Ånnaboda

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ånnaboda på 1950-talet
Ånnaboda-backen år 1962
Södra Ånnabodasjön på 1930-talet

Ånnaboda är örebroarnas och närkingarnas friluftscentrum i Kilsbergen. Härifrån utgår vintertid ett av Svealands största spårsystem för längdskidåkning. Ånnaboda är målplats för skidtävlingen Wadköpingsloppet.

Sommartid är Ånnaboda en populär plats för bad och skogsaktiviteter. Flera stora tävlingar i orientering och multisport har arrangerats i Ånnaboda. Första helgen i juni varje år arrangeras här Classic Motor Festival för veteranfordonsentusiaster.

Naturreservatet Ånnaboda[redigera | redigera wikitext]

I anslutning till Ånnaboda finns ett 240 ha stort naturreservat som bildades 2003. Reservatet karaktäriseras av dramatiska bergsbranter, gammal barrskog, myrar och bäckar, men också lätt tillgängliga stränder och badplatser runt Ånnabodasjön. Bergslagsleden går igenom naturreservatet.

Moshyttan (Ånnabohyttan)[redigera | redigera wikitext]

Moshyttan ligger utefter vägen mellan Filipshyttan och Ånnaboda i Tysslinge socken. Moshyttan var en bergsmanshytta som uppbyggdes år 1622 av sex bergsmän. Under första tiden kallades den Ånnabohyttan. Efter att ha brunnit ner år 1671 byggdes den åter upp och ägdes år 1684 av tolv bergsmän. Man tog malm från Dalkarlsberg och Hässelkulla. År 1800 brann det i hyttan igen, och den byggdes därefter inte upp. Hyttelaget fortsatte därefter blåsningar i Lockhyttan och Ymningshyttan.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Allan Wetterholm, "Moshyttan, Järnboås s:n. Beskrivning av hyttplatsen, datering av hyttan, produktionsbetingelser och innehavare." Från bergsdlag och bondebygd 44 (1993).

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Information om naturreservatet Ånnaboda på Örebro kommuns hemsida