Öppna era hjärtan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Fredrik Reinfeldt håller talet "Öppna era hjärtan", inför andra moderater.

Öppna era hjärtan är ett sommartal, som hölls den 16 augusti 2014, av den svenske politikern Fredrik Reinfeldt (M), som då var statsminister. Med talet ville Reinfeldt uppmana svenska folket att välkomna de flyktingströmmar som förväntades under kommande år. I talet sade Reinfeldt bland annat att flyktingmottagandet skulle minska reformutrymmet i statsbudgeten.[1] Talet handlade också om moderat politik. Ämnen som togs upp var bland annat skola, sysselsättning, jämställdhet, bostadsbygge och partiutveckling.[2]

Av de som röstat på Moderaterna 2010 röstade ungefär 8 procent på Sverigedemokraterna 2014. Tidigare moderatväljare utgjorde ungefär en tredjedel av Sverigedemokraternas röster.[3] Totalt fick Sverigedemokraterna runt 12,9 procent av rösterna i valet och blev Sveriges tredje största parti.[4] Att Sverigedemokraterna hade framgång har delvis härletts till Öppna era hjärtan-talet. Det finns de som menar att genom att uppmärksamma kostnaderna av flyktingmottagande gav Reinfeldt Sverigedemokraterna rätt.[5][6]

Utvalda citat[redigera | redigera wikitext]

Det är frihet och längtan efter frihet som är det viktigaste för att stå upp mot den som förtrycker. Det är friheten att stå på egna ben och fatta sina egna beslut som har gjort Sverige till ett fantastiskt samhälle. Den idén borde omfatta alla och utsträckas till alla delar av världen.
Jag vill påminna er om att vi är en nation som har stått upp och varit öppna förr i tider då människor har utstått svår prövning. Vi har nu människor som flyr i antal som liknar det vi hade under Balkan-krisen i början av 1990-talet. Nu vädjar jag till svenska folket om tålamod, om att öppna era hjärtan för att se människor i stark stress med hot mot det egna livet som flyr, flyr mot Europa, flyr mot frihet, flyr mot bättre förhållanden. Visa den öppenheten. Visa den toleransen när det heter att ”det blir så många”, ”det blir krångligt”, ”det blir svårt”. Visa den toleransen och visa också att ni minns att vi har gjort det förut. Vi har sett människor komma från stress, fly från förtryck, som sedan kommit in i vårt samhälle, lärt sig det svenska språket, fått jobb och nu hjälper till att bygga ett bättre och friare Sverige.
Jag har åkt runt denna vår och träffat många skolelever. Berättat om idén att deras skola ska förlängas. Det utbryter inte omedelbart jubel. Jag har också förklarat att om man inte klarar godkänt efter tio år så kan det bli ett elfte år. Då brukar det tystna lite till. Jag har också sagt att har man inte klarat det man ska under terminerna så blir det också sommarskola och dessutom mer läxläsning. När det då är alldeles tyst och alla hör väldigt bra vad jag säger, då klämmer jag till med det jag sparat till allra sist: ni ska också få mer matematikundervisning.
Var kommer då dessa jobb växa fram? Ja, de kommer säkert inte komma i våra stolta storföretag, hur stolta vi än är över dem, av det enkla skälet att stora företag som växer ibland växer genom att helt enkelt minska eller effektivisera i Sverige och bygga ut i marknader där de finns på plats runt om i världen. Nej, det är de små företagen, de ännu inte startade företagen, de små företagen som växer. Det är det som är svaret. Det är förutsättningarna för dem, brett, som möjliggör att jobben blir fler.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Reinfeldt: Öppna era hjärtan för de utsatta”. DN.se. 16 augusti 2014. http://www.dn.se/valet-2014/reinfeldt-oppna-era-hjartan-for-de-utsatta/. Läst 15 maj 2015. 
  2. ^ ”Inspelning av talet”. https://www.youtube.com/watch?v=8lH2GEvYt7Y. Läst 15 maj 2015. 
  3. ^ ”SVT Pejl”. SVT Nyheter – Pejl. http://pejl.svt.se/val2014/valu-riksdag/valjarstrommar/. Läst 15 maj 2015. 
  4. ^ ”Framgång för Sverigedemokraterna - Riksdagsvalet 2014 - Val 2014 - partiledarutfrågningar och debatt”. sverigesradio.se. 14 september 2014. http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=4657&grupp=20696&artikel=5964502. Läst 15 maj 2015. 
  5. ^ ”Förre landshövdingen: Talet om öppna hjärtan skrämde moderater till SD”. P4 Uppland. 4 oktober 2014. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=5982588. Läst 15 maj 2015. 
  6. ^ ””Löfven får ihop både regering och budget””. DN.se. 15 september 2014. http://www.dn.se/valet-2014/lofven-far-ihop-bade-regering-och-budget/. Läst 15 maj 2015.