Zambezi nationalpark

Zambezi nationalpark
Nationalpark
Zambezi nationalpark nära Victoriafallen.
Zambezi nationalpark nära Victoriafallen.
Land Zimbabwe Zimbabwe
Koordinater 17°55′S 25°38′Ö / 17.917°S 25.633°Ö / -17.917; 25.633
Area 560 km²
Inrättad 1979
Geonames 10242567
Nationalparkens läge i Zimbabwe
Nationalparkens läge i Zimbabwe
Nationalparkens läge i Zimbabwe

Zambezi nationalpark är en nationalpark som är belägen uppströms från Victoriafallen vid floden Zambezi i Zimbabwe. Parken var fram till år 1978 en del av Victoriafallens nationalpark och har en area på 56 000 hektar.[1] Parken delas upp av en väg till Kazungula. Större delen av parken består av tropiska och subtropiska gräsmarker, savanner och buskmarker.

Skyddszonen begränsas i norr av Zambezifloden som här utgör gränsen mellan Zimbabwe och Zambia.[1]

Fauna[redigera | redigera wikitext]

Av Afrikas storvilt förekommer afrikansk elefant, afrikansk buffel, lejon och leopard i nationalparken. Utöver dessa lever hjordar av olika partåiga hovdjur i skyddszonen som sabelantilop, vanlig eland, stäppzebra, giraff, större kudu, ellipsvattenbock och impala. I det avsnitt av Zambezifloden som ingår i parken registrerades 75 olika fiskarter, bland annat jättetigerfisk och andra stora fiskar av samma släkte.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Zambezi National Park, 12 januari 2021.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Tony & Boo Peel. ”Zambezi National Park Zimbabwe”. Victoria Falls Guide. https://www.victoriafalls-guide.net/zambezi-national-park-zimbabwe.html. Läst 8 februari 2021. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]