Hoppa till innehållet

Öppna era hjärtan

Från Wikipedia
Fredrik Reinfeldt håller talet "Öppna era hjärtan".

Öppna era hjärtan var ett sommartal, som hölls den 16 augusti 2014 vid Norrmalmstorg, av den svenske politikern Fredrik Reinfeldt (M), som då var statsminister.

I talet sade Reinfeldt bland annat att flyktingmottagandet skulle minska reformutrymmet i statsbudgeten.[1] Talet handlade också om moderat politik. Ämnen som togs upp var bland annat skola, sysselsättning, jämställdhet, bostadsbygge och partiutveckling.[2] Talet skrevs av Moa Berglöf som var Fredrik Reinfeldts talskrivare under dennes åtta år som statsminister. [3][4]

Den formulering som gett talet dess namn fanns i ett stycke som påminde om flyktingmottagningen under jugoslaviska krigen och uppmanade svenska folket att välkomna de flyktingströmmar som förväntades under kommande år:

Jag vill påminna er om att vi är en nation som har stått upp och varit öppna förr i tider då människor har utstått svår prövning. Vi har nu människor som flyr i antal som liknar det vi hade under Balkankrisen i början av 1990-talet. Nu vädjar jag till svenska folket om tålamod, om att öppna era hjärtan för att se människor i stark stress med hot mot det egna livet som flyr, flyr mot Europa, flyr mot frihet, flyr mot bättre förhållanden.

Av dem som röstat på Moderaterna 2010 röstade ungefär 8 procent på Sverigedemokraterna 2014. Tidigare moderatväljare utgjorde ungefär en tredjedel av Sverigedemokraternas röster.[5] Totalt fick Sverigedemokraterna runt 12,9 procent av rösterna i valet i september samma år och blev Sveriges tredje största parti.[6] Att Sverigedemokraterna hade framgång har delvis härletts till Öppna era hjärtan-talet. Det finns de som menar att genom att uppmärksamma kostnaderna av flyktingmottagande gav Reinfeldt Sverigedemokraterna rätt.[7][8]