Hoppa till innehållet

Äkta vivlar

Från Wikipedia
Äkta vivlar
Rhopalapion longirostre
Systematik[1]
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
KlassInsekter
Insecta
OrdningSkalbaggar
Coleoptera
UnderordningAllätarbaggar
Polyphaga
InfraordningCucujiformia
ÖverfamiljVivlar
Curculionoidea
FamiljÄkta vivlar
Curculionidae
Vetenskapligt namn
§ Curculionidae
AuktorLatreille, 1802
Diaprepes abbreviatus
Hitta fler artiklar om djur med

Äkta vivlar (Curculionidae) är en familj inom överfamiljen vivlar och ordningen skalbaggar.[2] Familjen innehåller över 60 000 arter och är en av de största familjerna av skalbaggar.

Kännetecken

[redigera | redigera wikitext]

Vivlarna är ganska små skalbaggar som karaktäriseras av att de flesta arternas huvud är förlängt till ett så kallat snyte. I spetsen på det sitter käkarna och även vivelns antenner är fästa längst ute på snytet. Hos de flesta arter kan antennerna fällas in i skyddande skåror längs snytet, till exempel när viveln gräver. Färgerna är mycket varierande beroende på art, liksom storleken. De största och mest färgglada vivlarna finns i tropikerna.

Vivlar finns över hela världen, utom i det inre av Grönland. I Sverige har över 530 arter noterats och knappt 500 av dem anses som bofasta.[2]

Levnadssätt

[redigera | redigera wikitext]

Nästan alla arter är växtätare och många är mycket specialiserade i sitt val av föda och äter bara en enda växt. Andra är mindre kräsna och äter flera olika. Vissa, i synnerhet snytbaggen, klassas som skadeinsekt. Därför bekämpas de ofta med insektsgifter. De flesta av dessa arter verkar dock inte vara hotade. Men det finns, särskilt i tropikerna, vivelarter som är utrotningshotade på grund av att deras miljöer försvinner.

Tidigare användes trivialnamnet "vivlar" för denna familj, men detta namn används numera för överfamiljen Curculionoidea. Äkta vivlar delas i sin tur upp i en mängd underfamiljer. Notera att i viss litteratur används trivialnamnet "egentliga vivlar" för familjen, men det namnet används även för underfamiljen Curculioninae.

Underfamiljer

[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]