.ax

Från Wikipedia

.ax är Ålands toppdomän. Toppdomänen har varit i bruk sedan 15 augusti 2006, efter att ICANN godkände delegeringen av toppdomänen den 21 juni 2006. Ansvarig för toppdomänen är Ålands landskapsregering.

Domännamn under .ax kan beviljas personer, företag och institutioner med anknytning till Åland. Namnet kan väljas godtyckligt, så länge det uppfyller tekniska kriterier och inte strider mot god sed eller kränker annans rätt. Vissa namn har reserverats för andra ändamål eller för att de kunde vara vilseledande. Den sökande är skyldig att själv kontrollera namnets laglighet. Namn får inte sökas i syfte att senare överlåta dem åt annan.

Registreringen av domännamn regleras genom den finska lagen om domännamn och närmare föreskrifter som ges enligt avtal mellan finska kommunikationsverket och landskapsmyndigheterna. Den tekniska driften av domänen sköts av Ålands Datakommunikation Ab.

Tidigare var de allra flesta åländska webbsajterna under subdomänen aland.fi; det var meningen att denna subdomän skulle fasas ut under en tre års övergångsperiod, då det inte längre var möjligt att registrera nya aland.fi-domännamn men existerande namn skulle fungera parallellt med de nya. Men de har delvis behållits, och hösten 2018 finns fortfarande sajter under .aland.fi, fast många är omdirigeringar till motsvarande namn under .ax.

Krav på sökande[redigera | redigera wikitext]

Från och med den 5 september 2016 är det inte längre enbart ålänningar eller åländska företag som kan använda en ax-domän.[1] Innan dess var domänen begränsad till personer eller organisationer kopplade till Åland.

Krav på domännamn under .ax[redigera | redigera wikitext]

Domännamnet får inte bestå enbart av

Domännamnet får inte heller rättsstridigt basera sig på någon annans skyddade namn eller märke eller på en fysisk persons namn eller innehålla kränkande uttryck eller uttryck som uppmanar till brottslig verksamhet.

I övrigt är valet av domännamn fritt, utom vad gäller tekniska restriktioner. Så kallade internationaliserade domännamn innehållande å, ä och ö kan registreras. Tecken andra än de i DNS tillåtna ASCII-tecknen kodas med punycode i enlighet med RFC 3492.

Ansökan om domännamn[redigera | redigera wikitext]

Från 2016 sker ansökan inte via Ålands landskapsregering, utan endast via någon som tillhandahåller domännamnstjänster och registrerat denna sin verksamhet hos kommunikationsverket. Det fanns 2018 cirka 100 sådana, en del baserade utanför Europa.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]