Ögonkontakt

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ögonkontakt.

Ögonkontakt är ett sätt att kommunicera genom att möta en annan persons blick.

Hos människor är ögonkontakt en form av icke-verbal kommunikation och det anses att den har stort inflytande på det sociala beteendet. Uttrycket myntades i mitten av 1960-talet, uttrycket har i västvärlden kommit att innebära ett meningsfullt och viktigt tecken på förtroende och social kommunikation.[1] Användningen och betydelsen av ögonkontakt varierar starkt mellan olika kulturer, där religiösa och sociala skillnader ofta avsevärt ändrar dess betydelse.

Social betydelse[redigera | redigera wikitext]

Ögonkontakt och ansiktsuttryck bär på viktigt social och känslomässig information. Människor söker, kanske omedvetet, efter varandras blickar och ansikten för positiva eller negativa känslouttryck. I vissa sammanhang väcker ögonkontakt starka känslor till liv.

I några delar av världen, speciellt i Asien, kan ögonkontakt medför missförstånd mellan personer av olika nationalitet. Att hålla direkt ögonkontakt med en arbetsledare eller äldre människor får dem att förmoda att man är aggressiv och ohyfsad – en motsatt reaktion mot den i de flesta västerländska kulturer.

Ögonkontakt är också ett viktigt element när man skall flirta, där ögonkontakten tjänar till att etablera och förstärka den andres intresse i vissa situationer.

Ömsesidig ögonkontakt som signalerar attraktion börjar med en kort blick och utvecklas till ett repeterat bollande av ögonkontakten, enligt Beverly Palmer, Fil.dr. och professor i psykologi vid California State University, Dominguez Hills.[2]

Svårigheter med ögonkontakt[redigera | redigera wikitext]

Vissa personer upplever ögonkontakt vara svårare än andra. Till exempel upplever personer med autism eller socialt osäkra personer ögonkontakt särskilt obehagligt.[3][4]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter och källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://dictionary.reference.com/browse/eye%20contact
  2. ^ Kearl, Mary (1 november 2008). ”Psychology of Attraction”. AOL Health. http://www.aolhealth.com/healthy-living/relationships/what-causes-attraction. 
  3. ^ http://www.iidc.indiana.edu/irca/Sensory/insisteyecontact.html
  4. ^ http://replay.waybackmachine.org/20090512001729/http://www.iidc.indiana.edu/irca/Sensory/insisteyecontact.html

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]