Anstalten Hinseberg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Anstalten Hinseberg
OrtFrövi
Öppnad1956
TypKombinerad sluten och öppen anstalt
Antal anställdacirka 100
Säkerhetsklass2
Antal platser
Totalt115
Slutna avdel.93 platser
Öppna avdel.22 platser

Anstalten Hinseberg, Hinsebergsfängelset eller Hinsan är en av Kriminalvårdens anstalter som enbart tar emot kvinnor. Anstalten ligger i Frövi ca 30 km nordost om Örebro. Hinseberg och tätorten Frövi ligger i landskapet Västmanland och i Örebro län, Lindesbergs kommun.

Hinseberg är Sveriges största kvinnoanstalt, med säkerhetsklass 2, vilket även det är den högsta säkerhetsklassningen på en kvinnoanstalt i Sverige.

Beroende på vilken avdelning de intagna befinner sig på, så finns olika möjligheter för sysselsättning. Det finns bland annat ett textiltryckeri med utbildning, samt olika verkstadssysslor, såsom packning av skruvar etc. Det finns även en skola, där de intagna kan studera på framförallt högstadie-/gymnasienivå, men även möjlighet för högskolestudier finns.

Personal[redigera | redigera wikitext]

Av de cirka 100 anställda är ca 2/3 kvinnor och 1/3 män.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Hinseberg är en egendom i Näsby socken. Huvudbyggnaden i italiensk renässansstil, Hinsebergs herrgård, som uppfördes 1803 efter ritningar av Johan Gustaf Forsgren, ligger på ett näs vid nordligaste viken av sjön Väringen. Herrgården, i tre våningar, rymmer mer än 50 rum och benämns "slottet" av ortsbefolkningen. Egendomen ägdes under 1400- till 1600-talen av den så kallade Hinsebergssläkten (som dog ut omkring 1650). Den tillhörde senare bland andra Magnus Gabriel De la Gardie. 1792 förvärvades Hinseberg av brukspatron Jacob Niclas Tersmeden, vilken lät uppföra den nuvarande herrgårdsbyggnaden, och förblev sedan i släkten Tersmedens ägo till och med 1909.

Från 1940 användes Hinseberg som privat vårdhem och såldes 1956 till Fångvårdsstyrelsen. Sedan 1960 fungerar egendomen som kvinnofängelse.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]