Wikipedia:Wikiträffar

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
 Arkiv för denna sida     Genväg WP:WT WP:TRÄFF WP:FIKA wikifika.se
Bluegradient1.svg
Wikiträffar
Cup-o-coffee-simple.svg


wikiträffar kan personer som arbetar med Wikipedia, dess systerprojekt och övriga intresserade mötas i det verkliga livet. Wikiträffar kan ses som ett tillfälle att få en inblick i vilka personerna bakom användarnamnen är och att diskutera öppet utan de kommunikationsbegränsningar som kan uppstå när man möts över nätet.

De vanligaste wikiträffarna i Sverige är små och informella träffar på kaféer eller pubar. En del besökande brukar presentera sig med både riktigt namn och användarnamnet på wikin, andra bara med användarnamn (vilket kan vara klokt om man är mån om sin anonymitet). Mer organiserade träffar inkluderar skrivstugor och fotosafarier.

Den största träffen för wikipedianer är den årliga internationella Wikimania-konferensen, vanligen juli/augusti. Se även föreningen Wikimedia Sveriges möteskalender.

Prova gärna språklänkarna i vänstermarginalen för att hitta lokala wikiträffar i andra språkområden.

Gamla träffar ligger i arkivet.

Mallar för att hålla koll på nya träffar
Klicka på +/– för att uppdatera mallarnas innehåll. Glöm inte bort detta när du arrangerar nya träffar.
{{Wikiträff2}} {{Wikiträff}}
Cup-o-coffee-simple.svgWikiträffar +/-
Wikiträffar +/-
Cup-o-coffee-simple.svg


Pågående träffar[redigera | redigera wikitext]

Kommande träffar[redigera | redigera wikitext]

Kvinnliga huvudpersoner, Göteborg, 30 september[redigera | redigera wikitext]

Plats Litteraturhuset i Göteborg.
57°42′7.85″N 11°57′12.6″Ö / 57.7021806°N 11.953500°Ö / 57.7021806; 11.953500
Tid tisdag 30 september 13.00–17.00 (minst)
Facebook Facebook-evenemang
Kommer Paracel63, Vätte
Kommer kanske
Kommentar Nu är träffarna igång igen på Litteraturhuset, och vi har nu fått klart att vi kan vara där tisdagar hösten ut. Alla wikipedianer (inklusive nybörjare) är välkomna. Man måste skriva om kvinnliga huvudpersoner – kvinna är redan huvudperson och har lite friare ämnesval SMirC-smile.svg. Vi besvarar alla sorters Wikipediafrågor. :-)--Paracel63 (diskussion) 24 september 2014 kl. 01.27 (CEST)

Bot Academy: Grunderna, Stockholm, 1 oktober[redigera | redigera wikitext]

Lär dig köra en bot.
Plats Wikimedia Sveriges kontor
Tid 1 oktober 17.00-20.00
Kommer André Costa (WMSE), LittleGun, Yger, ArildV, Xauxa, Haxpett, Nirmos , StenS
Kommer kanske ettrig, Adville
Kommentar Eftersom att det finns ett intresse så kör vi lite utbildning i hur man använder botar. Detta blir det första tillfället i en serie (vars längd är flexibel). Vi siktar på första veckan i oktober. Vad skulle passa bäst, en vardagkväll eller en dag på helgen? --Jan Ainali (WMSE) (diskussion) 12 augusti 2014 kl. 11.11 (CEST)
För att få en effektiv (och hanterbar) session sätter vi en gräns på maximalt sju närvarande utöver André. --Jan Ainali (WMSE) (diskussion) 13 augusti 2014 kl. 15.28 (CEST)
Hoppades på dator och nätverksbaserat möte. Maundwiki (diskussion) 15 augusti 2014 kl. 22.02 (CEST)
Just det, deltagare måste ta med sig egna datorer. Nätverk finns på plats. Tala gärna om vilket operativsystem ni kör så att vi kan förbereda oss. Jan Ainali (WMSE) (diskussion) 16 augusti 2014 kl. 19.28 (CEST)
OS X här. Går det bra att komma förbi runt 17.30? Slutar jobbet först vid 17. Vienno (diskussion) 4 september 2014 kl. 21.44 (CEST)
Det går alldeles utmärkt. Ni som står på intresserade nedanför och inte på "Kommer", flytta gärna upp er om ni tänker dyka upp så att vi kan planera storlek på fika. --Jan Ainali (WMSE) (diskussion) 29 september 2014 kl. 17.28 (CEST)
Intresserade
LittleGun:Jag satte in mig på kommer, men det beror på tidpunkterna: Enstaka tillfällen på helger fungerar men genomgående passar vardagskvällar mig bäst. Ursäkta senpåkommen info: Windows 7 och Google Chrome.
Yger de flesta tider går bra, men vill att det slutar senast 21.
ArildV funkar både vardagskvällar och helger.
Vienno: Jag är intresserad, och för mig passar det bäst med en vardagskväll.
Haxpett: Helger eller kvällar funkar lika bra.
Xauxa: Första veckan okt, helg eller kväll okey, (ej 29-30 sep) (Windows 7/Internet Explorer 11)
ℇsquilo: Jag kan ta med min laptop. Den kör Windows 7 och Mozilla. En eventuell bott kommer jag dock att köra under Linux.
Maundwiki: Jag är i Sverige då och då. Bor i New York. Jag hoppades på ett nätverksbaserat möte. Det skulle även vara bra för användare utanför storstadsområdena, Maundwiki (diskussion) 3 september 2014 kl. 05.14 (CEST)
Nirmos Jag är inte intresserad av att driva en robot, och jag har inga programmeringskunskaper att tala om. Däremot har jag blivit bekant med reguljära uttryck i och med mitt arbete med redigeringsfiltret. Det kan vara användbart om en robotägare vill hitta, fånga och byta ut vissa delar av en text. Ber om ursäkt till Jan Ainali (WMSE) och er andra som håller i detta att jag anmäler mig i sista minuten – jag kan ta med mig fika för att kompensera för det. SMirC-smile.svg Nirmos (diskussion) 29 september 2014 kl. 18.49 (CEST)
Du är varmt välkommen Nirmos och fika behöver du inte ta med dig. Eftersom att du snarare dyker upp som en extra medhjälpare räknar jag det inte som att du tar upp en plats för någon annan utan att vi kan vara sju kursdeltagare utöver dig. --Jan Ainali (WMSE) (diskussion) 29 september 2014 kl. 19.07 (CEST)
För mig låter det helt perfekt. Bot Academy får inte snöa in oss på ren botteknik, utan mer se på den typen av utmaningar/möjligheter där teknik som bot kan vara till hjälp, och här finns en stort överlapp i vissa problemställningar där bot och missbruksfilterteknik är alternativa eller kompletterande lösningstekniker. (sedan blir väl just första och eller andra träffen ändå mycket botteknik)Yger (diskussion) 29 september 2014 kl. 19.32 (CEST)

Bot Academy: Grunderna, Göteborg, oktober[redigera | redigera wikitext]

Lär dig köra en bot.
Plats Folkuniversitetet?
Tid oktober
Kommer André Costa (WMSE)
Kommer kanske
Kommentar Eftersom att det finns ett intresse så kör vi lite utbildning i hur man använder botar. Detta blir det första tillfället i en serie (vars längd är flexibel). Vi siktar på andra veckan i oktober. Vad skulle passa bäst, en vardagkväll eller en dag på helgen? --Jan Ainali (WMSE) (diskussion) 13 augusti 2014 kl. 09.29 (CEST)
För egen del kan jag bara fredag, lördag och söndag den veckan (v.41). //Vätte (diskussion) 7 september 2014 kl. 15.34 (CEST)
Intresserade
Hannibal är intresserad om det blir en omgång i Göteborg.
Agatefilm Jag är också intresserad om det blir i Göteborg.
Jolliro är intresserad om det blir en omgång i Göteborg. Helger funkar bäst. To, fre kväll också den veckan.
Vätte är intresserad om det blir en omgång i Göteborg.
Averater kan alla kvällar/helger i Göteborg, endast helger i Stockholm. Vet dock inte om jag är rätt målgrupp eftersom jag redan har bot. Men diskuterar gärna med andra botägare om vidareutveckling utöver AWB.
abbedabb är mycket intresserad om det blir en omgång i Göteborg.
Paracel63 är intresserad om det blir en omgång i Göteborg. Jag är flexibel med tider.
Fluff kan nog också haka på en vardagskväll mån - tor.
Blir det något tro? Om ja, skulle jag behöva kolla upp lokalläget och boka in oss. Jolliro (diskussion) 30 september 2014 kl. 17.16 (CEST)
Kan du ordna en lokal på kvällen 9 oktober? I så fall kör vi på det. --Jan Ainali (WMSE) (diskussion) 30 september 2014 kl. 18.08 (CEST)

Wikifika, Göteborg, måndag 6 oktober[redigera | redigera wikitext]

Ställ invanda koncept på ända – gå på wikifika i Göteborg! SMirC-smile.svg
Plats Fröken Olssons kafé
57°42′19.56″N 11°58′17.44″Ö / 57.7054333°N 11.9715111°Ö / 57.7054333; 11.9715111
Tid "första måndagen i månaden", kl. 18:00
Facebook Facebook-evenemang
Kommer Paracel63, Historiker, Vätte
Kommer kanske Tostarpadius
Kommentar 6 oktober återvänder vi till långbordet hos Fröken Olsson. Det blir utvärdering av bokmässan och en mängd andra samtalsämnen. Välkommen! :-)--Paracel63 (diskussion) 2 september 2014 kl. 02.15 (CEST)

Wikifika, Uppsala, onsdag 8 oktober[redigera | redigera wikitext]

Plats Pipes of Scotland i Uppsala
S:t Olofsgatan
Tid onsdag 8 oktober 18.00–20.00
Kommer hockew
Kommer kanske Tommy Kronkvist
Kommentar

FSCONS, Göteborg, 31 oktober till 2 november[redigera | redigera wikitext]

Wikipedia har fått mycket plats på konferensen och så även i år! Förra året presenterade bl.a. Lennart Guldbrandsson där.
Plats Byggnaden Humanisten på Renströmsgatan 6
Tid Mellan 31 oktober till 2 november. Lokalen är öppen hela dagen, från 09.00-23.00 (men mest folk är det mellan 10.00-18.00).
Deltagare
Användare Fredag Lördag Söndag Kommentar
Jan Ainali (WMSE)
André Costa (WMSE)
grön = kommer
gul = kommer kanske
röd = kommer inte
Redigera
.
Kommentar FSCONS är en jättekonferens som fokuserar på öppen programvara. På konferensen kommer vi att berätta om Wikipedia och Wikimedia och hitta nya volontärer/medlemmar vid vårt informationsbord. Deltagarna i FSCONS är ju redan intresserade av vår värld, men känner kanske inte till vilka möjligheter som de har med att bidra till våra projekt och att vi behöver just deras hjälp. Kanske kan vi få lite mer utvecklare som kan hjälpa svenskspråkiga Wikipedia med lite häftiga verktyg m.m. John Andersson (WMSE) (diskussion) 29 september 2014 kl. 10.26 (CEST)

Skrivstuga om stormaktstiden, Vasamuseet, Stockholm, onsdag 5 november[redigera | redigera wikitext]

Artiklar som syns i touchbordet kommer att förbättras, och mer koordinater som gör att fler artiklar syns hoppas vi på.
Plats Vasamuseet, Stockholm
Tid onsdag 5 november 13.00–20.00
Kommer Axel Pettersson (WMSE)
Kommer kanske LittleGun
Kommentar Samarbete mellan Vasamuseet, Livrustkammaren och övriga centralmuseer. Personal från museerna medverkar, visar Meanwhile/Samtidigt på Vasamuseet och ger föreläsningar under eftermiddagen. Mer info finns på skrivstugesidan och på projekt GLAM-sidan. Gratis inträde och förtäring kommer att bjudas till dom som är anmälda. Välkomna! /Axel Pettersson (WMSE) (diskussion) 26 september 2014 kl. 14.26 (CEST)
Jättekul, jag ska verkligen försöka komma!--LittleGun (diskussion) 30 september 2014 kl. 22.16 (CEST)

Nyligen timade träffar[redigera | redigera wikitext]

Bokmässan 2014, Göteborg, 25–28 september[redigera | redigera wikitext]

Nu är det snart bokmässa igen.
Så här såg det ut vid vår monter 10:15 lördag förmiddag.
Plats Svenska Mässan med flera platser.
Tid 25–28 september 2014
Deltagare
grön = kommer
gul = kommer kanske
röd = kommer inte
Redigera
användare torsdag fredag lördag söndag kommentar
abbedabb
Agatefilm
ArildV
Astridx Kommer på söndag!
Averater Kan komma på fredag eftermiddag (tidigast ca 15:00) om det behövs.
Boberger
Cesium137 Efter 13/14-tiden (och ett antal timmar framåt) båda dagarna
CFCF så mycket jag hinner
Hannibal Kommer delta i paneldebatt under torsdagen och släpper en bok under bokmässan, så jag kommer springa ifrån då och då.
Historiker Lördag och söndag är säkert. Jag kan inte på torsdag, men kommer på fredag eftermiddag, vid kl. 13.
Idunius Kommer att hålla föredrag på Digitala Torget samt antagligen delta i Tänk Oms program under fredagen.
Paracel63 inte hela tiden, mest eftermiddagar
Vesihiisi
Vogler Kommer ansöka om tjänstledigt för att kunna delta även torsdag och fredag. Fokuserar även i år på fotografering.
Vätte Kommer att finnas på mässan fred-sönd men är tvungen att dela tid och uppmärksamhet med ett annat uppdrag.
Kommentarer Bokmässan är ett av årets största västsvenska kulturevenemang. Vi kommer att fotografera (och sannolikt filma/intervjua) människor, evenemang och platser. Vi delar monter med DIK (åtminstone lördag och söndag). Brasilien och katalansk litteratur är årets teman, och på wp:Projekt Bokmässan 2014 kommer våra planer och annat att dokumenteras.--Paracel63 (disk) 22 juni 2013 kl. 13.07 (CEST)
Nu har jag fixat så att listan med deltagare syns både här och på projektsidan. -abbedabbdisk 25 augusti 2014 kl. 18.03 (CEST)
Så här på mässans tredje dag kan det vara dags att rapportera om vad som händer. Under de två första dagarna har flera wikipedianer varit runt och fotograferat författare, journalister, politiker och andra kända personer. Uppladdning har påbörjats på Commons och artiklar har illustrerats. Det har gått bra med bilder på brasilianska och katalanska författare. Själv fotograferade jag igår vid prisutdelningen av Svenska Akademiens bibliotekariepris och idag Svenska Akademiens svensklärarpris. Idag har vi tillbringat stor del av tiden i vår fina monter, som vi gjorde i ordning i morse. Den är verkligen snygg och bemannad med flera entusiastiska wikipedianer i röda tröjor. Vi talar med en hel del folk; själv har jag noterat minst 20 samtal om Wikipedia med folk idag. Dessutom fick vi en ny medlem i föreningen. I morgon fortsätter vi.--Historiker (diskussion) 27 september 2014 kl. 22.03 (CEST)
Det har varit många intressanta samtal i montern, under mina timmar där bland annat med encyklopediredaktörer, tidningsutgivare, släktforskare, bidragsgivare, wikiproducenter, faktoidsamlare, lärare, fotografer och en del andra kategorier. Och under kvällen blev det en spontanwikimiddag med åtta deltagare. Efter gårdagens thaimiddag valde vi den här gången italienskt.--Paracel63 (diskussion) 28 september 2014 kl. 00.41 (CEST)
Kul! Hur är "folk"? Nyfiket undrande, imponerade, skeptiska till sanningshalten, uppmuntrande, arga, eller? Märker ni skillnad från ifjol?--LittleGun (diskussion) 28 september 2014 kl. 08.26 (CEST)
Jag har i alla fall inte träffat någon arg utan alla är trevliga och positiva. En del undrar över tillförlitligheten och en del har frågor om allt möjligt. Många stannar bara för att visa att de gillar Wikipedia. - Averater (diskussion) 28 september 2014 kl. 09.31 (CEST)
Alla är trevliga och intresserade. De känner till Wikipedia och använder det ofta, om inte dagligen. Tillförlitligheten är en återkommande fråga, där de får en ordentlig genomgång av källkritik, senaste ändringar, diskussionssidor med mera. Sedan träffade jag en bekant, som brukar säga till mig, och han sade det igen, att han betraktar Wikipedia som sanningen.
Idag stod jag i montern i det närmaste hela dagen, med undantag för lunch och en kortare rundvandring i slutet. Jag har talat med minst 28 personer (jag kan ha missat några i räkningen). En fick en helt ny förståelse för och upplevelse av hur man kan hitta relaterad information. Jag fick varna hans fru för att han nu kommer att bli försjunken i Wikipedia. I slutet kom en, som hört talas om stämningen av oss för offentligkonst.se, och när han fick se den sidan trodde han knappt att det var sant att vi stämts för det. Ställer man ut konst utomhus får man räkna med att den avbildas, var hans kommentar. Och han höll med om att det ökar intresset för konsten, konstnärerna och gör att man kan planera sin egen konstrunda.
Det har varit roliga dagar och jag ser fram emot nästa Bokmässa.--Historiker (diskussion) 28 september 2014 kl. 21.43 (CEST)
Vi svarade inte bara på frågor om Wikipedia. Det var många som passerade vår strategiskt placerade monter och frågade efter vägen till andra montrar och evenemang, varför vi tejpade fast en karta över mässan på ett bord, för att enkelt kunna hjälpa till. På söndagseftermiddagen blev de vanligaste frågorna i den kategorin "Var är utgången?" och "Hur kommer jag ut härifrån?", vilket vi tjänstvilligt svarade på. Wikipedia ger svaret på allt!--Historiker (diskussion) 29 september 2014 kl. 19.35 (CEST)
Jag har tänkt att samla ihop några av intrycken, vanligaste frågorna och svaren och lite annat i ett blogginlägg som kommer lite senare. Mitt intryck, om jag ska ge en liten försmak, är att folk vet mycket, mycket mer om Wikipedia i år än tidigare år, är mycket, mycket mer positiva, och att betydligt fler har testat att redigera själva. Några har råkat ut för relevanskriterierna, alla undrar (men mer nyfiket än kritiskt) över hur kvaliteten säkerställs, få är mer än ytligt kritiska, och väldigt många var intresserade av skrivstugorna om kvinnliga huvudpersoner. Vi hoppas att det visar sig i morgon.//Hannibal (diskussion) 29 september 2014 kl. 20.36 (CEST)

Wikimiddag, Göteborg, fredag 26 september[redigera | redigera wikitext]

Wikimiddag 28 september 2013. På bilden syns fyra funderande wikipedianer efter ytterligare en intensiv mässdag.
Plats ThairestaurangEngelbrektsgatan.
Tid Fredag 26 september, kl. 19.30
Närvarande Paracel63, Historiker, Vätte, Agatefilm, abbedabb, Hannibal, vogler, Ingrid Elfberg + Ola Hammarlund
Kommentar: Jag tänkte att en fast träff under mässdagarna kunde passa. Förslagsvis fredag (alternativt lördag). Detta är samma ställe som 2011 och 2013. Då hade vi trevligt och åt god mat. Vad tycks?--Paracel63 (diskussion) 25 september 2014 kl. 19.06 (CEST)
Vore kul eftersom jag ibland har problem att komma på Wikifikat, kan på fredag och kanske lördag. // Agatefilm (Agatefilm) 25 september 2014 kl. 20.14 (CEST)
Tack. Nu är det bestämt att går ut och äter fredag i alla fall. (Så får vi se vad gör på lördag.) :-)--Paracel63 (diskussion) 25 september 2014 kl. 20.43 (CEST)
Senkommet ping (så fler inblandade ser det här): Hannibal, abbedabb, Vätte, Boberger, ArildV, Vesihiisi, Jolliro, CFCF, Astridx, vogler, Averater. SMirC-smile.svg--Paracel63 (diskussion) 26 september 2014 kl. 10.57 (CEST)
Jag kan tyvärr inte vara med ikväll men tack för ping.--ArildV (diskussion) 26 september 2014 kl. 12.59 (CEST)
Fint initiativ, men tyvärr upptagen fredag kväll. Boberger (diskussion) 26 september 2014 kl. 16.48 (CEST)
Sitter på tåget ikväll. Men tack för ping och ha det bra! Jolliro (diskussion) 26 september 2014 kl. 17.28 (CEST)
Tack själv! Vi blev nio stycken och har ätit en hel del god mat. Hoppas vi syns på mässan.--Paracel63 (diskussion) 26 september 2014 kl. 20.43 (CEST)
Tackar också för ping, men missade tyvärr den. Måste lära mig att titta på min svenska sida lika ofta som den engelska. CFCF (diskussion) 29 september 2014 kl. 17.21 (CEST)

Kvinnliga huvudpersoner, Göteborg, 23 september[redigera | redigera wikitext]

Plats Litteraturhuset i Göteborg.
57°42′7.85″N 11°57′12.6″Ö / 57.7021806°N 11.953500°Ö / 57.7021806; 11.953500
Tid tisdag 23 september 13.00–18.00
Facebook Facebook-evenemang
Närvarande Paracel63, Vätte, Hannibal, Jolliro, abbedabb, Ajtak
Kommentar Nu är träffarna igång igen på Litteraturhuset, och vi kör hela september månad ut. Alla wikipedianer (inklusive nybörjare) är välkomna. Man måste inte skriva om kvinnliga huvudpersoner, och vi besvarar alla sorters Wikipediafrågor. :-)--Paracel63 (diskussion) 16 september 2014 kl. 22.14 (CEST)
Plats Litteraturhuset i Göteborg.
57°42′7.85″N 11°57′12.6″Ö / 57.7021806°N 11.953500°Ö / 57.7021806; 11.953500
Tid tisdag 16 september 13.00–18.00
Facebook Facebook-evenemang
Närvarande Paracel63, Hannibal, Vätte, abbedabb, Cesium137, Averater
Kommentar Nu är träffarna igång igen på Litteraturhuset, och vi kör hela september månad ut. Alla wikipedianer (inklusive nybörjare) är välkomna. Man måste inte skriva om kvinnliga huvudpersoner, och vi besvarar alla sorters Wikipediafrågor. :-)--Paracel63 (diskussion) 12 september 2014 kl. 13.07 (CEST)
Vi hade en tanke om att försöka ha ett slags planeringsmöte samtidigt, för att planera vad vi ska göra på Bokmässan (Ping: Astridx, Hannibal, Historiker, Jolliro, Paracel63, Vätte, och andra som är intresserade eller inblandade.) -abbedabbdisk 14 september 2014 kl. 00.24 (CEST)
Utmärkt förslag! Vi har mycket att prata om. Jag har uppdaterat och fixat lite rödlänkar på wp:BOK14. :-)--Paracel63 (diskussion) 14 september 2014 kl. 01.04 (CEST)
Tack för idag! Det var trevligt med samarbete och diskussioner. :-)--Paracel63 (diskussion) 16 september 2014 kl. 22.14 (CEST)

Wikifika, Uppsala, lördag 13 september[redigera | redigera wikitext]

Plats Stadsbiblioteket i Uppsala, Kafé Kardemumma
Tid lördag 13 september, 17:00–19:00
Kommer hockew, gulundin
Kommer kanske Yger, Tommy Kronkvist
Kommentar Passa på att fika med oss under Kulturnatten i Uppsala! Wikipedia, Wikimedia, fototävlingen Wiki Loves Monuments och betydelsen av fri kunskap. Lär dig mer och bli en del av projektet. Hockew (diskussion) 12 augusti 2014 kl. 22.10 (CEST)
Wikifikan finns också med i programbladet. Både i den tryckta och på webben: http://kulturnattenuppsala.se/evenemang/wikifika/ Hockew (diskussion) 12 september 2014 kl. 14.45 (CEST)
Det var en skitkul wikifika! Och mycket folk! Vi var totalt 10 stycken. Jag tror det är kanonbra att arrangera nått på Kulturnatten. Nästa år skulle vi kunna prova en fotosafari eller skrivarträff. Eller vad tycker ni? Dessutom tycker jag att vi ska samla ihop e-postadresser från besökare som vill engagera sig, så vi inte tappar bort dem...

Vad som diskuterades:

  • Wikihow och hur den sidan skiljer sig från Wikimedias olika sidor. Att wikibooks och wikiversity borde passa bäst för sådant instruerande material, för tutorials.
  • Ämnet kemi på Wikipedia. Det var en besökare som sa att han och kanske fler på institutionen ville utveckla artiklarna.
  • Öppen och fri kunskap när det gäller forskningsrapporter mm.
  • Vi gjorde reklam för Wiki Loves Monuments.
  • gulundin berättade om museumgrundandet vid Sätra Brunn. Det är nått aktiva kan hjälpa till med från Uppsala och Västerås.
  • HockeW berättade att han startat en podcast som heter Wikipediapodden. Den finns på iTunes om ni är intresserade.
  • Upplandsmuseet är intresserade av att samarbeta närmare med oss.

Fyll gärna på med det jag glömt bort. Hockew (diskussion) 14 september 2014 kl. 09.54 (CEST)

Kvinnliga huvudpersoner, Göteborg, 9 september[redigera | redigera wikitext]

Plats Litteraturhuset i Göteborg.
57°42′7.85″N 11°57′12.6″Ö / 57.7021806°N 11.953500°Ö / 57.7021806; 11.953500
Tid tisdag 9 september 13.00–18.00
Facebook Facebook-evenemang
Närvarande Paracel63, Vätte, Hannibal, abbedabb, Cesium137 + 1 oinloggad besökare
Kommentar Nu är träffarna igång igen på Litteraturhuset, och vi kör hela september månad ut. Alla wikipedianer (inklusive nybörjare) är välkomna. Man måste inte skriva om kvinnliga huvudpersoner, och vi besvarar alla sorters Wikipediafrågor. :-)--Paracel63 (diskussion) 5 september 2014 kl. 21.49 (CEST)

Wikifika, Stockholm, torsdag 4 september[redigera | redigera wikitext]

Kulturhuset, vi ses högst upp.
Plats Café Panorama i Kulturhuset.
59°19′55.68″N 18°3′54.46″Ö / 59.3321333°N 18.0651278°Ö / 59.3321333; 18.0651278
Tid "första torsdagen i månaden" kl. 18.00
Kommer LittleGun, Ainali, Maundwiki, Xauxa
Kommer kanske
Kommentar Jag kommer, men blir lite sen då jag ska kika på en WMF-webbsändning som slutar 18.00. --Ainali (diskussion) 29 augusti 2014 kl. 10.45 (CEST)

Kvinnliga huvudpersoner, Göteborg, 2 september[redigera | redigera wikitext]

Plats Litteraturhuset i Göteborg.
57°42′7.85″N 11°57′12.6″Ö / 57.7021806°N 11.953500°Ö / 57.7021806; 11.953500
Tid tisdag 2 september 13.00–18.00
Facebook Facebook-evenemang
Närvarande Paracel63, Vätte, Hannibal (+1), Jolliro
Kommer kanske
Kommentar Nu är träffarna igång igen på Litteraturhuset, och vi kör hela september månad ut. Alla wikipedianer (inklusive nybörjare) är välkomna. Man måste inte skriva om kvinnliga huvudpersoner, och vi besvarar alla sorters Wikipediafrågor. :-)--Paracel63 (diskussion) 1 september 2014 kl. 18.07 (CEST)

Wikifika, Göteborg, måndag 1 september[redigera | redigera wikitext]

Ställ invanda koncept på ända – gå på wikifika i Göteborg! SMirC-smile.svg
Plats Fröken Olssons kafé
57°42′19.56″N 11°58′17.44″Ö / 57.7054333°N 11.9715111°Ö / 57.7054333; 11.9715111
Tid "första måndagen i månaden", kl. 18:00
Facebook Facebook-evenemang
Närvarande Paracel63, Historiker, Jolliro, Astridx, Averater, Hannibal, Vesihiisi, abbedabb
Kommentar I september är vi tillbaka vid Fröken Olssons långa träbord. Vi pratar om sommarens fotosafarier och kvinnliga huvudpersonsprojekt, och vi ser fram emot höstens bokmässa.--Paracel63 (diskussion) 5 augusti 2014 kl. 00.04 (CEST)
Hej, jag vill mycket gärna komma, särkilt eftersom jag har av olika anledningar missat de senaste mötena. Jag jobbar mest på engelska Wikipedia, men det vore kul att träffa lite svenska wikipedianer också. CFCF (diskussion) 6 augusti 2014 kl. 10.09 (CEST)
Det vore trevligt om du kunde komma, så att vi kan träffas. Varmt välkommen!--Historiker (diskussion) 6 augusti 2014 kl. 20.31 (CEST)
Instämmer med ovanstående. Nu har förresten långa bordet bokats. Dessutom har jag byggt ut vår lilla projektsida om Fröken Olssons kafé till en samlingssida med info om allt som har med wikiträffar i Göteborg att göra. Ta gärna en titt och komplettera/rätta fel. Adressen är Wikipedia:Wikiträffar i Göteborg (wp:WTGBG). SMirC-smile.svg--Paracel63 (diskussion) 18 augusti 2014 kl. 16.16 (CEST)
Nu är vi åtta wikipedianer som fikar och diskuterar. Vi försöker få till en faktarutamall för primärområden och diskuterar Wikipedialäger.--Historiker (diskussion) 1 september 2014 kl. 19.07 (CEST)
Det läger vi pratar om är det här.//Hannibal (diskussion) 1 september 2014 kl. 19.26 (CEST)
Nu diskuterar vi det kommande Wikipediautseendet Winter, jämfört med nuvarande.--Historiker (diskussion) 1 september 2014 kl. 20.27 (CEST)
Notera att det är förslag på nytt utseende och synpunkter tas emot av utvecklarna. Läs om hur de resonerat på Mediawiki.--Historiker (diskussion) 1 september 2014 kl. 20.32 (CEST)
Vi har pratat om upphovsrätt till sjökort, logotyper, tabeller och annat. Ia io är rolig. Albin har jobbat med mallar inuti mallar. Månadens nyskrivna artiklar och stadsnära odling var två andra områden. Och såklart bokmässan (anmäl dig gärna, Averater). Vi har ett fotoprojekt, ananasgubbar är underliga. Kevin Mitnicks Bedrägeriboken diskuterades också på grund av en anekdot som Albin berättade.//Hannibal (diskussion) 1 september 2014 kl. 21.56 (CEST)

Kvinnliga huvudpersoner, Göteborg, del 26 augusti[redigera | redigera wikitext]

Plats Litteraturhuset i Göteborg.
57°42′7.85″N 11°57′12.6″Ö / 57.7021806°N 11.953500°Ö / 57.7021806; 11.953500
Tid tisdag 26 augusti 13.00–18.00
Facebook Facebook-evenemang
Närvarande abbedabb, Paracel63, Mall:Cesium137, Vätte, Hannibal
Kommentar

Commonsworkshop, Stockholm, lördag 30 augusti[redigera | redigera wikitext]

Affisch
Plats Kungliga Myntkabinettet
Tid lördag 30 augusti, 11.00-17.00
Kommer Jan Ainali (WMSE)
Kommer kanske
Kommentarer I samband med fototävlingen Då och Nu ger vi instruktioner för nybörjare i hur man laddar upp på Commons (och hur tävlingen fungerar), man kan komma förbi när som helst under dagen.
Facebookevenemang för de som gillar social medier. --Jan Ainali (WMSE) (diskussion) 12 augusti 2014 kl. 10.20 (CEST)

Commonsworkshop, Göteborg, lördag 23 augusti[redigera | redigera wikitext]

Plats Göteborgs stadsmuseum, foajén, 10-17.
Tid lördag 23 augusti
Kommer Jan Ainali (WMSE), Jolliro, abbedabb
Kommer kanske Vätte
Kommentarer I samband med fototävlingen Då och Nu ger vi instruktioner för nybörjare i hur man laddar upp på Commons (och hur tävlingen fungerar), man kan komma förbi när som helst under dagen.
Facebookevenemang för de som vill använda sociala medier. --Ainali (diskussion) 27 juli 2014 kl. 21.47 (CEST)

Wikipub, Stockholm, onsdag 20 augusti[redigera | redigera wikitext]

Blekholmens uteservering.
Plats Blekholmen restaurant bar
59°19′54.45″N 18°3′5.71″Ö / 59.3317917°N 18.0515861°Ö / 59.3317917; 18.0515861
Tid "tredje onsdagen i månaden" kl. 18.00
Kommer Ainali, LittleGun, Nirmos
Kommer kanske Nicesmurf
Kommentar

Kvinnliga huvudpersoner, Göteborg, del 18 (19 augusti)[redigera | redigera wikitext]

Plats Slottsskogsgatan 6 D, Majorna, Göteborg, c/o Andersson/Heed
57°41′24.05″N 11°55′2.55″Ö / 57.6900139°N 11.9173750°Ö / 57.6900139; 11.9173750 – Hitta.se: [1]
Tid 19 augusti 13.00–18.00
Kommer Paracel63, Vätte, abbedabb, Jolliro, Hannibal
Kommer kanske
Kommentar Vi fortsätter i augusti och september att skriva om kvinnliga huvudpersoner. Det kan röra sig om författare, romaner, figurer, litterära termer, litteraturhistoria, etc. Målet är att få till 20 rekommenderade artiklar av existerande eller nyskapade artiklar. Vi bjuder på fika. Anmäl dig därför antingen här eller på Facebook-evenemanget. Välkommen! SMirC-smile.svg--Paracel63 (diskussion) 10 juni 2014 kl. 16.59 (CEST)
På grund av tillfälliga lokalproblem prövar vi att redigera på annan adress den här gången. Vi är hemma hos en av skrivstugeveteranerna (Paracel63) på Slottsskogsgatan 6 D (Majorna). Dit tar man sig exempelvis med spårvagn 3 eller 9 till Jægerdorffsplatsen. Tiden är densamma, trådlöst Internet finns, och fika etc bjuder vi på som vanligt. Välkommen! SMirC-smile.svg--Paracel63 (diskussion) 13 augusti 2014 kl. 23.58 (CEST)
Jag räknar med att dyka upp någon gång mellan cirka 14:30 och 15:00. -abbedabbdisk 19 augusti 2014 kl. 01.26 (CEST)

Uppladdningsdag, Göteborg, 17 augusti[redigera | redigera wikitext]

Plats Uppladdningsdag i västra Göteborg
Tid söndagen 17 augusti, 12:00–
Närvarande Paracel63, Historiker, Jolliro
Kommentar Vi fotograferar västra Göteborg, runt Kungssten, Sjöbergen, Nya Varvet, Långedrag och Hagen. Vi samlas hos Jolliro (se adresslänk på projektsidan). Jag har beställt solsken. SMirC-smile.svg--Paracel63 (diskussion) 4 augusti 2014 kl. 22.16 (CEST)
Fernsehapparat och jag är i sommarstugan över helgen och kan tyvärr inte närvara. -abbedabbdisk 15 augusti 2014 kl. 17.04 (CEST)
Lycka till med det. Vi får synas senare. Fotona på Malmköpingsvagnarna blev trevliga. :-)--Paracel63 (diskussion) 16 augusti 2014 kl. 00.19 (CEST)
Det blev regn. Vi var inne och laddade upp och pysslade med skärgårdsbilder. Landbackesafarin återkommer vi till så snart som möjligt.--Paracel63 (diskussion) 17 augusti 2014 kl. 18.48 (CEST)
Det var trevligt och vi gjorde nytta med uppladdning av fina bilder, samt att artikeln om skulptören Svenrobert Lundquist skapades, då ett av hans konstverk fotograferats på Donsö.--Historiker (diskussion) 18 augusti 2014 kl. 22.21 (CEST)

Wikifika, Göteborg, måndag 4 augusti[redigera | redigera wikitext]

På augustifikan testar vi att träffas på Café Tintin, vid Engelbrektsgatan.
Plats Tintin, Engelbrektsgatan 22 (tre kvarter väster om Kungsportsavenyen). OBS! Platsbyte pga begränsat öppethållande hos Fröken Olssons. Därmed slipper vi flytta på oss i halvtid.
57°42′18.71″N 11°58′15.25″Ö / 57.7051972°N 11.9709028°Ö / 57.7051972; 11.9709028
Tid 18:00–22.00 den 4 augusti 2014
Närvarande Paracel63, Jolliro, averater, Historiker, Astridx, abbedabb, Fernsehapparat
Kommentar Även augustifikan i Göteborg har vi på Condeco, ett stenkast från Fröken Olssons. Välkomna!--Paracel63 (diskussion) 12 juni 2014 kl. 15.46 (CEST)
Det har förts en diskussion på facebook-evenemangets sida sedan senaste wikifikan om huruvida vi ska ha nästa fika på Condeco igen eller möjligtvis på ett nytt ställe. Bland annat har det framförts att Condeco har små bord och hög ljudvolym och att det är krångligt att flytta från Fröken Olssons i halvtid. Wikipedianer som inte har Facebook (och som troligtvis befinner sig i Göteborg i augusti) får gärna delta i diskussionen här. :) --Astridx (diskussion) 8 juli 2014 kl. 17.13 (CEST)
På den ovan länkade Facebookgruppen tycker en del just nu att vi ska flytta mötet till Café Tintin. Vad tycker ni? Diskutera här eller i Facebookgruppen. Mvh/--Paracel63 (diskussion) 19 juli 2014 kl. 23.51 (CEST)
Det är OK för mig.--Historiker (diskussion) 20 juli 2014 kl. 00.16 (CEST)
Nu flyttar vi den här augustifikan på inrådan från deltagarna i Facebookgruppen. Följ den nya vägbeskrivningen ovan. Hoppas ni ska trivas på det nya stället. Ta gärna med er eget Internet, för säkerhets skull.--Paracel63 (diskussion) 20 juli 2014 kl. 00.18 (CEST)
Nu är vi sju personer här. Trådlöst Internet funkar. SMirC-smile.svg--Paracel63 (diskussion) 4 augusti 2014 kl. 19.29 (CEST)
Vi har fastställt fotosafari i västra Göteborg till den 17 augusti klockan 12.00. Dessutom har vi talat om Bokmässan i september.--Historiker (diskussion) 4 augusti 2014 kl. 20.59 (CEST)
Det var trevligt ikväll. Klart bättre bord än Condeco, det trådlösa nätet funkade nästan klanderfritt, och de hade mat för de hungriga av oss. Men i september är vi tillbaka på Fröken Olssons stora bord. Förutom Bokmässan planerades en ny fotosafari, diskuterades hur artiklar bör inledas, hur koloniträdgårdar ska kategoriseras, hur toalettartiklar kan illustreras (efter fikan fixade vi göteborgsk bild på en urinoar med hiss), hur skottdagen flyttats, hur artikelserier kan nomineras och lite till. Vi syns i september. SMirC-smile.svg--Paracel63 (diskussion) 5 augusti 2014 kl. 00.04 (CEST)
Vi diskuterade även att Sixten bytt namnsdagsdatum år 2001, utseendet på wikipedia.se, ambitionen att varje projektmedlem i Projekt Göteborg bidrar med minst en artikel i månaden, en österrikisk författarinna som var missnöjd med bilden av henne och en del annat.--Historiker (diskussion) 5 augusti 2014 kl. 20.44 (CEST)

Tidigare wikiträffar[redigera | redigera wikitext]

Hur man arrangerar en wikiträff[redigera | redigera wikitext]

De flesta svenska wikiträffar utlyses av Wikipedia-deltagare i form av wikifikan eller wikipubar för att locka andra deltagare att umgås och prata både wiki och annat. De är informella och kräver varken anmälan eller något slags prestation. De kan vara mer eller mindre spontana och utlysas i samband med att någon befinner sig på främmande ort och vill träffa nya ansikten. Wikipedianer på besök i Stockholm uppmanas att gärna dra ihop spontanträffar!

Somliga wikiträffar utlyses av Wikimedia Foundation, såsom Wikimania. Dessa är formella, kräver normalt anmälan och är förstås, till skillnad från de informella träffarna, sanktionerade av stiftelsen. Wikimania är avsett att hållas varje år. Första gången, 2005, arrangerades det i Tyskland och 2006 i Cambridge utanför Boston.

Wikiträffen utlyses genom att uppdatera den här sidan. Den som vill ha välbesökta träffar kan utannonsera dem på bybrunnen, maillistan och/eller med Mall:Wikiträff/Mall:Wikiträff2 som kan placeras på användarsidor, på Bybrunnen och lite varstans. Observera att anmälan till träffarna nedan inte är bindande, men ange gärna sannolikheten för att du kommer.

Nya träffar kan lägga in med hjälp av en mall om man vill. Syntax för att använda den finns nedan. Notera dock att mallen måste substas, allra senast inför arkivering. Mallen ligger på en undersida, och fungerar därför inte i arkivet.

{{subst:/Mall|dag=
|tid=
|stad=
|typ=
|plats=
|väg=
|vilka=
|text=
}}

Vägbeskrivningar[redigera | redigera wikitext]

Vägbeskrivningar kan gärna läggas som undersidor – då är de enkla att återanvända.

Göteborg
Karlstad
Lund
Stockholm
Sundbyberg