Vakttornet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För organisationen, se Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania.
Vakttornet
Watchtower.svg
Vakttornets logotyp.
Grundad 1 juli 1879
Ansvarig utgivare Lars-Erik Eriksson
Språk 240
Upplaga 52 946 000 exemplar
Huvudägare Jehovas vittnen (Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania)
ISSN 0346-4040
Webbplats http://www.jw.org/sv/publikationer/tidskrifter/
Ett nummer av The Watchtower från 1907


Vakttornet förkunnar Jehovas kungarike (engelska The Watchtower announcing Jehovah´s kingdom) är en religiös tidskrift som utges av Jehovas vittnen sedan 1879. Vakttornet är världens allra största och mest spridda tidning, som saknar motsvarighet. Den delas ut helt gratis och innehåller inga annonser som ger intäkter. Detta anser Jehovas vittnen vara ett starkt bevis att himlens Gud Jehova stödjer spridningen av denna tidskrift som upphöjer och försvarar den sanne Gudens namn och rykte.

Syftet med tidskriften[redigera | redigera wikitext]

Enligt utgivarna är syftet med Vakttornet att ära "Jehova Gud, som är universums härskare. Tidskriften framhåller de goda nyheterna att Guds himmelska rike snart ska ta bort all ondska och göra om jorden till ett paradis. Den framhåller också tron på Jesus Kristus, som dog för att vi ska kunna få evigt liv och som nu är kung i Guds rike. Vakttornet har getts ut sedan 1879 och är en opolitisk tidskrift. Bibeln ligger till grund för allt som sägs i den."[1]

Om tidskriften[redigera | redigera wikitext]

Vakttornet (tidigare kallat Zions Vakt-torn och förkunnare af Kristi närvaro) är en religiös opolitisk tidskrift. Ett nummer består oftast av några huvudartiklar som har anknytning till framsidan, historiska artiklar som till exempel Efterlikna deras tro som behandlar olika bibliska personer, frågor från läsekretsen som är besvarade, samt övriga artiklar, till exempel om biblisk historia.

Tidskriften ges ut på 240 språk och trycks i cirka 52 946 000 exemplar (allmänna upplagan).[2] Den svenska upplagan ligger på cirka 125 000 exemplar.

Tidskriften sprids gratis vid husbesök men även på offentliga platser. Fram till 1990 delades Vakttornet och Vakna ut mot en mindre betalning. 1989 var föreslagen donation för tidningen $0.25 per nummer. 1990 fastslog USA:s högsta domstol att försäljning av religiös litteratur var föremål för beskattning. Från 1990 har tidningarna delats ut gratis men frivilliga donationer mottages. Den finns tillgänglig för nedladdning på 240 språk som Epuboch PDF.[3]

Vakttornet utges i en allmän upplaga och i en studieupplaga. Jehovas vittnen anordnar varje vecka studier av en förutbestämd artikel från studieupplagan i Rikets sal. På dessa möten läser en person artikeln högt och församlingsmedlemmar ombes besvara de diskussionsfrågor som finns i artikeln.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sida 2 i varje nummer av Vakttornet (senast kontrollerat i numret för november 2014).
  2. ^ Vakttornet (nr 1/06): sid. 2. 2015. 
  3. ^ Tidskrifter kan laddas ner på jw.org på svenska

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]