Österplana kyrka

Österplana kyrka
Kyrka
Österplana kyrka
Österplana kyrka
Land Sverige Sverige
Län Västra Götalands län
Trossamfund Svenska kyrkan
Stift Skara stift
Församling Kinnekulle församling
Koordinater 58°34′26.3″N 13°25′44.2″Ö / 58.573972°N 13.428944°Ö / 58.573972; 13.428944
Invigd 1877

Österplana kyrka är en kyrkobyggnad som sedan 2002 tillhör Kinnekulle församling (tidigare Österplana församling) i Skara stift. Kyrkan ligger i naturreservatet Österplana hed och vall i Götene kommun.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Den gamla kyrkplatsen var belägen en kilometer norr om nuvarande. Kyrkogården är fortfarande i bruk då sådan saknas vid den nya kyrkan. Den medeltida kyrkan, som var byggd av kalksten, revs 1877. Planen bestod av ett rektangulärt långhus, ett lägre, smalare och sannolikt rakt avslutat kor i öster. Troligen på 1460-talet tillkom ett vapenhus i söder och koret utvidgades. Ett torn, med hög spetsig spira byggdes i kalksten 1627. Vid en tillbyggnad 1661 tillkom sidoskepp i norr och söder. Den höga spiran togs ned 1822 och ersattes av en huv, krönt av lanternin med kors. Hela kyrkan var putsad och taken spåntäckta.

Kyrkobyggnaden[redigera | redigera wikitext]

Nuvarande kyrka började uppföras 1874 och invigdes söndagen den 14 oktober 1877 av kontraktsprost Anders Timberg (1812-1901), kyrkoherde i Forshem assisterad av sex präster.[1] Kyrkobyggnaden blev gemensam för Österplana och Kestad och byggdes ett stycke öster om gamla kyrkan. Ritningarna var utförda av arkitekt Albert Törnqvist och var avsedda för Töreboda kyrka. För att passa Österplana kyrka genomgick ritningarna en omarbetning av arkitekt Emil Edvard von Rothstein. Byggmästare var Johannes Larsson och Gustaf Andersson från Varola.[1]

Kyrkobyggnaden har en stomme av natursten, utvändigt av sandsten och invändigt av kalksten, och består av långhus med nord-sydlig orientering. Vid norra kortsidan finns koret och norr om koret en tresidig sakristia. Vid södra kortsidan finns ett kyrktorn med ingång. Kyrkan har ett sadeltak belagt med skiffer. Tornets tak är belagt med plåt.

Interiören är välbevarad med tidstypisk inredning, huvudsakligen efter professor Fredrik Wilhelm Scholanders ritning[1], och tredingstak.

Inventarier[redigera | redigera wikitext]

Meteoritfynd[redigera | redigera wikitext]

År 1987 hittades den första Österplanameteoriten vid Thorsbergs stenbrott vid Kinnekulle strax norr om Österplana kyrka. Meteoriterna är en av de få upptäckta meteoritnedslag i Sverige och klassas som de äldsta meteoritfynden på jorden.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]