Vlaams Belang

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Vlaams Belang (nederländska: "Flamländskt intresse") är ett nationalistiskt och högerpopulistiskt politiskt parti i Belgien som förespråkar självständighet för Flandern och en restriktiv flykting- och invandringspolitik. Vlaams Belang är motståndare till mångkulturalism och anser att invandrare ska anamma Flanderns kultur och språk. Partiet har beskrivits som högerextremt.[1]

Partiet är en efterträdare till partiet Vlaams Blok, som upplöstes den 14 november 2004, sedan det förklarats som rasistiskt av Belgiens högsta domstol. Beslutet skulle göra det svårt för partiet att få statliga bidrag och utrymme i TV-sändningar.[2] Man valde därför att bilda Vlaams Belang som strök de program- och stadgepunkter som låg till grund för domstolsbeslutet.

Partiordförande är Bruno Valkeniers, men en av partiets mest namnkunniga företrädare är Filip Dewinter, som är partiets gruppledare i det flamländska parlamentet.

Valresultat[redigera | redigera wikitext]

I regionalvalen i Flandern den 8 oktober 2006 fick Vlaams Belang 20,7 % av rösterna. I kommunalvalet i Antwerpen samma datum valsamverkade partiet med högerliberala VLOTT, tillsammans fick man 33,5 % av rösterna.

I parlamentsvalet den 10 juni 2007 fick Vlaams Belang 17 mandat (11,99 % av rösterna) i valet till underhuset, och 5 mandat (11,89 %) i senatsvalet.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ From Vlaams Blok to Vlaams Belang: The Belgian Far-Right Renames Itself. Läst: 18 april 2014.
  2. ^ BBC NEWS - Court rules Vlaams Blok is racist

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]