.22 Long Rifle

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Patroner i kaliber .22 Long Rifle.

.22 Long Rifle (22LR eller 5,6 × 15 mm R) är den mest spridda ammunitionen i världen. Kalibern introducerades 1887 av J. Stevens Arm & Tool Company. 22 i beteckningen betyder att kulans diameter är 0,22 amerikanska tum eller 5,6 millimeter. Hylslängden är 15 mm och R betyder rimfire det vill säga kantantändning. I stället för en separat tändhatt som pressas fast i hylsan har man gjort en liten kant i vilken tändsatsen har gjutits in. När slagstiftet slår mot hylskanten uppstår en deformation varvid tändsatsen antänds och i sin tur antänder krutet.

Den är mycket populär som sport- och träningsskyttepatron; inte minst tack vare det låga priset och den bekväma (svaga) rekylen. 22LR används till exempel vid skidskytte och inom det svenska hemvärnets ungdomsverksamhet. I jaktsammanhang tillhör den i Sverige klass 4, vilket betyder att den får användas för jakt på bland annat kråka.

Används i småviltstudsare, och tidigare i salongsgevär (småviltstudsare utan flerskottsmagasin).

.22 Long Rifle är den vanligast förekommande ammunitionen i de nationella skyttegrenarna, och används för bland annat orienteringsskytte, skidskytte, fripistol, banskytte och fältskytte.

För sportskytte används omantlad ammunition. För jakt används koppar- eller mässingsmantlad ammunition med högre utgångshastighet. Det finns också en variant med 1,3 mm blyhagel, så kallad "råtthagel".

Källor[redigera | redigera wikitext]