Åbo Svenska Teater

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Åbo Svenska Teater till vänster, en ingång till Hansakvarteret i mitten, Salutorget i förgrunden.
För andra betydelser, se Svenska teatern.

Åbo Svenska Teater (ÅST) är en finlandssvensk professionell institutionsteater i Åbo. Teaterhuset från 1830-talet är det äldsta i Finland.

Verksamhet och organisation[redigera | redigera wikitext]

Teaterverksamheten drivs av Åbo Svenska Teaterförening. Teatern har tre scener i teaterhuset, förutom huvudscenen (med plats för ca 300 människor i publiken) de nyare Studioscenen (plats för ca 100) och caféscenen Tiljan. Teatern har också status som regionteater och turnerar därigenom i Åboland, på Åland och i Västra Nyland.[1] Teaterhuset ägs av ett bolag där Stiftelsen för Åbo Akademi innehar aktiemajoriteten.[2] Teaterchef sedan 2016 är Jukka Aaltonen. Teatern har ungefär 30 fastanställda.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Ett teaterhus i trä uppfördes på 1810-talet av C.G. Bonuvier nära den nuvarande platsen. Huset förstördes i Åbo brand 1827 och ersattes av ett nytt teaterhus i trä. Bland andra Nils Henrik Pinello och Abraham Kingelin verkade för ett nytt tidsenligt teaterhus. Huset, som nuvarande Åbo Svenska Teater verkar i, togs i bruk 1839 och är det äldsta teaterhuset i Finland. Det ritades först av stadsarkitekten P.J. Gylich, men den slutgiltiga formen gavs av C.L. Engel. Teatersalongen fick sitt nuvarande utseende på 1890-talet.[2]

Under tiden 1780–1790 uppträdde Carl Gottfried Seuerlings trupp ofta i staden, och mellan 1813 och 1827 drevs den första teatern av Bonuviers trupp under tillåtelse från ryske tsaren. Teatern har legat på sin nuvarande plats sedan år 1839. Den första premiären i teaterhuset var pjäsen Gubben i Bergsbygden som hade premiär 21 januari 1839. Under 1800-talet bestod personalen mest av kringresande svenska teatertrupper, bl.a. Pierre Joseph Delands trupp, och hade ingen fast ensemble. Den första föreställningen av en finsk trupp gavs i Åbo teaterhus år 1872 men det dröjde fram till 1894 tills den första helt inhemska svenska teaterföreställningen ägde rum uppförd av Svenska Inhemska Teatern ( SIT). Svenska inhemska teatern bytte 1919 namn till Åbo Svenska Teater.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Nordensvan, Georg: Svensk teater och svenska skådespelare.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ÅST: Scener Arkiverad 1 januari 2009 hämtat från the Wayback Machine.
  2. ^ [a b] ÅST: Historik Arkiverad 1 januari 2009 hämtat från the Wayback Machine.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]