Öppen anstalt

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Öppen anstalt är en institution där personer dömda till fängelsestraff vistas. Inom den svenska kriminalvården finns fem olika säkerhetsklasser på anstalter - slutna anstalter har säkerhetsklass A till D, medan öppna anstalter har säkerhetsklass E. Det innebär att de intagna kan röra sig fritt på anstalten, och att anstalten endast låses nattetid. De som sitter på öppen anstalt är vanligtvis förstagångsförbrytare som är dömda för lindrigare brott, eller dömda till allvarligare brott som har fått möjlighet att avtjäna den sista tiden av fängelsestraffet på öppen anstalt. Enligt Lag (1974:203) om kriminalvård i anstalt bör en intagen placeras i öppen anstalt, "om inte placering i en sluten anstalt är nödvändig av säkerhetsskäl eller för att den intagne skall få möjlighet till sådant arbete eller sådan undervisning, utbildning eller särskild behandling som inte lämpligen kan ordnas i en öppen anstalt." [1]

I Sverige finns följande öppna anstalter: Anstalten Åby, Anstalten Tillberga, Anstalten Gruvberget, Anstalten Ljustadalen, Anstalten Sörbyn, Anstalten Viskan, Anstalten Asptuna, Anstalten Svartsjö, Anstalten Tygelsjö, Anstalten Sagsjön, Anstalten Rödjan, Anstalten Smälteryd, Anstalten Holmängen, Anstalten Östragård, Anstalten Kolmården och Anstalten Skenäs.

Dessutom finns öppna avdelningar på anstalterna Hinseberg, Gävle, Haparanda, Täby, Beateberg, Helsingborg, Kristianstad, Halmstad, Skogome och Roxtuna.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Lag (1974:203) om kriminalvård i anstalt”. http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=3911&bet=1974:203=.