Åkeslund

Version från den 1 augusti 2017 kl. 05.14 av InternetArchiveBot (Diskussion | Bidrag) (Räddar 0 källor och märker 2 som döda. #IABot (v1.5beta))

Ej att förväxla med Åkeshov.
Åkeslund
Bebyggelsen vid Besmansvägen, 2011.
Bebyggelsen vid Besmansvägen, 2011.
Bebyggelsen vid Besmansvägen, 2011.
KommunStockholm
KommunområdeVästerort
StadsdelsområdeBromma stadsdelsområde
Antal invånare3 528 (2013)[1]
PostortBromma

Åkeslund är en stadsdel i Västerort inom Stockholms kommun. Stadsdelen gränsar till Abrahamsberg, Riksby, Åkeshov, Nockebyhov och Olovslund. Den ramas in av Plåtslagarvägen, Gustav III:s väg, Djupdalsvägen, Drottningholmsvägen samt tunnelbanan.

Smalhusstaden

Stadsplanen från 1939.

Åkeslund bebyggdes under de första åren av 1940-talet huvudsakligen med smalhus med fasader i rött tegel. Stadsplanen upprättades i januari 1939 och vann laga kraft i maj samma år. Den är undertecknad av dåvarande stadsplanedirektören Albert Lilienberg. Planen visar ett hundratal smalhus, delvis sammanbyggda till längor.[2] I stadsplanens föreskrifter bestämdes bland annat att minst ett rum i varje lägenhet skulle placeras så "att det fick tillgång till direkt solbelysning från sydligt väderstreck". De typiska smalhusen är friliggande i tre våningar med genomgående lägenheter (fönster mot gatan och gården) och en husbredd som normalt inte överstiger 10 meter.

På grund av sina byggnader uppförda i rött tegel kallas stadsdelen ibland för "den röda staden", medan Abrahamsbergs gula tegelhus gav upphov till namnet "den gula staden". Huvuddelen av stadsdelens smalhus ligger på en tallskogbevuxen bergknalle. Skogen har bevarats tätt inpå husfasaderna. Byggstarten försenades av andra världskrigets utbrott 1939 och för att sprida riskerna med stora investeringar i dessa orostider var det flera olika småbyggmästare som svarade för utbyggnaden. Området utgör idag tillsammans med Abrahamsberg ett av de mest välbevarade smalhusområdena i Stockholm. Med undantag av centrum- och sjukhusbebyggelsen är Åkeslund utpekat som särskilt kulturhistoriskt värdefullt i översiktsplanen för Stockholm.[3]

Några torp och en soptipp

Innan området vid Åkeslund blev bebyggt låg här till 1938 en väldig soptipp. Under 1942 blev området bebyggt med hyreshus.[4] Vid den nuvarande korsningen av Tunnlandsvägen och Fredrikslundsvägen i Åkeslund låg soptippen. I närheten av Fredrikslunds torp i Åkeslund hade renhållningsfirman Frans Krig sin soptipp fram till 1938.

Fredrikslunds torp låg norr om Olovslund, nära nuvarande Fredrikslundsvägen och Tunnlandsvägens korsning. Torpet låg strax norr om Olovslundsskolan, norr om Gustav III:s väg. Fredrikslunds torp var beläget snett emot det stora fornminnesregistrerade flyttblocket Lasse-Maja-stenen (RAÄ 133). Troligen revs torpet då Åkeslundsområdet började bebyggas 1939. Fredrikslunds torp är en nu riven lägenhet.[5] Fredrikslundstorpet låg under Åkeshov. Torpet Fredrikslund arrenderades omkring 1890 av förre torparen Fredrik Jansson (född 1833), som kan ha varit den som givit namn åt torpet.[5]

Torpet Åkerslund låg i strax norr om och snett emot Olovslundsskolan[6] i Olovslund, och var beläget norr om Gustav III:s väg i nuvarande kvarteret Penninglandet, i förlängningen av den nuvarande Åkerslundsgatan,[7] som ligger utmed Olovslundsskolan. Torpet låg nära nuvarande Fredrikslundsvägen och Tunnlandsvägens korsning. Åkerslunds torp var byggt omkring 1860. Det var en tvåvåningsvilla med utsikt över Drottningholmsvägen. Det låg på den platsen till någon gång på sent 1920 eller tidigt 1930-tal.[6]

I Åkeslund låg torpet Åkeslund Grindstugan. Det var Ulvsunda slotts västra grindstuga, även Grindstugan, Wibergstun eller Vibergslund. Namnet Vibergslund finns nämnt i 1807-1810 års husförhörslängd. Stugan låg på Ulvsunda slotts mark i hörnet av nuvarande Fredrikslundsvägen och Tunnlandsvägen. Här gick gränsen mellan Ulvsundas och Åkeshovs ägor. Torpet revs 1940 för att ge plats för flerfamiljshus. I gatuhörnet några meter från hyreshuset växer fortfarande ett äppelträd, den enda kvarvarande resten av torpbebyggelsen.[6]

Kristofferskolan

Kristofferskolan i Åkeslund 2010.
Huvudartikel: Kristofferskolan

Mitt i stadsdelen med adress ligger Kristofferskolan som invigdes i oktober 1967. Byggnaderna är ritade 1966 av arkitekt Erik Asmussen i hans typiska arkitekturstil med fria volymer i starka färger, en arkitektur som kommit att bli ett kännetecken för antroposoferna.

Övrigt

Området betjänas av Brommaplans och Abrahamsbergs tunnelbanestationer (båda ligger dock i Riksby), samt bussterminalen vid Brommaplan.

Noter

  1. ^ http://www.statistikomstockholm.se/index.php/omradesfaktax
  2. ^ Stadsplan för Åkeslund Pl 2198[död länk]
  3. ^ Stockholms stadsmuseum om Åkeslund[död länk]
  4. ^ Bengt Lindberg, Brommabygden, 1957, sidan 136.
  5. ^ [a b] Stockholms gatunamn, 1992, sidan 608.
  6. ^ [a b c] Nils Ringstedt, Torpen i Bromma, Historik, lägen och lämningar, Bromma Hembygdsförenings skrift nr 3, 2010, sidorna 111-113. ISBN 978-91-85671-70-0.
  7. ^ Stockholms gatunamn, 1992, sidan 607.

Externa länkar