Åke Larsén

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Åke Larsén, född 12 augusti 1943, död 19 januari 2012, var en svensk musiker, sångare och kompositör.

Åke Larsén var främst känd som den snabbpratande och sjungande trumslagaren i Rockfolket, med låtar som Cadillac och Karl-Alfred Boy som sina signaturmelodier. Dessa sjöngs med Åkes karaktäristiska mörka "monsterröst". Som ung spelade han även i banden i East End Jazz Men, New Generation och Stubinerna.[1] New Generation var förband till Bee Gees när de turnerade i Sverige i slutet av 1960-talet.

Senare spelade Larsén även i jazzbandet Prima, med bland andra "Rock-Boris" Boris Lindqvist och Hinke Ekestubbe. Primas specialitet var låtar av Louis Prima, förstås, och Louis Jordan - så kallad Las Vegas-jazz. De gjorde succé på Stockholmsklubben Stampen i Gamla stan. Åke Larsén skrev flera av de svenska texterna till Primas låtar, bland annat En glass med banan till frugan" / "Banana split for my baby".

Som kompositör var hans mest kända låt "Johan B. Lund" (skriven tillsammans med Per-Arne Eklund) som framfördes av Svante Thuresson i Melodifestivalen 1977. Låten kom på andra plats.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Åke Larsén till minne”. Helsingborgs Dagblad. http://hd.se/familj/2012/02/03/ake-larsen-till-minne/. Läst 6 februari 2012.