Voisin

Från Wikipedia
Voisin
Avions Voisin логотип.png
SäteFrankrike[1]
Historik
Grundat1905[1]
GrundareGabriel Voisin[2]
Upplöst1946[2]
Voisin C28 Aérosport

SA de Aéroplanes G. Voisin var en fransk flygplans- och biltillverkare som byggde bilar i Issy-les-Moulineaux mellan 1919 och 1939.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Gabriel Voisin var en av flygets pionjärer. När efterfrågan på flygplan minskade efter första världskriget började han bygga bilar istället. Voisin var en färgstark personlighet och det påverkade även hans konstruktioner. Alla Gabriel Voisins bilar hade motorer med slidventiler, även sedan dessa övergivits av andra tillverkare. Med erfarenheterna av flygplanstillverkningen strävade han efter att reducera vikten. Detta resulterade i lätta karosser, byggda i trä och aluminium efter eget patent. Nackdelen var att bilarna uppfattades som så fula att det hämmade försäljningen. Därför såldes även Weymann-karosser i pegamoid. Voisin fascinerades av mångcylindriga motorer, vars flexibilitet minskade behovet av växlingar. Företaget byggde sin första V12-motor redan 1921. Senare infördes Cotal-växellåda som underlättade växlingarna.

Gabriel Voisin sålde sitt företag i mitten av 1930-talet och hade ingenting att göra med märkets sista modell. Denna presenterades 1937 och hade motor från Graham-Paige.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Stora billexikonet, red. G N Georgano, svensk övers. Björn-Eric Lindh 1982. ISBN 91-86442-00-7

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] hämtat från: spanskspråkiga Wikipedia.[källa från Wikidata]
  2. ^ [a b] hämtat från: engelskspråkiga Wikipedia.[källa från Wikidata]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  • Wikimedia Commons har media som rör Voisin.