Lista över platser i Star Wars

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Denna artikel handlar om olika planeter, månar och städer i det fiktiva Stjärnornas krig-universumet.

Platser i bokstavsordning[redigera | redigera wikitext]

Alderaan[redigera | redigera wikitext]

Alderaan är prinsessan Leias, Bail Organas och Ulic Qel Dromas (stred i Stora Sithkriget) hemplanet. Namnet härstammar från den verkliga stjärnan Aldebaran.

Planeten ligger centralt belägen i galaxen och är en av de viktigare med en befolkning på två miljarder invånare. Efter klonkrigen avskaffades vapen på planeten. Härskaren över planeten är senatorn Bail Organa som adopterade Padmé Amidalas enda dotter Leia.

I filmen Stjärnornas krig förintas planeten av Dödsstjärnan, på order av Grand Moff Tarkin och Darth Vader.

Bespin[redigera | redigera wikitext]

Bespin är en planet som ligger relativt avsides och är mer eller mindre självständig fram tills handlingen tar sin början i Rymdimperiet slår tillbaka. Planeten är en gasjätte och handlingen utspelas på Molnstaden som svävar ovanför planeten med hjälp av antigravitation.

Molnstaden är en gruvkoloni som utvinner gas från planeten Bespin. Staden styrs av Lando Calrissian ända till Rymdimperiet ockuperar staden i Rymdimperiet slår tillbaka. Han tvingas då att fly och går med rebellerna.

Bothawui[redigera | redigera wikitext]

Bothawui är ursprungsplaneten för Bothanrasen. Planeten ligger i Mid Rimregionen i Bothansektorn i solsystemet Bothsystem och Botawui med sina tre månar är den fjärde planeten som roterar runt solen Both.

Bothawui är en av ursprungsmedlemmarna i den galaktiska republiken. Den är till största delen en industri- och jordbruksplanet, men den är även ett stort nav i det galaktiska informationsflödet, tack vare att Bothans största industri är informationsinsamling. Bothawuis huvudstad heter Drev'starn.

Under The Great Galactic War utfördes två stora strider här. I den första striden om Bothawui förstörde Republikens flotta det mesta av de Sith-styrkor som var stationerade på Bothawui. Republiken visste att Sith-imperiets kontringsattack skulle bli för svår att besegra, men lämnade ändå kvar en liten styrka runt planetskölden som skyddade mot rymdbombningar. Sith-imperiet kom tillbaka med en styrka flera gånger så stor som Republikens. Den andra striden om Bothawui startade. Men hur mycket Sithernas styrkor än försökte, så kunde de inte bräcka Republikens styrkor och de få Jedierna som skyddade planet-skölden. För varje Republik-soldat som föll, så förlorade Sitherna 10 st soldater. Den framstående Sith-kommendören Grand Moff Zellos försökte prata med fienden om att de skulle skonas om de slutade strida, men de vägrade. De blev guidade av kraften, och var inte längre rädda för döden. De få av Republikens soldater som var kvar i livet samlades runt den sista levande Jedin, Belth Allusis, för en sista strid. De dog så småningom, men inte förrän de hade fått Sitherna att dra sig tillbaka från planeten, eftersom de inte hade tillräckligt med styrkor kvar för att ta över planeten från Bothan-rasen. Den andra striden om Bothawui slutade oavgjort.

Corellia[redigera | redigera wikitext]

Corellia är en planet vars växtlighet och klimat påminner mycket om Jorden. Dess befolkning består till största delen av människor, och den mest kända personen från planeten är Han Solo.

Planeten är känd för sina invånares skicklighet när det gäller att konstruera rymdskepp, till exempel byggdes Årtusendefalken här. I Stjärnornas krig syns även ett corelliansk korvettskepp i prinsessan Leias ägo, men åtskilliga modeller har byggts här.

Politiskt har planeten varit lojal mot Republiken, och i inbördeskriget efter klonkriget tog man parti för rebellerna. Senatorn Garm Bel Iblis är den politiska ledaren.

Coruscant[redigera | redigera wikitext]

Coruscant är en planet och samtidigt Republikens, och senare Imperiets, huvudstad. Hela planeten utom de obeboeliga polerna är nämligen en enda stor stad med en biljon invånare (1 trillion på engelska eller 1 000 000 000 000 st). Coruscant påminner på denna punkt och många andra avseenden om Trantor, Vintergatsimperiets centralplanet i Stiftelseromanerna av den amerikanske science fiction-författaren Isaac Asimov. Både galaxens senat och jeditemplet ligger i staden, liksom platsen där Imperiet började att styra under republikens sista dagar. På planeten finns det slumkvarter där bland annat den mystiske Darth Sidious har sitt gömställe när Greve Dooku flyr under Slaget vid Geonosis i Episod II. Tre år efter Slaget vid Geonosis utkämpas i Coruscants atmosfär en massiv rymdstrid när republikens flotta försöker hindra separatisternas armada från att fly med sin gisslan Kansler Palpatine. Planeten har en större roll i Episod I, II och III än i de gamla filmerna Episod IV, V och VI, men Coruscant syns i Episod VI när rebellerna och andra planeter firar att Imperiet har förlorat.

På Coruscant jagade jedin Obi-Wan Kenobi och hans padawan Anakin Skywalker en prisjägare vid namn Zam Wesell efter ett mordförsök på Padmé Amidala. I slutet av klonkriget utkämpades ett slag här. Separatistöverbefälhavaren General Grievous kapade överkansler Palpatine. I slaget dödades miljontals stridsdroider, separatisternas ledare Greve Dooku, många jedier och otaliga klontrupper. Grievous lyckades fly med sin flotta.

Dagobah[redigera | redigera wikitext]

Dagobah är en träskplanet, och ett solsystem, med många mörka grottor och vattenmonster. En av grottorna, The cave of despair, används i Luke Skywalkers avslutande jediträning. På Dagobah bor jediriddaren Yoda i sin självvalda exil.

Dantooine[redigera | redigera wikitext]

Dantooine är den planet som prinsessan Leia, när hon i Stjärnornas krig talar inför Darth Vader och Grand Moff Tarkin, påstår att rebellernas hemliga bas befinner sig på. Den bas som finns på planeten är dock övergiven.

En jediakademi fanns på planeten flera tusen år tidigare, men den blev förstörd under ett stort krig kallat "The Jedi Civil War".

Felucia[redigera | redigera wikitext]

Felucia är en planet så fylld med tät växtlighet att det endast finns några få städer på planeten som till exempel Kway Teow, Har Gau och Niango. Före klonkrigen fanns där några få utspridda små städer som grundades av arbetare som var tvungna att komma bort från samhället men efter klonkrigens slut var de så gott som försvunna från planetens yta. Felucia är en svår planet att bebygga för många av växterna försvarar sig aggressivt. Det finns även många farliga djur på Felucia, exempelvis den skräckinjagande fyrbenta spindelliknande "acklayen", som kan ses på arenan i slutet av episod II. Det var på Felucia som den kvinnliga jeditwi'leken Aayla Secura dog när order 66 utfördes.

Glee Anselm[redigera | redigera wikitext]

Glee Anselm är en harmonisk planet i regionen Mid Rim. Planeten, som har många årstidsbundna klimatförändringar, är nästan helt täckt av vatten och träsk och har bara få ytor med landmassa. Planeten överlevde Klonkrigen oskadd. På Gleen Anselm finns det två typer av varelser, Anselmi och Nautolan, där Nautolanerna lever i vatten och Anselmierna på de få ytor landmassa som finns. Anselmierna tyckte att de hade för lite landsmassa att leva på och startade därför ett krig mot Nautolanerna. Nautolanerna fick ta till alla sina förmågor och styrkor och vann till slut kriget. Sen dess så domineras planeten artmässigt av Nautolan, Anselmis invånarantal bara sjunker. Jedimästaren Kit Fisto var en Nautolan från Sabilonregionen på Glee Anselm.

Geonosis[redigera | redigera wikitext]

Geonosis
Universum Star Wars
Avstånd från kärnan 43,000 ljusår
Region Outer Rim
Sektor Arkanis Sector
System Karthakk
Antal solar 1
Antal månar 1 stor, 11 små
Befolkning 100 miljarder
Varelser Geonosier
Ytvatten 5%
Anknytning Confederacy of Independent Systems, senare Galaktiska republiken
Kronologi
Debuterade i II: Klonerna anfaller

Geonosis är en stenig och ödslig planet som omges av ett asteroidfält. Dess folkslag, geonosierna, är insektsliknande varelser med vingar. Det är på denna planet Obi-Wan Kenobi, Anakin Skywalker och Padmé Amidala tillfångatas av Greve Dooku och hans efterföljare. Deras räddning leder till en storslagen strid mellan jedikrigare och droider på en jättestor arena där det var meningen att Obi-Wan, Anakin och Padmé skulle bli avrättade. Omkring 200 jedi, bland andra Mace Windu, Aayla Secura, Kit Fisto och Shaak Ti och tusentals stridsdroider anlände ett krig bröt ut. Till sist så fanns det bara cirka tjugo jedi kvar, omringade av tusentals stridsdroider, då Yoda anlände med sina nya klonarméer från Kamino. Republiken vann striden på Geonosis, men trots detta lyckades många av handelsfederationens skepp fly från planeten.

Hoth[redigera | redigera wikitext]

Hoth är den sjätte planeten i solsystemet med samma namn. Planeten är täckt av snö och is, och har 3 månar. Hoth bombarderas ständigt av meteoriter som vandrat iväg från ett närbeläget asteroidbälte. Det har utvecklats liv på planeten, bland annat isvarelsen wampa och tauntaunen. Den låga temperaturen under dagtid går att klara av för människor som har klätt sig ordentligt. Under natten blir det dock så kallt att inte ens de lokala livsformerna tål kölden i öppen terräng.

Som kuriosa kan nämnas att scenerna från filmen som utspelar sig på planeten Hoth är inspelade i Finse, Norge

Början av Rymdimperiet slår tillbaka utspelar sig på Hoth där Rebellalliansen i början av filmen har sin bas Echo Base. Rymdimperiet upptäcker denna bas' läge varvid Slaget på Hoth utbryter. Detta slag är en av de största förlusterna för rebellalliansen som knappt hinner evakuera Echo Base innan imperiets trupper tar över den.

Kamino[redigera | redigera wikitext]

Kamino är en vattenfylld planet med svåra stormar. Dess invånare, Kaminoborna, har byggt städerna på pålar i vattnet. Den mest kända staden på Kamino är Tipoca City. Kamino raderades ur minnet på datorerna i jedibiblioteket av Greve Dooku då han beställde en klonarmé till Republiken under falskt namn.

Kaminoborna är långa slanka varelser som är kända för att vara duktiga på att klona. Kaminoborna brukar använda Aiwha, ett slags flygande valar, för att ta sig mellan de olika städerna. Premiärministern på Kamino heter Lama Su.

Kashyyyk[redigera | redigera wikitext]

Kashyyyk är Chewbaccas och alla andra Wookieers frodiga, tätt trädbevuxna hemplanet. Wookieer lever i byar som är byggda uppe i träden på den djungelliknande planeten.

I filmen Star Wars: Episod III - Mörkrets hämnd är planeten skådeplats för ett stort slag mellan klonarmén och CIS. Medan slaget pågår, utfärdas Order 66.

Planeten ligger i samma system som Trandosha.

Korriban[redigera | redigera wikitext]

Korriban är en bergig och stenig planet genomsyrad av den mörka kraften. De stora Sithlorderna Naga Sadow, Tulak Hord, Ajunta Pall och Marka Ragnos ligger begravda på denna planet. I det stora inbördeskriget "The Great Hyperspace War", om makt och hat sithlorder emellan, förstördes den sithakademi som tidigare fanns här.

Malachor V[redigera | redigera wikitext]

Malachor V är en asteroidplanet omgiven av gröna blixtstormar. Planeten var platsen för den sista striden i Mandaloriska krigen. I Star Wars: Knights of the Old Republic II: The Sith Lords så åker man till denna planet för att besegra Kreia (eller Darth Traya). På sin väg till att möta henne i planetens kärna passerar man den urgamla sithakademien, Trayus academy. Denna akademi är uppskattningsvis dubbelt så stor som sithakademien på Korriban.

Mustafar[redigera | redigera wikitext]

Mustafar är den vulkanplanet där sithlorden Darth Vader dödade separatistmedlemmarna samt slogs mot sin mästare Obi-Wan Kenobi i Star Wars: Episod III - Mörkrets hämnd men förlorade. Vader brann och fick svåra skador blev sedan upphämtad av sin nye mästare Darth Sidious.

Mygeeto[redigera | redigera wikitext]

Mygeeto är den snöplanet där jedin Ki-Adi-Mundi mötte sin undergång när order 66 utfördes. Ki-Adi-Mundi var med i jedirådet och blev dödad av klonkommendör Bacara och hans klontrupp. En av separatisternas medlemmar, den Intergalaktiska Bankklanen har sitt högkvarter här.

Naboo[redigera | redigera wikitext]

Plaza de España i Sevilla spelades en del av Naboo-scenerna in.

Naboo är en lugn och fridfull planet som består till största delen av orörda skogar och ängar. På land bebos Naboo av de natur- och fredsälskande naboofolket och deras drottning Jamilla, och under ytan ligger stora städer, som Otoh Gunga. Naboo människor har ett val monarkin och upprätthålla en fredlig kultur som förespråkas av utbildning, konst, miljöskydd och vetenskapliga resultat. I Star Wars: Episod I - Det mörka hotet blir Naboo belägrat av Handelsfederationen. Genom samarbete lyckas nabooanerna och gunganerna med hjälp av Qui-Gon Jinn och hans padawan Obi-Wan Kenobi slå tillbaka federationens attack. Naboos huvudstad heter Theed och där ligger palatset som Jamilla bor i och som senator Padmé Amidala bodde i då hon var drottning. I sjöstaden på Naboo bor Padmé Amidalas familj Naberrie.

Otoh Gunga är gunganernas huvudstad och även Jar Jar Binks, Kapten Tarpals och Boss Nass hemstad. Otoh Gunga är en undervattensstad, bestående av hundratals zoobubblor, bebodd av tusentals gunganer men även av Kaaduer. När Handelsfederationen anfaller Otoh Gunga flyr gunganerna till sin heliga plats, och tar sedan tillbaka staden.

Nar Shaddaa[redigera | redigera wikitext]

Nar Shaddaa (även känd som Vertical City, the Smuggler's Moon och Little Coruscant) är den största månen som svävar runt Nal hutta.

Det var över Nar Shadda som jedin Rahm Kota blev besegrad av Star killer i en TIE Fighter fabrik.

Ord Mantell[redigera | redigera wikitext]

Ord Mantell är en planet som ligger avsides från allt, men den ligger nära många stora hyperrymdrutter och är på så sätt väldigt centralt. Den styrs av svartabörshajar och maffian. Den är även startplats för ett stort och vida berömt racinglopp. Han Solo är trefaldig vinnare av loppet, som han vann under sina smugglardagar, och att vinna det är en stor ära.

I bokserien Young Jedi Knights blir Han Solo tävlingsöppnare, en ännu större ära än att vinna loppet. Han ska starta loppet genom att trycka på en knapp. Endast tre personer har misslyckats med sin uppgift som tävlingsöppnare. Han ska även innan loppet startar åka rutten för att bevisa att den är säker, ironiskt då loppet åker igenom ett asteroidfält och hela tiden ändras och är livsfarligt. Det visar sig att någon har planterat ut ett minfält bland asteroiderna, men tack vare sina barn Jacen, Jaina och Anakin klarar han sig.

Polis Massa[redigera | redigera wikitext]

Polis Massa är från början en karg och ogästvänlig småplanet bebodd av Eellayiner i underjordiska städer, sedermera utvidgad till att omfatta ett asteroidbälte. Eellayinerna dog ut efter den naturkatastrof som skapade asteroidbältet som nu utgör Polis Massa. Den största av asteroiderna koloniserades så småningom av en annan ras, Kallidahin, från samma sektor, Subterrel Sector, i regionen Wild Space. De byggde en arkeologibas på asteroiden för att bevisa att de var avlägsna släktingar till Eellayin. Den viktigaste upptäckten de gjorde var resterna av staden Wiyentaah. Ovanpå den platsen skapades en av största byggnadena ovan jord, kallad lokala grävningen (Local Dig). På Polis Massa fanns även den lilla fabriken Polis Massa Pria där Chroon-Tan B-Machine, arkeologirobotar och gruvrobotar byggdes. De robotar som förlöste Leia Organa och Luke Skywalker, och som försökte rädda deras mamma Padme Amidala, konstruerades här.

Talus[redigera | redigera wikitext]

Talus är en påhittad planet från Stjärnornas krig-berättelserna. Det var tillsammans med Tralus de två tvillingvärldarna i Corellias system. Det var en av de fem planeterna där det gick att bo och hade ett tempererat klimat precis som Corellia.

Taris[redigera | redigera wikitext]

Denna planet är med i spelet Star Wars: Knights of the Old Republic. Det är en stadsplanet, liknande Coruscants utseende. Taris förstörs när Darth Malaks flotta bombar sönder den under Jedi civil war. (ca 4000 BBY)

Tatooine[redigera | redigera wikitext]

Anakin Skywalkers hus.
Huvudartikel: Tatooine

Tatooine är en planet med två kända städer, Mos Eisley och Mos Espa.

Mos Eisley är en stor rymdhamnstad, ökänd för sin höga kriminalitet, som ofta besöks av Jabba the Hutt, prisjägare och andra skumma typer. På Mos Eisleys rymdbar arbetar den sura människan Wuher, som hatar robotar och därför inte släpper in dem i baren. Wuher förekommer i Stjärnornas krig (episod fyra).

Mos Espa är den stad där Anakin Skywalker växte upp.

Trandosha[redigera | redigera wikitext]

Trandosha är trandoshanernas hemplanet. Den ligger i samma system som Kashyyyk, och trandoshanerna har ofta utfört räder mot planeten och tagit wookiee-slavar. Troligtvis är det ifrån Trandosha som trandoshanerna utvinner chalon, en sällsynt typ av järnmalm som trandoshanerna bygger sina svärd av. Chalon-järnet gör att deras svärd blir mer effektiva genom att det är tyngre och vassare än vanligt järn.

Under The New Sith War utfördes en strid mellan The Brotherhood of Darkness och The Army of Light här. Trandoshanerna, som var neutrala och inte inblandade i kriget, försökte driva de stridande parterna ifrån planeten och lyckades döda en stor del av sithernas armé, som var helt oförberedda på lokalbefolkningens attack. De kallade emellertid in förstärkningar som räddade det som återstod av sithernas armé. Under slaget raserades staden Hsskhor.

Utapau[redigera | redigera wikitext]

Utapau är den planet där General Grievous blir besegrad i filmen Star Wars: Episod III - Mörkrets hämnd. Det var där som separatistledarna gömde sig innan Grievous, på Darth Sidious order, skickade dem till Mustafar.

Yavin 4[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Yavin 4

Yavin 4 är månen som rebellerna har sin hemliga bas på i filmen Stjärnornas krig. Basen är inrymd i ett gigantiskt tempel som byggts med avancerad teknik av de ondskefulla sith som fördrevs från månen tusentals år innan Stjärnornas krig utspelas. Månen är huvudsakligen täckt av djungel.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]