Toppdomän

Från Wikipedia
(Omdirigerad från .ml)
Uppslagsordet ”TLD” leder hit. För andra betydelser, se TLD (olika betydelser).

Toppdomän (engelska: Top-level domain), förkortat TLD, är den högsta nivån i internets domännamnssystem (DNS). Till exempel har domännamnet sv.wikipedia.org toppdomänen "org". En toppdomän är alltså den del som avslutar domännamnet, det som står efter den sista punkten i ett domännamn, till exempel .se, .dk eller .no. Varje land ansvarar för var sin toppdomän och det finns även toppdomäner som inte är kopplade till ett visst land, som till exempel .com, .org och .net. Vem som ansvarar för respektive toppdomän styrs av organisationen ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers).[1]

Internetmyndigheten IANA klassificerar toppdomäner i följande kategorier:

  • Nationella toppdomäner (country code top-level domain, ccTLD) är de domännamninternet som reserverats för enskilda länder, och som slutar med landsändelse, till exempel .se för Sverige. Ett nationellt domännamn består antingen av två[2] latinska bokstäver (a–z) enligt ISO 3166 (med tillägg för .uk och .eu), eller också består det av en punycode-kodad beteckning med andra skriftsystem (IDN). I ASCII-form inleds dessa senare med "xn--".
  • Generiska toppdomäner (generic top-level domain, gTLD) används (åtminstone i teorin) av särskilda klasser av organisationer. Huvudgruppen av generiska toppdomäner är com, net, och org. Till exempel är com avsedd att användas av kommersiella organisationer. Domännamnet består av tre eller fler bokstäver[2]. De flesta generiska toppdomäner är tillgängliga för hela världen, men av historiska skäl är mil (military, militär) och gov (governmental, statlig) begränsade till myndigheter i USA. Från 2012 har skapandet av nya generiska toppdomäner förenklats betydligt och de räknas nu i tusental.
  • Infrastrukturella toppdomäner. Dessa har spelat ut sin roll. En som fortfarande finns kvar är arpa.

Toppdomäner infördes 1985 för att decentralisera tilldelandet av domänadresser, så att till exempel varje land kunde själva tilldela domänadresser till sina organisationer och medborgare. Innan dess fanns en enda lista domäner, och till exempel e-postadresser kunde se ut som smith@berkeley det vill säga Smith på Berkeley-universitetet.

Regelverket för olika länders toppdomäner varierar. I länder där man haft en liberal hållning när det kommer till registrering, som till exempel i Nederländerna, har man generellt sett också ett högt antal domäner per capita. Nederländernas .nl är till exempel en av de största toppdomänerna för länder i hela världen.[1][3]

Fram till år 2003 fungerade DNS bara med bokstäverna a till z, siffrorna 0 till 9 och bindestreck, men numera går det att använda fler tecken i domänerna. Strängt taget har namnet samma begränsningar, men dessa tecken används för att koda andra tecken, som sedan visas av webbläsare och andra användargränssnitt (se IDN).

Exakt vilka tecken som får användas bestämmer varje toppdomän. För .se gäller till exempel att domännamn även kan innehålla å, ä, ö, ü och é samt de nordiska språkens bokstäver. Dessutom går det även att använda alla bokstäver i de officiella svenska minoritetsspråken, alltså finska, tornedalsfinska, samiska, romani och jiddisch.[1]

År 2013 började ICANN tillåta vem som helst att ansöka om en egen toppdomän. Det ledde till att vissa storföretag och städer registrerade sina egna toppdomäner.[1]

Lista över toppdomäner[redigera | redigera wikitext]

Nationella toppdomäner[redigera | redigera wikitext]

A[redigera | redigera wikitext]

Toppdomän Användningsområde Status Introducerad Kommentar
.ac Ascension Aktiv 1997 Toppdomänen administreras av NIC.AC, ett dotterbolag till brittiska Internet Computer Bureau.[4]
.ad Andorra Aktiv 1996
.ae Förenade Arabemiraten Aktiv 1992
.af Afghanistan Aktiv 1997
.ag Antigua och Barbuda Aktiv 1991
.ai Anguilla Aktiv 1995
.al Albanien Aktiv 1992
.am Armenien Aktiv 1994
.an Nederländska Antillerna Aktiv 1993
.ao Angola Aktiv 1995
.aq Antarktis Aktiv 1992
.ar Argentina Aktiv 1987
.as Amerikanska Samoa Aktiv 1997
.at Österrike Aktiv 1988 Toppdomänen administreras av NIC.AT.[4] .at-domänen har flera andranivådomäner: gv.at, regeringsinstitutioner; .ac.at, akademiska och utbildningsinstitutioner (registreringen sköts av Wiens universitet); .co.at, företag; och .or.at, organisationer.
.au Australien Aktiv 1986
.aw Aruba Aktiv 1996 För närvarande administreras den av det privatägda telekomföretaget SETAR. Adresser får registreras direkt i andra nivån, men underdomänen .com.aw, avsedd för kommersiella webbplatser, finns också.
.ax Åland Aktiv 2006
.az Azerbajdzjan Aktiv 1993

B[redigera | redigera wikitext]

Toppdomän Användningsområde Status Introducerad Kommentar
.ba Bosnien och Hercegovina Aktiv 1996
.bb Barbados Aktiv 1991
.bd Bangladesh Aktiv 1999
.be Belgien Aktiv 1988
.bf Burkina Faso Aktiv 1993
.bg Bulgarien Aktiv 1995
.bh Bahrain Aktiv 1994
.bi Burundi Aktiv 1996 Toppdomänen introducerades 1986 och administreras av Burundi National Center of Information Technology. .bi registry IANA .bi whois-information
.bj Benin Aktiv 1996
.bm Bermuda Aktiv 1993
.bn Brunei Aktiv 1994
.bo Bolivia Aktiv 1991
.br Brasilien Aktiv 1989 Ej att förväxla med .бг, vars registrering fördröjdes p.g.a. förväxlingsrisken.
.bs Bahamas Aktiv 1991
.bt Bhutan Aktiv 1997
.bv Bouvetön Inaktiv 1997 Domänen används inte alls, eftersom denna norska ö är helt obebodd. Den norska organisation som administrerar .no-domänen administrerar denna också, men domänen används inte och det finns inga webbplatser med adress på ".bv".
.bw Botswana Aktiv 1993
.by Vitryssland Aktiv 1994
.bz Belize Aktiv 1991

C[redigera | redigera wikitext]

Toppdomän Användningsområde Status Introducerad Kommentar
.ca Kanada Aktiv 1987
.cc Kokosöarna Aktiv 1997
.cd Kongo-Kinshasa Aktiv 1997
.cf Centralafrikanska republiken Aktiv 1996
.cg Kongo-Brazzaville Aktiv 1997
.ch Schweiz Aktiv 1987 ch kommer från latinets "Confoederatio Helvetica"
.ci Elfenbenskusten Aktiv 1995 ci kommer från landets namn på franska "Côte d'Ivoire"
.ck Cooköarna Aktiv 1995 CK står för Cook. Registrering finns inom följande kategorier: .co.ck (företag), .org.ck (ideella organisationer), .edu.ck (undervisningsinstitutioner), .gov.ck (statliga institutioner) samt .net.ck (internetleverantörer).
.cl Chile Aktiv 1987
.cm Kamerun Aktiv 1995 cm kommer från franska och engelska namnet Cameroon
.cn Kina Aktiv 1987 cn kommer från det engelska namnet China
.co Colombia Aktiv 1991 Sedan 2010 tillgänglig för sajtägare från hela världen, och har börjat användas som en variant på .com
.cr Costa Rica Aktiv 1999
.cs Tjeckoslovakien, Serbien och Montenegro Inaktiv 1990 .cs var Tjeckoslovakiens toppdomän. Landet delades 1993 i två nya länder, Tjeckien och Slovakien, som fick egna toppdomäner, .cz respektive .sk. Användandet av .cs fasades ut, och domänen togs slutligen bort helt i början av 1995.

2003 blev .cs (enligt ISO 3166-1) landskoden för Serbien och Montenegro (Srbija i Crna Gora på Serbiska), vilket gjorde att detta land var tänkt ta över .cs som toppdomän. Dock hann Serbien och Montenegro delas i två länder 2006, innan domänen kommit att börja användas. Under en övergångsperiod använde både Serbien och Montenegro den gamla domänen .yu tills deras nya domäner aktiverats. De nya domänerna är Serbien: .rs och Montenegro: .me.

.cu Kuba Aktiv 1992 cu kommer från det spanska och engelska namnet Cuba
.cv Kap Verde Aktiv 1996
.cw Curaçao Aktiv 2010
.cx Julön Aktiv 1997
.cy Cypern Aktiv 1994
.cz Tjeckien Aktiv 1993 cz kommer från det engelska namnet Czech Republic.

D[redigera | redigera wikitext]

Toppdomän Användningsområde Status Introducerad Kommentar
.dd Östtyskland Inaktiv Aldrig dd var de två första bokstäverna i DDR. Toppdomänen hann aldrig börja användas då staten Östtysklands upplösning tog sin början. Istället används den tidigare västtyska toppdomänen .de.
.de Tyskland Aktiv 1986 Namnet kommer från de två första bokstäverna i det tyska namnet för Tyskland (Deutschland). Ansvarig för domänen är DENIC. Den har flest registrerade underdomäner av alla landsbundna toppdomäner och näst flest av alla toppdomäner över huvud taget, efter .com. Se även: .dd, DENIC
.dj Djibouti Aktiv 1996
.dk Danmark Aktiv 1987
.dm Dominica Aktiv 1991
.do Dominikanska republiken Aktiv 1991
.dz Algeriet Aktiv 1994

E[redigera | redigera wikitext]

Toppdomän Användningsområde Status Introducerad Kommentar
.ec Ecuador Aktiv 1991
.ee Estland Aktiv 1992
.eg Egypten Aktiv 1990
.eh Västsahara Reserverad ? Toppdomänen är inte i bruk men finns reserverad åt landet. Detta beror på att Västsahara är ockuperat av Marocko. Webbplatser i Västsahara måste än så länge därför använda den marockanska toppdomänen .ma.
.er Eritrea Aktiv 1996
.es Spanien Aktiv 1988
.et Etiopien Aktiv 1991
.eu Europeiska unionen Aktiv 2005 Domänen kan användas inom länder som är medlemmar i EU, istället för vanliga toppdomäner som .se eller .ie. Tidigare användes subdomänen .eu.int för EU och Europaparlamentet, men den är numera ersatt med .eu.

F[redigera | redigera wikitext]

Toppdomän Användningsområde Status Introducerad Kommentar
.fi Finland Aktiv 1986
.fj Fiji Aktiv 1992
.fk Falklandsöarna Aktiv 1997
.fm Mikronesiska federationen Aktiv 1995
.fo Färöarna Aktiv 1993
.fr Frankrike Aktiv 1986

G[redigera | redigera wikitext]

Toppdomän Användningsområde Status Introducerad Kommentar
.ga Gabon Aktiv 1994
.gb Storbritannien Inaktiv 1986 .gb är en av Storbritanniens två toppdomäner. Förkortningen GB står för Great Britain. Toppdomänen används inte idag, eftersom namnet Storbritannien i viss mån exkluderar Nordirland. Istället används .uk.
.gd Grenada Aktiv 1992
.ge Georgien Aktiv 1992
.gf Franska Guyana Aktiv 1996 Franska: Guyane français
.gg Guernsey Aktiv 1996
.gh Ghana Aktiv 1995
.gi Gibraltar Aktiv 1995
.gl Grönland Aktiv 1994 Domännamn är tillgängliga internationellt utan restriktioner och används bland annat av Googles goo.gl-tjänst. Domänen administreras av Grönlands post- och teleföretag TELE Greenland.
.gm Gambia Aktiv 1997
.gn Guinea Aktiv 1994
.gp Guadeloupe Aktiv 1996
.gq Ekvatorialguinea Aktiv 1997
.gr Grekland Aktiv 1989
.gs Sydgeorgien Aktiv 1997
.gt Guatemala Aktiv ?
.gu Guam Aktiv 1994
.gw Guinea-Bissau Aktiv 1997
.gy Guyana Aktiv 1994

H[redigera | redigera wikitext]

Toppdomän Användningsområde Status Introducerad Kommentar
.hk Hongkong Aktiv 1990
.hm Heard- och McDonaldöarna Aktiv 1997
.hn Honduras Aktiv 1993
.hr Kroatien Aktiv 1993
.ht Haiti Aktiv 1997
.hu Ungern Aktiv 1990

I[redigera | redigera wikitext]

Toppdomän Användningsområde Status Introducerad Kommentar
.id Indonesien Aktiv 1993
.ie Irland Aktiv 1988
.il Israel Aktiv 1985
.im Isle of Man Aktiv 1996
.in Indien Aktiv 1989
.io Brittiska territoriet i Indiska oceanen Aktiv 1997
.iq Irak Aktiv 1997
.ir Iran Aktiv 1994
.is Island Aktiv 1986
.it Italien Aktiv 1987 Underdomäner är .gov.it, .edu.it, .difesa.it, .co.it, .tv.it, provincia.X.it och regione.X.it

J[redigera | redigera wikitext]

Toppdomän Användningsområde Status Introducerad Kommentar
.je Jersey Aktiv 1996
.jm Jamaica Aktiv 1991
.jo Jordanien Aktiv 1997
.jp Japan Aktiv 1986

K[redigera | redigera wikitext]

Toppdomän Användningsområde Status Introducerad Kommentar
.ke Kenya Aktiv 1993
.kg Kirgizistan Aktiv 1995
.kh Kambodja Aktiv 1996
.ki Kiribati Aktiv 1995
.km Komorerna Aktiv 1998
.kn Saint Kitts och Nevis Aktiv 1991
.kp Nordkorea Aktiv 2007
.kr Sydkorea Aktiv 1986
.kw Kuwait Aktiv 1992
.ky Caymanöarna Aktiv 1995
.kz Kazakstan Aktiv 1994

L[redigera | redigera wikitext]

Toppdomän Användningsområde Status Introducerad Kommentar
.la Laos Aktiv 1996
.lb Libanon Aktiv 1993
.lc Saint Lucia Aktiv 1991
.li Liechtenstein Aktiv 1993
.lk Sri Lanka Aktiv 1990 http://www.iana.org/root-whois/lk.htm http://www.nic.lk
.lr Liberia Aktiv ?
.ls Lesotho Aktiv 1993
.lt Litauen Aktiv 1992
.lu Luxemburg Aktiv 1995
.lv Lettland Aktiv 1993
.ly Libyen Aktiv 1988

M[redigera | redigera wikitext]

Toppdomän Användningsområde Status Introducerad Kommentar
.ma Marocko Aktiv 1993
.mc Monaco Aktiv 1995
.md Moldavien Aktiv 1994
.me Montenegro Aktiv 2006 Används ganska mycket över hela världen på grund av dess betydelse på engelska "mig".
.mg Madagaskar Aktiv 1995
.mh Marshallöarna Aktiv 1996
.mk Nordmakedonien Aktiv 1993
.ml Mali Aktiv 1993 Domänen administreras av det statligt ägda telekomföretaget Sotelma. Registrering av adresser sker under någon av följande underdomäner: .com.ml (företag och varumärken), .net.ml (internetleverantörer), .org.ml (organisationer - även internationella sådana tillåts om de finns registrerade i Mali), .edu.ml (skolor), .gov.ml (myndigheter) samt .presse.ml (media).
.mm Myanmar (Burma) Aktiv 1997
.mn Mongoliet Aktiv 1995
.mo Macao Aktiv 1996
.mp Nordmarianerna Aktiv 2006
.mq Martinique Aktiv 1997
.mr Mauretanien Aktiv 1996 För att kunna registrera ett namn under toppdomänen krävs viss lokal anknytning. Officiell webbplats Information från IANA Registreringsformulär
.ms Montserrat Aktiv 1997
.mt Malta Aktiv 1992
.mu Mauritius Aktiv 1995 Domänen används även av vissa musikband, eftersom mu är de första bokstäverna i "music". Den används även av svenska webbplatser inriktade mot boskapsuppfödning eller mjölkproduktion på grund av likheten med den vanliga .nu och den omedelbara ljudhärmande kopplingen till kon. Exempelvis http://www.kalvin.mu/
.mv Maldiverna Aktiv 1996
.mw Malawi Aktiv 1997
.mx Mexiko Aktiv 1989
.my Malaysia Aktiv 1987
.mz Moçambique Aktiv 1992

N[redigera | redigera wikitext]

Toppdomän Användningsområde Status Introducerad Kommentar
.na Namibia Aktiv 1991
.nc Nya Kaledonien Aktiv 1993
.ne Niger Aktiv 1996
.nf Norfolkön Aktiv 1996
.ng Nigeria Aktiv 1995
.ni Nicaragua Aktiv 1989
.nl Nederländerna Aktiv 1986
.no Norge Aktiv 1987
.np Nepal Aktiv 1995
.nr Nauru Aktiv 1998
.nu Niue Aktiv 1997 Domänen är populär i Sverige, Danmark, Nederländerna och Belgiennu är ordet för nu på svenska, danska och nederländska. Sedan september 2013 sköter Internetstiftelsen drift och administration av toppdomänen .nu[5]
.nz Nya Zeeland Aktiv 1987

O[redigera | redigera wikitext]

Toppdomän Användningsområde Status Introducerad Kommentar
.om Oman Aktiv 1996
.oz Australien Inaktiv Har använts i Australien tidigt i internets historia (parallellt med .au), innan man styrde upp toppdomänerna.

P[redigera | redigera wikitext]

Toppdomän Användningsområde Status Introducerad Kommentar
.pa Panama Aktiv 1994
.pe Peru Aktiv 1991
.pf Franska Polynesien Aktiv 1996
.pg Papua Nya Guinea Aktiv 1996
.ph Filippinerna Aktiv 1990
.pk Pakistan Aktiv 1992
.pl Polen Aktiv 1990 Domänen administreras av NASK, en polsk forsknings- och utvecklingsorganisation.
.pm Saint-Pierre och Miquelon Aktiv 1997 Inactive til 2011-12-06
.pn Pitcairnöarna Aktiv 1997
.pr Puerto Rico Aktiv 1989
.ps Palestina Aktiv 2000
.pt Portugal Aktiv 1988
.pw Palau Aktiv 1997
.py Paraguay Aktiv 1991

Q[redigera | redigera wikitext]

Toppdomän Användningsområde Status Introducerad Kommentar
.qa Qatar Aktiv 1996

R[redigera | redigera wikitext]

Toppdomän Användningsområde Status Introducerad Kommentar
.re Réunion Aktiv 1997
.ro Rumänien Aktiv 1993
.rs Serbien Aktiv 2006
.ru Ryssland Aktiv 1994 RU-CENTER administrerar toppdomänen. Man kan även registrera denna domän hos dem. Se även .su, en toppdomän som står för Sovjetunionen och fortfarande i viss mån används i Ryssland, och .рф. .рф är en extra toppdomän för Ryssland – som endast kan användas för domännamn med kyrilliska bokstäver – började användas 2010.
.rw Rwanda Aktiv 1996

S[redigera | redigera wikitext]

Toppdomän Användningsområde Status Introducerad Kommentar
.sa Saudiarabien Aktiv 1994
.sb Salomonöarna Aktiv 1994
.sc Seychellerna Aktiv 1997
.sd Sudan Aktiv 1997
.se Sverige Aktiv 1986
.sg Singapore Aktiv 1988
.sh Sankta Helena Aktiv 1997
.si Slovenien Aktiv 1993
.sj Svalbard och Jan Mayen Inaktiv 1997 Den används inte. Webbplatser för Svalbards invånare, företag och organisationer har oftast .no eller .com som toppdomän.
.sk Slovakien Aktiv 1993
.sl Sierra Leone Aktiv 1997
.sm San Marino Aktiv 1995
.sn Senegal Aktiv 1993
.so Somalia Aktiv 1997 Officiellt öppnad 1 november 2010 enligt denna sida. Domänen har varit inaktiv under ett antal år på grund av inbördeskrig och brist på fungerande myndigheter.
.sr Surinam Aktiv 1991
.ss Sydsudan Inaktiv 2011
.st São Tomé och Príncipe Aktiv 1997 Administreras av svenska internetleverantören Bahnhof. I viss utsträckning använder personer och företag i Sverige denna toppdomän.
.su Sovjetunionen Aktiv 1990 Toppdomänen används trots Sovjetunionens upplösning, och domänregistranten tillåter fortfarande nyregistreringar. Det är oklart hur kompatibelt det här förfarandet är med ICANN:s policy. Namnet kommer från initialerna i engelskans Soviet Union. Rapport om .su-domänen från .su:s regleringskommitté Statistik
.sv El Salvador Aktiv 1994
.sy Syrien Aktiv 1996
.sz Swaziland Aktiv 1993

T[redigera | redigera wikitext]

Toppdomän Användningsområde Status Introducerad Kommentar
.tc Turks- och Caicosöarna Aktiv 1997
.td Tchad Aktiv 1997
.tf Franska sydterritorierna Aktiv 1997
.tg Togo Aktiv 1996
.th Thailand Aktiv 1988
.tj Tadzjikistan Aktiv 1995
.tk Tokelau Aktiv 1997 Toppdomänen ges bort gratis. http://www.dot.tk
.tl Östtimor Aktiv 2005
.tm Turkmenistan Aktiv 1997
.tn Tunisien Aktiv 1991
.to Tonga Aktiv 1995 Toppdomänen används allmänt av utländska organisationer, främst på grund av den engelskspråkiga prepositionen to.
.tp Östtimor Aktiv 1997 Detta är Östtimors tidigare. toppdomän. Bokstäverna står för Timor Português (Portugisiska Timor). Landet heter numera Timor-Lesteportugisiska, Östtimors officiella språk, och landets toppdomän är ändrad till .tl.
.tr Turkiet Aktiv 1990
.tt Trinidad och Tobago Aktiv 1991
.tv Tuvalu Aktiv 1996 År 2000 förhandlade Tuvalu fram ett kontrakt där man under 12 år hyr ut sin toppdomän .tv för 50 miljoner amerikanska dollar. Vissa subdomäner, såsom org.tv och edu.tv, är förbehållna organisationer på Tuvalu.
.tw Taiwan Aktiv 1989
.tz Tanzania Aktiv 1995

U[redigera | redigera wikitext]

Toppdomän Användningsområde Status Introducerad Kommentar
.ua Ukraina Aktiv 1992
.ug Uganda Aktiv 1995
.uk Storbritannien Aktiv 1985 Av historiska skäl används denna kod, trots att koden enligt ISO 3166-standarden är .gb, en standard som använts för alla andra länders koder.
.um Förenta staternas mindre öar i Oceanien och Västindien Aktiv 1997 De öar som domänen tillhör är alla obebodda, förutom tillfälliga invånare såsom USA:s militär. Domänen var 2007 formellt aktiv, men det fanns bara en webbplats, den ansvariga organisationen självt med https://web.archive.org/web/20070324093642/http://www.nic.um/
.us USA Aktiv 1985 Toppdomänen används mest av federala och delstatliga myndigheter, men har använts mer och mer av företag. Övriga i USA använder mest .com eller ibland .org, .net, samt för universitet .edu. Federala myndigheter använder också .gov, till exempel http://www.whitehouse.gov. En Google-sökning på webbplatser med .us [6] ger 500 miljoner träffar (februari 2012), mot 2 miljarder på .se, och 25 miljarder på .com.
.uy Uruguay Aktiv 1990
.uz Uzbekistan Aktiv 1995

V[redigera | redigera wikitext]

Toppdomän Användningsområde Status Introducerad Kommentar
.va Vatikanstaten Aktiv 1995
.vc Saint Vincent och Grenadinerna Aktiv 1991
.ve Venezuela Aktiv 1991
.vg Brittiska Jungfruöarna Aktiv 1997
.vi Amerikanska Jungfruöarna Aktiv 1995
.vn Vietnam Aktiv 1994
.vu Vanuatu Aktiv 1995

W[redigera | redigera wikitext]

Toppdomän Användningsområde Status Introducerad Kommentar
.wf Wallis- och Futunaöarna Aktiv 1997
.ws Samoa Aktiv 1995

Y[redigera | redigera wikitext]

Toppdomän Användningsområde Status Introducerad Kommentar
.ye Jemen Aktiv 1996
.yt Mayotte Aktiv 1997
.yu Jugoslavien Inaktiv 1989 Toppdomänen används inte längre. Den blev inaktiv den 30 september 2009. Fram till dess användes främst i Serbien och Montenegro. Nya domäner har införts för samtliga länder i före detta Jugoslavien. Bosnien och Hercegovina - .ba. Kroatien - .hr. Nordmakedonien - .mk. Montenegro - .me. Serbien - .rs. Slovenien - .si.

Z[redigera | redigera wikitext]

Toppdomän Användningsområde Status Introducerad Kommentar
.za Sydafrika Aktiv 1990 Nederländska Republiek van Zuid-Afrika var ett av landets officiella namn fram till 1983. Nederländska var ett av landets officiella språk fram till 1961 då det ersattes av afrikaans (på vilket landet heter Suid-Afrika). Inget av landets nuvarande officiella namn på dess officiella språk kan förkortas ZA. Toppdomänen .sa tillhör Saudiarabien.
.zm Zambia Aktiv 1991
.zr Kongo-Kinshasa Inaktiv 1996 Toppdomänen .zr ersattes av .cd i och med att landets officiella namn ändrades från Zaire till Demokratiska republiken Kongo.
.zw Zimbabwe Aktiv 1991

Ickelatinska tecken[redigera | redigera wikitext]

Toppdomän Användningsområde Status[7] Introducerad Kommentar
الجزائر Algeriet Aktiv 2012
.հայ Armenien Aktiv Godkänt november 2014, aktiv 2016.
اليمن Bahrain Reserverad Godkänt 2019, sajter kommer senare.
.বাংলা Bangladesh Aktiv Godkänt mars 2011, aktiv 2017.
.бг Bulgarien Aktiv Godkänt 2015, aktiv 2016.
.κπ Cypern Inaktiv Ej officiellt ansökt ännu.
مصر Egypten Aktiv 2010 Exempel: http://سجل.مصر/ (internetorganisationen)
.ею Europeiska unionen Aktiv Godkänt 2015, aktiv 2016. kyrillisk skrift, använd bl.a. i bulgariska
.ευ Reserverad Godkänt 2019, sajter kommer senare. grekiska alfabetet
امارات Förenade Arabemiraten Aktiv 2010
.გე Georgien Aktiv Godkänt mars 2011, aktiv 2016.
.ελ Grekland Aktiv Godkänt 2015, aktiv 2018.
.香港 Hongkong Aktiv 2011
.भारत Indien Aktiv Godkänd 2011 Aktiv 2014
.இந்தியா Aktiv Godkänd 2011 Aktiv 2015
.ભારત Aktiv Godkänd 2011 Aktiv 2016
بھارت
.భారత్
.ਭਾਰਤ
.ভারত
Aktiv Godkända 2011 Aktiva 2017
.ಭಾರತ
.ഭാരതം
.ভাৰত
.ଭାରତ
Reserverad Godkända 2016,
sajter kommer senare.
بارت
.भारतम्
.भारोत
ڀارت
ایران
Reserverad Godkända 2017,
sajter kommer senare.
ישראל Israel Reserverad Godkänt 2020, sajter kommer senare.
عراق Irak Reserverad Godkänt 2014, sajter kommer senare.
ایران Iran Aktiv 2010
.日本 Japan Inaktiv Sökt, ännu ej godkänt.
اليمن Jemen Reserverad Godkänt april 2011, sajter kommer senare.
الاردن Jordanien Aktiv 2010
.қаз Kazakstan Aktiv 2012
.中国
.中國
Kina Aktiv 2010
.ລາວ Laos Reserverad Godkänt 2019, sajter kommer senare.
ليبيا Libyen Inaktiv Sökt, ännu ej godkänt.
.澳门
.澳門
Macao Reserverad Godkänt 2015, sajter kommer senare.
.мкд Nordmakedonien Aktiv Godkänd 2014, aktiv 2015.
مليسيا Malaysia Aktiv Godkänt 2011, aktiv 2014.
موريتانيا Mauretanien Reserverad Godkänt 2017, sajter kommer senare.
.мон Mongoliet Aktiv Godkänt 2012, aktiv 2014.
المغرب Marocko Aktiv 2011
عمان Oman Aktiv Godkänt 2010, aktiv 2015
فلسطين Palestina Aktiv 2010
پاکستان Pakistan Aktiv Godkänt 2011, aktiv 2018
قطر Qatar Aktiv 2011
.рф Ryssland Aktiv 2010
السعودية Saudiarabien Aktiv 2010
.срб Serbien Aktiv 2011
.新加坡
.சிங்கப்பூர்
Singapore Aktiv 2011 http://奧林匹克運動會.新加坡 och http://ஒலிம்பிக்.சிங்கப்பூர் är enda sajter än så länge.
.இலங்கை
.ලංකා
Sri Lanka Aktiv 2011
سودان Sudan Reserverad Godkänt november 2012, sajter kommer senare.
.한국 Sydkorea Aktiv 2011
سوريا Syrien Aktiv 2011
.台灣
.台湾
Taiwan Aktiv 2010
.ไทย Thailand Aktiv 2011
تونس Tunisien Aktiv 2010
.укр Ukraina Aktiv 2013
.бел Belarus Aktiv Godkänd 2014, aktiv 2015

Webbadresser med arabiska och hebreiska tecken i toppdomänen skrivs med toppdomänen längst till vänster.

Generiska toppdomäner[redigera | redigera wikitext]

Denna lista är ofullständig; det fanns i slutet av 2016 över 1500 godkända generiska toppdomäner (alla dock inte aktiva), och det bedömdes bli fler. Åtta stycken bildades 1985–1988, ett tiotal 2000–2011, och resten efter 2012. Se en:List of Internet top-level domains#ICANN-era generic top-level domains på engelska Wikipedia.

Toppdomän Användningsområde Status Introducerad Kommentar
.aero Reserverat för flygbolag. Aktiv 2002 Domänen var den första toppdomänen avsedd för en specifik bransch. Domänen administreras SITA, ett företag specialiserat på IT och telekom inom flygindustrin. Det finns underdomäner både med hela namn och ord och med två bokstäver enligt IATA:s flygbolagskoder och med tre bokstäver enligt IATA:s flygplatskoder.
.arpa Reserverat för infrastruktur på Internet. Aktiv 1985 Ursprungligen avseende datorer anslutna via ARPANET som var föregångaren till internet. Dessa datorer gick en period att komma åt via särskilda förbindelser. .arpa har behållits för vissa infrastrukturtjänster.
.bitnet Reserverat för BITNET. Inaktiv 1980-talet Informell toppdomän som användes under 1980-talet, avseende datorer anslutna via BITNET-systemet som inte var internet-kompatibelt, men som gick att komma åt via särskilda förbindelser.
.biz Reserverat för affärsverksamheter. Aktiv 2001 Bokstäverna biz är slang för engelskans business, affärsverksamhet. Domänregister
.com Tänkt för kommersiella syften, numera ingen avgränsning. Aktiv 1985 Bokstäverna kommer från engelskans commercial, kommersiell. .com var en av de första toppdomänerna och skapades i januari 1985 och har växt till den klart mest använda. Den uttalas ofta som punkt com eller som engelska dot com, och finns på det sättet i det vardagliga språket.

De flesta stora företag har (företagsnamn).com plus kanske nationella domäner. Det finns inga begränsningar för vem som får skaffa .com-adresser. Domänen var tänkt för vinstinriktade företag men används av företag, föreningar, privatpersoner och lite av varje sorts ägare.

.coop Reserverat för kooperativ verksamhet. Aktiv 2001 Domänen skapades efter ett beslut i ICANN under 2000 för att lätta på den överbelastade .com-toppdomänen.[8] Enbart kooperativa organisationer som är medlemmar i en organisation för kooperativ kan få en domän under .coop.[8] Exempel på svenska organisationer som har registrerat en .coop-adress är Kooperativa Förbundet (http://www.kooperativaforbundet.coop) och Lantmännen (http://www.lantmannen.coop[död länk]).[9] Domänregister
.edu Reserverat för utbildningar. Aktiv 1985 Används mest för universitet i USA. Det finns formella krav på vem som får skaffa en sådan domän, vilket gjort det svårt för skolor utanför USA att skaffa en. Detta var en av de första toppdomänerna som skapades i januari 1985, och var den första tiden den vanligaste räknat på antal e-postmeddelanden m.m., eftersom det var universiteten som byggde upp internet då.
.example Reserverat för IANA. Reserverad 1999 reserverad toppdomän som är till för att användas som exempel i dokument. Domänen används inte i DNS-systemet.
.gov Reserverat för USA:s federala statsmakt. Aktiv 1985 Används i USA av statliga och delstatliga myndigheter.
.info Tänkt för informationssajter, i praktiken ingen avgränsning. Aktiv 2001 Domänregister
.int Reserverat för internationella organisationer. Aktiv 1988 Används av internationella samarbetsorganisationer. Exempel på sådana som använder .int är Nato och FN. Tidigare använde sig EU också av .int, men numera används .eu istället.
.invalid Reserverat för IANA. Reserverad 1999 .invalid är en reserverad toppdomän som är till för att användas på webbsidor, i e-post och liknande för att åskådliggöra ett domännamn som är uppenbart ogiltigt. Domänen används inte i DNS-systemet. En vanlig användning är i sammanhang då e-postadress krävs av formella skäl, men man inte kan eller vill ange en fungerande adress. Se även .example
.jobs Reserverat för arbetsökning. Aktiv 2005 Skapad speciellt för företag som vill anställa. Domänen skapades 2005.
.local Reserverat för lokala nätverk. Reserverad ? Informell toppdomän som används för sajter inom ett lokalt nätverk, till exempel Apple-protokollet Bonjour och ibland av Microsoft Active Directory.
.localhost Reserverat för IANA. Reserverad 1999 reserverad toppdomän som av traditionella skäl alltid ska peka på loopback-adressen.
.mil Reserverat för USA:s försvarsdepartement. Aktiv 1985 Används av Amerikanska försvarsdepartementet och dess underorganisationer. Bokstäverna mil kommer från military, det engelska ordet för militär. Den var en av de första toppdomänerna som infördes 1985. USA är det enda land som har en toppdomän för sina militära styrkor. Andra länder använder sig av andranivådomäner för sina militära organisationer, till exempel .mil.se för svenska Försvarsmakten.
.mobi Reserverat för mobilt anpassade webbplatser (mobilsajter). Aktiv 2006 Nyskapad domän som sedan 2006 är öppen för registrering. Domänen är endast till för det mobila internet - domäner som riktar sig mot exempelvis mobiltelefoner. MTLD
.museum Reserverat för museer. Aktiv 2001
.name Reserverat för privatpersoner. Aktiv 2001 Man kan registrera namn på dels andra och dels tredje nivån. Ifall någon registrerar ett namn på tredje nivån så blir den andra nivån som då användes reserverad och kan inte längre registreras. Registrering av Name-domäner
.net Tänkt för nätoperatörer, i praktiken ingen avgränsning. Aktiv 1985 Bokstäverna kommer från engelskans network, nätverk. Generisk toppdomän (gTLD) som används av DNS. .net var en av de ursprungliga toppdomänerna som introducerades 1985. Den var ursprungligen avsedd att användas av nätverksorganisationer som internetleverantörer. Idag finns det inga formella restriktioner på vem som får registrera en .net-domän.
.org Reserverat för organisationer. Aktiv 1985 Toppdomän som används i DNS. Bokstäverna står för organization, organisation. .org var en av de ursprungliga toppdomänerna som etablerades 1985. Den var ursprungligen avsedd för organisationer som inte nådde upp till kraven för andra toppdomäner. Idag kan vem som helst registrera en .org-domän, men toppdomänen signalerar att verksamheten är icke-kommersiell, alltså utan vinstintresse från ägarna. Domänen har sedan 1 januari 2003 administrerats av Public Interest Registry, PIR. org.
.pro Reserverat för webbplatser för legitimerade personer inom vissa yrken. Aktiv 2001 Avser för närvarande advokater, revisorer, läkare och ingenjörer. För att få registrera en .pro-domän måste man visa att man är behörig vilket bara kan göras i några länder. År 2011 fanns cirka 100.000 domännamn. Det finns tio underdomäner bland annat: .law.pro, .med.pro, .eng.pro och .cpa.pro.
.root Reserverat för infrastruktur på internet. Aktiv 2004 Domän som används internt i DNS-systemet. Närvaron av domänen sist i filen visar att hela filen kom med filöverföring. Även kallad vrsn-end-of-zone-marker-dummy-record.root.
.tel Reserverat för kommunikationswebbplatser. Aktiv 2005 Nyskapad toppdomän som är till för internetkommunikation.
.test Reserverat för IANA. Reserverad 1999 Reserverad toppdomän som är till för att användas vid tester av DNS-programvara. Domänen används inte i det vanliga DNS-systemet.
.travel Reserverat för reseföretag. Aktiv 2005
.uucp Inte aktiv längre, startad av UUCP. Inaktiv 1985 Icke-formell toppdomän som användes under 1980-talet för att adressera UUCP-anslutna datorer, alltså datorer anslutna via UUCP-systemet som inte var internet-kompatibelt, men som gick att komma åt via särskilda förbindelser.
.xxx Reserverat för webbplatser med pornografi. Aktiv 2011 Främst reserverad för pornografi. Domänen blev först godkänd, vilket återkallades, men som godkänts igen 2011. XXX är i USA en beteckning för pornografi, som används i annonser med mera, något som härstammar från äldre bokstavskoder för åldersgränser för filmer, där bokstaven X betydde 18-årsgräns.
.إختبار
.测试
.測試
.δοκιμή
.परीक्षा
.テスト
.테스트
.آزمایشی
.испытание
.பரிட்சை
.טעסט
Reserverat för test av DNS-programvara Aktiv 2007 Toppdomäner som är till för att användas vid tester av DNS-programvara under en begränsad period, för kommande introduktion av toppdomäner med icke-latinska tecken. Orden är alla översättningar av ordet test. Till exempel fungerar år 2010 adresserna http://пример.испытание/[död länk] , https://web.archive.org/web/20130323103917/http://xn--hxajbheg2az3al.xn--jxalpdlp/ och http://例え.テスト/[död länk]

Städer, regioner[redigera | redigera wikitext]

Toppdomän Användningsområde Status Introducerad Kommentar
.asia Reserverat för webbplatser i Asien. Aktiv 2004
.cat Reserverat för katalansk kultur/kommunikation.[10] Aktiv 2005[11] Är till för sajter på det katalanska språket eller om den katalanska kulturen. Administreras/finansieras av den katalanska stiftelsen Fundació puntCAT.[10] År 2018 fanns drygt 107 000 registrerade domännamn.[12]
.eus Reserverat för Baskien. Aktiv 2014 Är till för sajter på det baskiska språket eller om den baskiska kulturen.
.krd Reserverat för Kurdistan Aktiv 2014
.stockholm Ägs av Stockholms stad. Aktiv 2016 Började användas av staden 2018 (http://nic.stockholm/ var enda sajten 2016-2018).

Företag, varumärken[redigera | redigera wikitext]

Det fanns i slutet av 2016 flera hundra godkända toppdomäner som innehöll namn på ett företag eller varumärke. Några är svenska.

Toppdomän Ägare Status Introducerad Kommentar
.abb ABB Ltd Aktiv http://nic.abb/[död länk] (registeransvarig) är enda sajten i december 2016.
.aeg Aktiebolaget Electrolux Aktiv
.ericsson Telefonaktiebolaget L M Ericsson Inaktiv
.sandvik Sandvik AB Aktiv
.sandvikcoromant Sandvik Coromant Aktiv
.sca Svenska Cellulosa Aktiebolaget Aktiv http://nic.sca/ (registeransvarig) är enda sajten i december 2016.
.volvo Volvo Holding Sverige Aktiebolag Aktiv http://nic.volvo/ (registeransvarig) är enda sajten i december 2016.

Den 26 juni 2008 beslutade Icann att på sikt tillåta bildandet av betydligt fler generiska toppdomäner [13]. Den 12 januari 2012 blev det möjligt att ansöka om en egen generisk toppdomän[14] Den 13 juni 2012 publicerades en lista på 1 930 nya toppdomäner för vilka ansökningar inkommit.[15] Svenska organisationer har bland annat sökt .Stockholm, .ericsson, .sandvik och .volvo.

Enligt RFC2606 finns det fyra "reserverade" toppdomäner: .test, .example, .invalid och .localhost. Det finns också tre reserverade andranivåsdomäner: example.com, example.net och example.org.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d] ”Så funkar DNS – internets räddning”. Internetkunskap. 20 oktober 2020. https://internetkunskap.se/sa-funkar-internet/dns-internets-raddning/. Läst 4 mars 2021. 
  2. ^ [a b] ”toppdomän - Uppslagsverk - NE.se”. www.ne.se. https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/toppdom%C3%A4n. Läst 8 september 2023.  [inloggning kan krävas]
  3. ^ ”Our milestones”. SIDN. https://www.sidn.nl/en/about-sidn/our-milestones. Läst 4 mars 2021. 
  4. ^ [a b] ”NIC.AT:s webbplats”. Arkiverad från originalet den 18 december 2014. https://web.archive.org/web/20141218001933/http://www.nic.at/. Läst 12 juli 2008. 
  5. ^ ”IIS”. www.iis.se. http://www.iis.se. Läst 27 augusti 2016. 
  6. ^ Google-sökning på .us
  7. ^ IDN ccTLD Fast Track String Evaluation Completion
  8. ^ [a b] Engelskspråkiga Wikipedia besökt 2008-05-30
  9. ^ .coop directory Arkiverad 1 januari 2005 hämtat från the Wayback Machine. besökt 2008-05-30
  10. ^ [a b] ".CAT Charter". icann.org. Läst 17 september 2015. (engelska)
  11. ^ "El domini d'internet .cat arriba als deu anys". ccma.cat. Läst 17 september 2015. (katalanska)
  12. ^ ”Growth of the .cat domain”. Fundació Puntcat. Arkiverad från originalet den 1 april 2019. https://web.archive.org/web/20190401165608/http://fundacio.cat/en/observatory/infographic/growth-cat-domain-0. Läst 1 april 2019. 
  13. ^ en:Top-level domain#Proposed domains
  14. ^ Snart dags för nya toppdomäner
  15. ^ Reveal Day 13 June 2012 – New gTLD Applied-For Strings Arkiverad 15 juni 2012 hämtat från the Wayback Machine.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]