...

digital allmänning (Eva Hemmungs Wirténs beskrivning)

Artiklar som jag har initierat[redigera | redigera wikitext]

och SCB SOU 2012:83 http://www.regeringen.se/sb/d/15680

Wikipedianer[redigera | redigera wikitext]

Wikipedia:Faddrar

Har träffat följande Wikipedianer på wikiträff:

NumberSix, Jlundqvi , Enar Nordvik, Weranda, Eva, MikaelLindmark, Hannibal, Fikonträd, Henrik Sundbom, Simon Lidén, Cege

Caesar, prolineserver, LA2

Ju fler kockar desto bättre soppa? Ett seminarium om Wikipedia - det fria uppslagsverket[redigera | redigera wikitext]

Om du vill kontakta mig angående Wikipedia eller något annat hittar du mina kontaktuppgifter här.

Presentation på JB-gymnasiet 130424[redigera | redigera wikitext]

Upplägg för presentation på JB-gymnasiet 130424 (Hur funkar det med wikipedia och wikimedia commons? Wikipedia lite ur ett "samhällsvetenskapligt" perspektiv (typ demokrati, genus etc) Sidhänvisningar avser slideshare-presentationen:

Vad är WP - riktlinjerna http://www.slideshare.net/annahbauer

Redigering - Namnrymder (Huvudnamnrymden, Wikipedia-namnrymden) - Ladda upp en bild på commons tillsammans, Senaste ändringarna, WP:Statistik

Vem skriver WP?

126 Nick

127 Foto av typiska Wikipedianer?

Demografi https://docs.google.com/presentation/d/1Nv3ku8TwNSL6kKg0hyuPKCc2lG-xirlsOu8kTp4MUDc/edit?pli=1#slide=id.p (s. 62-64)

http://sv.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Projekt_kvinnor

29 wiki verktyg

Kvalitet, granskning och kontroll:

142 Natures jämförelse mellan WP och Brittanica

122 Formella roller

144-146 Verktyg för granskning och kontroll

151 Sagt om sanning

176 Är anonymitet av godo eller ondo?

180 Mesta manipulationen

193 WP framgångsfaktorer


Erkännande, tack och källor[redigera | redigera wikitext]

Bilderna som jag använt i presentationen är oftast fritt licensierade (med undantag av loggor tillhörande WM-foundation). Delvis är det mina egna bilder men de flesta har gjorts av andra där illustratören antingen inte begär något omnämnande eller där ett omnämnande är enda förbehållet för att få använda bilderna.


De 2 första sidorna: Kort orientering, Wikipedia Academy, 12-13 nov 2008, Lund: http://www.lub.lu.se/fileadmin/user_upload/pdf/wikipedia/Lars_Aronsson.pdf Orienteringen innehåller diverse WM-loggor: http://meta.wikimedia.org/wiki/Logo Dessa används med inofficiell tillåtelse: http://meta.wikimedia.org/w/index.php?title=Talk:Logo&oldid=1317716#Permissions_statement_.28unofficial.29

Grundpelare: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:BluePillar.png http://commons.wikimedia.org/wiki/File:RedPillar.png http://commons.wikimedia.org/wiki/File:GreenPillar.png http://commons.wikimedia.org/wiki/File:YellowPillar.png http://commons.wikimedia.org/wiki/File:OrangePillar.png

Encyclopaedia Britannica: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Americanized_Encyclop%C3%A6dia_Britannica_title_page.jpg Encyclopaedia Britannica: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Encyclopaedia_Britannica_15_with_2002.jpg Rödgrön dollarsymbol: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dollar.PNG Hierarki: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Different_ways_to_represent_hierarchy.svg

Världshjärnan: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Brain.png

Internet: Liten modifikation av http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Internet.png Internet: Liten modifikation av http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Internet_map_1024.jpg

Information wants to be free: http://fusionanomaly.net/informationwantstobefree.html GNU: http://www.gnu.org/graphics/heckert_gnu.html Copyleft: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Copyleft.svg Linux: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tux-linux_logo.svg

Domedagsboken: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Domesday-book-1804x972.jpg


www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:WWW_logo_by_Robert_Cailliau.svg

Tim Berners-Lee: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tim_Berners-Lee.jpg

Gul dollarsymbol: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dollar_symbol_gold.svg GNU: http://www.gnu.org/graphics/heckert_gnu.html Decentralisering: Anna Bauer, CC-BY-SA GNUpedia, en författare per artikel. Flera artiklar på samma tema: Nupedia, en eller ett fåtal författare per artikel. En artikel per tema: Variation av http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cooperation.svg Hierarki 2: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Different_ways_to_represent_hierarchy.svg Wikipedia, wiki: Stort antal författare per artikel. En artikel per tema. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cooperation.svg Hur en wiki fungerar: http://creativecommons.org/licenses/sa/1.0/ http://communitywiki.org/HowWikiWorks

Screenshots: Anna Bauer, Inzoomningar: Andreas Jonsson. Skylt med texten Kusbölehelvetet: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Skylt_med_texten_Kusb%C3%B6lehelvetet.jpg Kusbölehelvetet: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Kusb%C3%B6lehelvetet.jpg

Nätgemenskap efter ...

Wikipedianer: http://sv.wikipedia.org/wiki/Fil:WT-tr%C3%A4ff_om_wikipedia_academy.jpg

Administratör: http://en.wikipedia.org/wiki/File:User_admin.svg Redigerare: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cooperation.svg Radera, skrivskydda, blockera: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Admin_Puzzle_Icon.png

Troll: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Internet_Troll_velu_ill_artlibre_jnl.jpg Marionett: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sock_puppetting.svg Smygare: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lurker.svg

Surrikater: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/65/Suricata.suricatta.fighting.jpg

Subkulturen Esperanza: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Collage_-_community,_love_and_support.png

Kvalité: Public domain. Hittade dock inte filen igen då jag ville ange konstnären.

Stern:http://sciencenotes.wordpress.com/tag/technical-communication/ Nature: Jim Giles ”Internet encyclopaedias go head to head” Nature Volume 438 Number 7070 p900

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Wikipedia_scale_of_justice.png Creative commons: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:CreativeCommond_logo_trademark.svg

Citation needed: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Agitador_wikipedista.png

Sola: http://www.flickr.com/photos/sherryk/ Solen: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:The_sun1.jpg

Ingen orginalforskning: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:No_original_research.png

Ingen orginalforskning: Public Domain

Källa: Public domain

Betydenhet: Photo: Julie Kertesz from Paris neighbourhood, France

Betydenhet: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Size_of_English_Wikipedia_in_August_2007.svg

Neutralitet: Public domain Neutralitetssymbol: Public domain: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Symbol_neutral_vote.svg

Anonymitet: Foto: Jason Mouratides: http://www.flickr.com/photos/27261720@N00

Planeter: Public Domain

Framgång:

Pusselbit: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wiki_letter_w.svg

Wiki: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cooperation.svg

Decentraliering: Public Domain

Klocka: Public Domain. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Clock_simple.svg

GNU: GNU-huvud: http://www.gnu.org/graphics/heckert_gnu.html


Gul dollarsymbol: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dollar_symbol_gold.svg

Förstoringsglas: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Searchtool.svg

C. elegans: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Adult_Caenorhabditis_elegans.jpg

Kram: Public domain

Wikipedia: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wikipedia-logo.png

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Hundra sätt att tänka – Om Reggio Emilias pedagogiska filosofi, Tove Jonstoij, Åsa Tolgraven, Davidsons Tryckeri AB, Växjö 2001, ISBN: 91-25-01108-1
  2. ^ Hundra sätt att tänka – Om Reggio Emilias pedagogiska filosofi, Tove Jonstoij, Åsa Tolgraven, Davidsons Tryckeri AB, Växjö 2001, ISBN: 91-25-01108-1