Brommaplan

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Den stora rondellen vid Brommaplan.

Brommaplan är ett lokalt centrum och trafikknutpunkt i Bromma i Stockholms kommun, med ett torg, en tunnelbanestation, en bussterminal, en stor rondell och närbutiker, apotek, restauranger, hotell, baptistkyrka samt ett systembolag. Här återfinns sedan 2008 även punkthuset Brommahöjden.

Tunnelbanestationen[redigera | redigera wikitext]

Stationen trafikeras av T-banans gröna linje och består av en plattform utomhus med entré från väster. Den öppnades den 26 oktober 1952 när t-banan Hötorget-Vällingby invigdes.

Viadukten över torget togs i bruk år 1944 och trafikerades då av spårvagnslinjen Ängbybanan.

Avståndet till station Slussen är 10,5 kilometer.

Bussterminalen[redigera | redigera wikitext]

"Fågel med ägg", konstinstallation av Berndt Helleberg (1969).

I anslutning till tunnelbanestation finns en stor bussterminal huvudsakligen för busstrafiken till Ekerö kommun. Den togs i bruk år 1968 och ersatte då Mälaröbussarnas gamla ändhållplats vid Kronobergsparken i närheten av Fridhemsplan i Stockholms innerstad. Även lokala bussar inom Västerort och blåbussarna 176 och 177 mot Mörby station angör terminalen.

Här finns även Berndt Hellebergs konstinstallation Fågel med ägg som restes 1969.

Rondellen[redigera | redigera wikitext]

Brommaplan kan även kallas för en stor trafikknut med rondell vid korsningen mellan Drottningholmsvägen 400, Kvarnbacksvägen 135, Spångavägen 1 och Bergslagsvägen 1. Trafikknuten är 100 meter i diameter och har sex anslutande gator. Drottningholmsvägen viker här av söderut mot Drottningholm och Ekerö, och Länsväg 275 byter namn till Bergslagsvägen.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]